İklimi böğürtlen yetiştiriciliği için çok elverişli olan Gümüşhane'de hazırlanan projelerle üreticilere yapılan destek, ürüne olan ilgiyi artırdı.
Normal koşullarda 1 dekar alanda 2 tona kadar üretimi yapılan böğürtlen, meyve olarak tüketilmesinin yanı sıra pasta, marmelat, reçel, meyve suyu, dondurma gibi ürünlerde ve kozmetik sanayisinde de kullanılıyor. Gümüşhane Tarım İl Müdürü Hasan Irkın, yaptığı açıklamada, kentte kuşburnu ile birlikte gündeme gelen, özellikle kırsal alandaki insanların geçim kaynağı olarak belirtilen böğürtlenin dikensizinin yetiştirilmesi için önemli desteklemelerin yapıldığını söyledi.
Böğürtlenin herkesin severek tükettiği bir meyve olduğunu ifade eden Irkın, meyve özellikleri yönünden üzümsü meyveler grubuna giren böğürtlen bitkisinin yabani formlarının Gümüşhane'de yaygın olarak bulunduğunu ve meyvelerinin yöre insanı tarafından değerlendirildiğini anlattı.
Meyve suyu sektörünün önemli hammaddelerinden biri haline gelen böğürtlenin ilde yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi amacıyla çeşitli projeler uygulandığını dile getiren Irkın, şöyle devam etti:
''Bundan 2 yıl önce böğürtlen üretiminin artırılması amacıyla, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Doğu Karadeniz İlleri Hizmet ve Kalkınma Birliği ile valiliğimiz çalışma başlatmış, bu kapsamda 'Böğürtlen Yetiştiriciliği Projesi' uygulanmıştır. Proje kapsamında İl Özel İdaresi kaynakları ile 2 bin 500 adet tüplü dikensiz böğürtlen fidanı alınarak toplam 12.5 dekar, geçen yıl da DOKAP kaynakları ile 2 bin adet tüplü dikensiz böğürtlen fidanı alınarak toplam 10 dekar olmak üzere 2 yıl içerisinde 22.5 dekarlık böğürtlen bahçesi tahsis edilmiştir.''
Irkın, proje kapsamında tesis edilen bahçelerin terbiye ve sulama sistemlerinin, proje genel bütçe kaynakları ve çiftçi katkılarıyla oluşturulduğunu vurgulayarak, ''Bu bahçelerden üreticilerimiz bu yıl önemli miktarda ürün elde etmişlerdir.
Üreticilerimizin ürün pazarlamasına yardımcı olmak amacıyla da proje kapsamında tesis edilen bahçelere ait üretici bilgileri, ilimizdeki böğürtlen işleyen kuruluşlara bildirilerek sözleşmeli üretim modelinin oluşturulması amaçlanmıştır'' dedi.
İklim yönünden çok fazla seçici olmayan böğürtlenin Gümüşhane'de çok rahat yetişebildiğini belirten Irkın, ''Normal verim koşullarında 1 dekardan 2 ton civarında ürün alınabilmektedir'' diye konuştu.
SAĞLIĞA DA YARARLI
Hasan Irkın, meyve olarak tüketilmesinin yanı sıra pasta, marmelat, reçel, meyve suyu, dondurma gibi ürünlerin yapımında ve kozmetik sanayisinde de kullanılan böğürtlenin C vitamini içermesinden dolayı insan vücudunun birçok hastalığa karşı güçlü ve dirençli olmasına yardımcı olduğunu ifade ederek, ''Ayrıca böğürtlen, kanser hücrelerinin büyümesini engellemektedir.
Göğüs ve rahim tümörünün büyümesini engellediği yapılan araştırmalarda tespit edilmiş. Yaprağından yapılan çay da ağız yaralarını iyileştiriyor'' dedi.