CHP, başörtüsü mü türban mı, saçlar görünsün mü, İran modeli mi olsun, tartışmalarına kilitlediği, kızların eğitim hakkını engelleyen yasağın çözümünde iki şeyden taviz vermeyecek...
CHP"nin yaklaşan seçimlerde savunacağı politikaların geliştirilmesi faaliyetlerini koordine eden, ODTÜ öğretim üyesi Prof. Sencer Ayata, başörtüsü yasağı meselesiyle ilgili ntvmsnbc"nin sorularını yanıtladı. Ayata CHP'nin sorunu üniveristeler düzeyinde ele aldığını, kamusal hizmet veren kurumlarda ve liselerde yasağın devam etmesinden yana olduklarını açıkladı.
Can Dündar'ın sorularını yanıtlayan Prof. Ayata şunları kaydeti:
Türban üzerinde bir çalışma yürütülüyor, bu doğru. Ama buradaki karar bir siyasi karardır. O da CHP"nin Genel Başkanı ve yetkili organları tarafından belirlenir. Ben bunun ötesinde bir şey söyleyemem. Bir rapor hazırlanacak da o rapor siyasetin ne olacağını belirleyecek değil. Bunu söyleyebilirim. Gidiş böyle değil, amaçlanan bu değil. Farklı tutumlar benimsenebilir. Mesela bu konu gündemde tutulmalı mı tutulmamalı mı gibi... Eğer tutulacaksa bunun dayanakları neler olacaktır, tutulmayacaksa neler olacaktır... Bu anlamda bir çalışma bu. Veya bu mesele mecliste görüşmelere konu olursa CHP ne demelidir, ne dememelidir... Bir çalışma var ama bu çalışma belirlemiyor takvimi. Siyasi süreçler belirliyor. Tabii CHP"nin kararlı olduğu konular var. Kamusal hizmet veren kurumlarda ve liselerde yasaların uygulanmasının devam ettirilmesi yönünde tam bir kararlılık var CHP"de. Zaten CHP sorunu üniversiteler düzeyinde ele alıyor. Ama son zamanlarda mesela Başbakan çok genişletti olayı.
Yani CHP"nin kadın öğrencilerin üniversiteye türbanla girmesine bir itirazı yok mu?
Onu da söyleyemem. Neden biliyor musunuz? Bu kaçamak bir cevap değil. CHP şunu konuşuyor; ortada kuvvetli bir yasal durum var. O yasal duruma ilişkin ne yapacağız diye konuşuyor. Eğer o yasal duruma ilişkin bir şey yapılabilirse, uzlaşma hangi temeller üzerinde olabilir... Uzlaşmadan kasıt da; CHP"nin vazgeçilmezleri nelerdir? Böyle söyleyeyim...