Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi STCW Kursları Organizasyonu Şefi Mahmut Çanka, Türkiye Cumhuriyeti bayraklı gemilerde pasaport yerine geçen ''gemi adamı cüzdanı'' verilmesi için düzenlenen STCW kurslara yönelik ''çok yoğun taleple'' karşı karşıya kaldıklarını bildirdi.
Çanka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekonomik krizin ardından ''ekmeğini denizden çıkarmak isteyenlerin'' denizcilik sektörüne yöneldiğini, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Denizcilik Fakültesi ile 22 yılda düzenledikleri 675 kursta, yaklaşık 38 bin kişiye gemi adamı cüzdanı verdiklerini ifade etti. Denizcilik Müsteşarlığının belirlediği kriterlerde açılan kurslar sonucu eğitimli gençlerin denize açıldıklarını kaydeden Çanka, bu ay düzenledikleri STCW kursunda 26 kişinin eğitim aldığını anlattı.
Çanka, bilgiyi verdi:
''Denizcilik Müsteşarlığı, üniversiteler ile Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Genel Müdürlüğü'nün onayını alan herkes STCW kursu açabilir.
Bu kurslar ilk defa gemi adamı olacaklar için can kurtarma araçları, ilk yardım, denizde sağ kalma, personel eğimi ve yangınla mücadele gibi bölümlerden oluşuyor.
İstenilen kriterlerden bazıları kurs yerinde gerekli gemicilik malzemelerinin bulunması, yangın ekipmanlarının olmasıdır. En önemli kriter ise belirli derslerin denizde uygulamalı olarak verilmesidir.''
Türkiye'nin dört bir yanından gemide çalışmak isteyenlerin kendilerine başvuruda bulunduğunu anlatan Çanka, kayıt olmak isteyenlere il ve ilçelerdeki liman başkanlıklarıyla DTO Şubelerinden bilgi almalarını önerdi.
''KURSLAR İYİ ARAŞTIRILMALI''
Çanka, Türkiye Cumhuriyeti bayraklı gemilerde pasaport yerine geçen gemi adamı cüzdanı ile ilgili olarak miço, silici ve kamarotlara verilen STCW kurslarında bazı sorunların yaşandığını da kaydederek, şöyle devam etti:
''STCW kursları, son yıllarda dolandırıcıların yeni alanı oldu. İşsiz insanlar denizden ekmek parası kazanacağım derken, ellerindeki avuçlarındaki son paralarını da bu kişilere kaptırıyor. DTO İzmir Şubesi, DEÜ Denizcilik Fakültesi ile 13 ve 30 iş günü süren iki kurs düzenliyor.
13 günlük kurs ücreti 240, 30 günlük kurs ücreti 650 liradır. 13 günlük kursa aşçı, kamarot, Endüstri Meslek Lisesi makine, torna tesviye, elektrik- elektronik bölümlerinde eğitim alanlar ile askerliğini gemilerde serdümen ve gemici olarak yapanları kabul ediyoruz.
30 iş günlük kursa katılanlara serdümen, usta gemici belgesi alıyor. Endüstri meslek lisesi mezunlarına da 30 günlük kursta gemilerde yağcılık yapmaya hak kazanacak belge veriyoruz.
Her ay düzenli olarak kurs düzenliyoruz. Katılacakları kursları iyi araştırsınlar. Kursların düzenlenebilmesi için Denizcilik Müsteşarlığı'nın belirlediği kriterler bulunuyor.''
Çanka, gemiye eleman alacak bazı armatörlerin, gemi şirketlerinin DTO'dan yardım istediğini, kendilerinin de bu kursları bitirenler ve sertifika alanları buralara yönlendirdiklerini dile getirdi.
Kursu başarıyla tamamlayanlara, sağlık ve emniyetten gerekli belgeleri almalarının ardından 'gemi adamı cüzdanı' verildiğini anlatan Çanka, bu belgenin, uluslararası belge olmasının yanında Türkiye Cumhuriyeti bayraklı gemilerde pasaport yerine geçtiğini, Denizcilik Müsteşarlığı'nın katkılarıyla aynı gün içerisinde verildiğini ifade etti.