Timur Selçuk, TRT Haber’in 'Akılda Kalan' programında Nuriye Akman’ın sorularını yanıtladı. Ünlü besteci, başörtüsü sorunundan arabesk müziğe, Türk solundan ahlak anlayışına kadar birçok konuda ilginç açıklamalar yaptı.
Timur Selçuk programda, başörtüsü konusundaki düşüncelerini "Bizim aklımız daha iyi çalışsaydı da eleştirel gözle baktığımız başörtülü kızlarımıza biz sahip çıksaydık. İş bu hale gelmişse çocukların üniversitede başlarını örtünmesi yasağının kaldırılması gerekir" şeklinde açıkladı.
Selçuk, gönlünde yatan üniversite ortamını şöyle anlattı:
"Benim gönlümde yatan üniversite çağındaki bütün gençlerin hal, tavır ve kıyafetlerinin üç aşağı beş yukarı aynı olması... Forma değil bu. Birbirlerinden farklı olduklarının saklanması şartıyla onları kabul edebilirim. Ama bu dozlar aşıldığında her türlü farklılığa karşıyım."
Programda "başörtüsü nedeniyle artık kadınlarımızı ve kızlarımızı üzmeyelim" şeklinde mesaj veren Selçuk, "bu ülkeyi 46"dan bugüne, üstüne ölü toprağı serpilmiş bir halkın tepkisizliğinden güç alarak bu hale getirmiş olanlar, oturup bu pirinçteki taşları ayıklasınlar. Bu kadar basit" dedi.
"Solcular ve Atatürkçüler Yaradan"ın adını anmayı günah saydı"
Nuriye Akman, Akılda Kalan"da gençliğinde Türk solu için emek veren Timur Selçuk"a, geçmişteki sol görüşe yönelik eleştirilerinin ne olduğunu sordu. "Hem sol, hem Atatürkçü, hem laik anlayışa, aslında üçüne de getireceğim eleştiriler aynı... Biz Yaradan"ın adını anmayı bir günah saydık" diyen Selçuk, bunun bir eksiklik olduğunu ve insanların gönül kapılarının dar bakışından kaynakladığını belirtti.
Timur Selçuk düşüncelerini şöyle açıkladı: "Bu ülkede insanlar gönül zenginliğiyle, Yaradan"ın onlara yolladıkları rahmet sayesinde yaşamaya devam ediyor. Bu ülke hala onun için ayakta durabiliyor. Dolayısıyla sol görüşlü, laik, Atatürkçü insanların kendilerini, farklı gösterecek hiçbir davranışa ve söze yönelmemeleri gerekir".
"İşçi sınıfı ancak ahlaklıysa devrimin itici gücü olur"
Geçmişte Türkiye"de işçi sınıfını öncü güç olarak gören Timur Selçuk, programda işçi sınıfı ile ilgili bugünkü düşüncelerini açıkladı. Selçuk, "anarşist bir yapım olduğu için, kim diktatörlük yaparsa yapsın, hiçbir zaman ona baş eğmem mümkün değildir. Ama bütün ahlaklı güçlerin içerisinde, işçi sınıfının ahlaklı gücünün güzel günler için çok önemli bir itici güç olduğu kanısındayım" dedi. Nuriye Akman"ın, "bugün işçilerle, direnişe katılmak sizin için bir nostalji mi?" sorusu üzerine Selçuk, işverenin de işçinin de ahlaklısını kardeşi gibi gördüğünü belirtti.
"Adımız o zaman Maocu diye çıkmıştı"
Programda, adının o zaman Maocu olarak çıktığını hatırlatan Selçuk, "Ben etiketlerin, aksine huysuz insan hariç, o etiketin dışında hiçbir şey almadım bugüne kadar. Hiçbir partiye girmedim. Meslek derneklerine de girmedim" diyen Selçuk, bugüne kadar hiç sağ partilere oy vermediğini belirtti.
