Türkiye'de kavun üretimiyle ünlü Konya'nın Çumra ilçesinde geçen yıla göre büyük artış gösteren kavun fiyatları, çiftçinin yüzünü güldürdü.
Çumra Tarım İlçe Müdürü Üzeyir Arık, yaptığı açıklamada, fiyatların geçen yıllara göre umulanın çok üzerinde oluştuğunu, fiyatların beklenilenin üzerinde olmasında diğer kavun üretim merkezlerinde yaşanan sorunların da etkili olduğunu bildirdi. Çumra'nın Konya Ovası'nın en sulak ve verimli bölgesi olduğunu belirten Arık, özellikle son yıllarda yaptığı atılımla Çumra'nın kavun üretiminde adından sıkça söz ettirmeyi başardığını, kendine has tadı ve lezzetiyle bir marka haline gelerek tüm Türkiye'de bilindiğini söyledi.
Arık, Türkiye'de bu yıl diğer kavun üretim merkezlerinde yaşanan olumsuz hava şartlarının, Çumra kavununa olan rağbeti artırdığını, çiftçinin kavun satış fiyatlarından memnun olduğunu anlattı.
Kavun ekmeyen çiftçilerin, kavunun piyasadaki durumuna bakarak ''Bu yıl keşke ben de kavun ekseydim'' dediğini belirten Arık, şunları kaydetti:
''Geçen yıllara göre kavun üretimi çok iyi. Bu yıl çiftçi Kayıt Sistemi verilerine göre 35 bin hektar alanda kavun ekimi yapıldı. Dekar başına 5-6 ton ürün alındı.
Rekolte yönünden çok tatmin edici bir rakam. Birinci kalite ürün miktarı iyi seviyede. Bu yıl kavun fiyatları çiftçilerin beklentilerinin üzerinde oluştu.
Tabii ki fiyatların yüksek olmasında diğer kavun üretim merkezlerinde yaşanan sorunlar da etkili oldu.''
Geçen yıllarda çiftçinin kavunda umduğunu bulamadığını ifade eden Arık, ''Bu yıl çiftçinin yüzü güldü. Geçen yıl 40 kuruştan satılan kavunlar, bu yıl 70-80 kuruş seviyesinde alıcı buldu.
Çiftçilerden ürünlerini kendi imkanlarıyla pazarlayanlar ise 1 liraya kadar kavun sattı. Götürü usulü satışlarda ise geçen yıllarda dekar başına 1000 lira değer biçilirken bu yıl büyük bir artış yaşanarak dekar başı satışlar 2 bin 500 lira seviyesine ulaştı. Çiftçinin karı da bu oranda arttı'' diye konuştu.
Arık, kışlık kavun fiyatlarının da 50-60 kuruş dolaylarında seyrettiğini belirterek, yörede ağırlıklı olarak ekimi yapılan hibrit (melez), Çinikızı, Karakavun, Mustafa Bey, Çengel Kırkağaç ve Kışlık cinsi kavunların hasadında da sona yaklaşıldığını sözlerine ekledi.