Meyve-sebze ihracatında yeni pazar arayışlarını sürdüren Türkiye, Japonya kapılarını greyfurtla açacak.
Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, yaptığı açıklamada, ihracatçıların gösterdiği yoğun çabalar sonucunda Türkiye'nin yaş meyve-sebze ihracatının son yıllarda giderek arttığını söyledi. Yaş meyve ve sebzede ihracatın çok hassas olduğunu ifade eden Çalı, ''En küçük bir zirai ilaç kalıntısı, yağmurun ürün üzerinde yol açtığı küçük bir leke, Avrupa pazarındaki rekolte gibi birçok etken ihracatta önemli rol oynuyor. Bu yüzden yeni pazarlar bulmak, yeni kapılar açmak zorundayız'' dedi.
Çalı, ihracat konusunda araştırmaları kapsamında son yıllarda Japonya üzerinde durduklarını vurgulayarak, bu pazarın açılması durumunda Türkiye'ye çok büyük faydasının olacağını anlattı.
Japonya'nın yıllar önce görülen bir zararlı yüzünden ithalat yasağı koyduğunu ve Türkiye'nin bu ülkeye yaş meyve-sebze ihracatı yapamadığına dikkati çeken Çalı, şöyle konuştu:
''Biz de bu yasağı kaldırmak için girişimlerde bulunduk. Girişimlerimiz olumlu sonuçlandı ve ihracat konusunda somut adımlar atıldı. 'Uzakdoğu'ya Meyve İhracatının Geliştirilmesi' projesi kapsamında Japonya kapılarını greyfurtla açacağız. Japonya'nın turunçgil ihracatında taleplerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki dönem Japonya'ya ilk yaş meyve-sebze ihracatı greyfurtla olacak ve daha sonra yapılacak çalışmalarla turunçgil ihracatı artırılacak.''
ASIL AMAÇ KİRAZ AMA TALEPLER İLGİNÇ
Çalı, Japonya'ya ihracatın başlamasıyla ilgili çalışmalarda asıl amacın kiraz olduğunu ifade ederek, kirazla çıktıkları yolda ilk olarak turunçgillere kapı açıldığını bildirdi.
Halen kiraz ihracatıyla ilgili çalışmaların aralıksız sürdüğünü dile getiren Çalı, şöyle devam etti:
''Japonya'dan her ürün için onay alınması gerekiyor. Japonya, kirazı elma iç kurdu ve Akdeniz meyve sineği endişesiyle almıyor. Bu sorunların giderilmesi için Türkiye'den özel çalışma yapılmasını talep ediyorlar. Ancak ilginç olan kirazda elma iç kurdu olmaz. Dünyada bazı literatürlere girmiş ve Japonya, küçük de olsa bu riski göz önünde bulunduruyor. Akdeniz meyve sineği de kirazda olmuyor. 'Ne olur ne olmaz' diye Japonya, bu sorun için de şart koşuyor.''
''KİRAZDA ELMA İÇ KURDU YAŞATILACAK VE SONRA İMHA EDİLECEK''
Salih Çalı, Japonya'nın kiraz konusunda taleplerinin yerine getirilmesinin zaman alacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Kirazda elma iç kurdunu yaşatacaksın ve Japonya'nın kabul edeceği yöntemle de imha edeceksin. Sonra da ihracat başlayacak. Japonya, kendi yöntemleri dışındaki çalışmaları kabul etmiyor. Bu konuda yoğun çalışıyoruz. Umarım, girişimler ve çalışmalar erken sonuçlanır ve Japonya'ya Türk kirazı ihraç edebiliriz.''