"Show must go on yaklaşımı çok Amerikan. Türk toplumunun değerleri farklı"
Tiyatroya yıllarca emek veren Timur Selçuk, Akılda Kalan"da Haluk Bilginer"in başlattığı "yavşak" polemiğinden haberi olmadığını söyledi. Ünlü besteci, Nuriye Akman"ın "Musin Ertuğrul"un baban ölse bile sahneye çıkacaksın sözünü etik olarak nasıl buluyorsunuz" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Show must go on" sözü Amerika kaynaklı... Amerika farklı, Amerika"nın şov dünyası farklı, oranın kapitalist sisteminin ürettiği değerler farklı... Türk toplumunun değerleri farklı... Ben beceremezdim gibi geliyor. Herhalde çıkamazdım gibi geliyor. Ama yaşamadan bunu ne kadar söyleyebilirim, bilemem. Belki bir yabancı konuk gelmiştir. İstanbul Oda Orkestrasıyla Cumhurbaşkanlığı konutunda bir konser verilecektir. O akşam orkestrayı ben yönetecek olurum. Ve gündüz de diyelim babamı toprağa verdik. Herhalde Çankaya"ya çıkar, o konseri yönetirdim. Ama şarkı söyleyebileceğimi sanmıyorum. ... Gözümden yaşlar boşalırdı gibi, yapamazdım gibi geliyor bana"
Programda, oyunculuğun kutsal bir meslek olduğunu düşünmediğini de söyleyen Selçuk, "Benim için tek kutsal şey manevi dünyamdır... Misafirliğim sürecinde kendime, yakınlarıma ve yaşadığım ülkeye ve çapım müsaitse dünyaya yararlı olmak... bir de fazla olanı paylaşmaktır" dedi.
"Arabesk müzik, Türk pop müziğini batı istilasından koruyor."
Programda, Nuriye Akman"la Timur Selçuk arasında arabesk müzik konusunda da ilginç bir diyalog yaşandı. Timur Selçuk, Nuriye Akman"ın "Timur Bey geçtiğimiz dönemde Fazıl Say"ın başlattığı bir arabesk tartışması da var hatırlarsanız. Arabesk dinleyen halktan utandığını söylemişti Fazıl Say. Siz de arabeskte bir antiemperyalist damar var dediniz. Bu biraz bana fazla zorlama geldi. ... Ne demek istediniz?" sorusunu şöyle yanıtladı.
"Eğer benim ya da Fazıl"ın yerine koyacak başka bir Timur"unuz ya da Fazıl"ınız varsa bizi çöpe atın, onları bizim yerimize koyun. .... Arabesk konusunda söylediği sözler "kara mizah"... Radyo ve televizyon kanallarından arabesk müzik kalksa, sadece batı kaynaklı Anglosakson istilası ile karşılaşılır. ... Pop müzik, kendi toprağının değerlerini kullanarak, müzikal anlamda arabeskten daha ileride bir şey yapana kadar şu an radyolarda batı istilasına uğramamamız doğrultusunda, arabeskin antiemperyalist bir müzikal görevi var".
"Ben de babam gibi çapkındım ama çapkınlık zaman kaybıdır"
Programda, babası Münir Nurettin Selçuk"un çapkın biri olduğunu açıklayan Timur Selçuk, geçmişte kendisinin de çapkınlık yüzünden kayıp zamanları olduğunu söyledi ve "gençler beni konuda örnek almasın. Doğru bir örnek değilim" dedi.
"Hiçbir eleştiriden ders almadım. Eleştiri Sevmem"
Akılda Kalan"da, Nuriye Akman"ın "hangi eleştiriden ders aldınız?" sorusu üzerine "hiçbir eleştiriden ders almadım. Eleştiri sevmem" diyen ve sertliğiyle övünen Timur Selçuk, Nuriye Akman"ın "Sizin bazen üstten, bazen dıştan bakan bir hal ve edanız var... Siz hep müzik yeteneğinizi toplumu uyarma adına kullandınız. Siz bu uyarıları yapacak kadar bilinçli olduğunuza ne inandırdı?"sorusunu ise "Biz burada bir misafirlik geçirdiğimiz ve bu misafirliği de üreterek, paylaşarak ve dik durarak haksızlıklara karşı baş eğmeden bir tek namazda Allah"a secde ederek yaşamamız gerektiğini öğrendik. Onun için bu yanım benim yukarıdan aldığım, gönül kafesimi açabildiğim kadar içeri giren ışıktan kaynaklanıyor. O bir tepeden bakma değildir, görev bilincidir" şeklinde yanıtladı.
AKILDA KALAN
Nuriye Akman"ın sunduğu Akılda Kalan, Perşembe günleri saat 20:20"de TRT Haber"de ekrana geliyor. Yapım ve yönetimini Aynur Çelebioğlu ve Mustafa Özkurt"un yaptığı programın danışmanlığı ve konuk koordinatörlüğü İrem Şık ve Can Uludağ"a ait.