Türkiye'de kırmızı biber üretiminin yüzde 80'ni karşılayan Kahramanmaraş ve Gaziantep'te Ağustos sıcakları nedeniyle verimin yüzde 50 azaldığı bildirildi.
Kahramanmaraş ve Gaziantep bölgesinin verimli topraklarında yetişen ve Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan kırmızı biber, yaşadığı sorunlarla yeniden gündeme gelmeye başladı.
Bölge çiftçisinin önemli gelir kaynakları arasında yer alan kırmızı biber yarattığı istihdamla da ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor.
Son zamanlarda aflatoksin üzerindeki sorunları üzerinden atmaya çalışan çiftçiler bu yıl hasada yakın artan sıcaklarla başı dertte.
Özellikle Ağustos ayında mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları kırmızı biber üretimini de önemli ölçüde etkiledi.
Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Yusuf Temizkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş'ta bu yıl 15 bin dekar alana kırmızı biber ekiminin yapılmasına rağmen hasada yakın yükselen sıcaklıkların verimde ortalama yüzde 50'ye yakın zarara yol açtığına dikkati çekti.
Dekar başına yaklaşık 2 bin kilo kırmızı biber alan çiftçinin bu yıl 1000 ile 1500 kilo aldığını anlatan Temizkan, ''Çiftçimiz bir yandan üretimle ilgili sorunlar yaşarken diğer yandan fiyatta da maalesef umduğunu bulamadı. 2009 yılında yaş kırmızı biberin kilosu 800 TL civarındayken bu yıl bu rakam 550-600 TL civarında seyretmektedir.
Her iki sorunu birlikte yaşayan çiftçimiz kırmızı biber üretiminden de vazgeçme aşamasına gelmiştir'' dedi.
Son yıllarda kırmızı biber ekim alanının arttığını anımsatan Temizkan, şöyle konuştu:
''Burada yapılması gereken çiftçiye iyi bir danışmanlık hizmeti verilmesidir. Ayrıca çiftçimizi koruma amaçlı ve piyasayı regüle edecek, alım yapacak birliklerin güçlendirilmesi gerekiyor.
Ayrıca dış pazara uygun üretimin yapılması da olmazsa olmazların arasında yer almaktadır. Yani çiftçimizin dünyaya açılması gerekiyor.''
Kırmızı biberde öteden beri sorunların bulunduğunu hatırlatan Temizkan, ''Kırmızı biberin tanıtımı ve pazarlanması çok önemli. Geçtiğimiz aylarda Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nın başlattığı tanıtım kampanyasının mutlaka desteklenmesi gerekiyor.
Ayrıca merdiven altı üretimin önüne geçilerek haksız rekabetin önlenmesi gerekiyor'' şeklinde konuştu.
GAZİANTEP ZİRAAT ODASI BAŞKANI SEÇKİN
Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Kenan Seçkin ise Gaziantep'te yaklaşık 32 bin dekar kırmızı biber ekimi yapıldığını kaydederek, ''Hem sıcaklıklar hem havalandırma sorunu nedeniyle verimde kayıplar yaşandı. Özellikle Nurdağı ve İslahiye bölgelerinde verim düşüklükleri mevcut.
Ayrıca fiyat konusundaki tutarsızlık çiftçimizi sora sokmuştur. Bu konuda çiftçilerin mutlaka desteklenmesi gerekiyor'' diye konuştu.
Kırmızı biberin bölge için sembol ürün olduğunu hatırlatan Seçkin, sözlerini şöyle tamamladı:
''Her iki ilimiz Türkiye kırmızı biber üretiminin yüzde 80'nini karşılamaktadır. Bu azımsanacak veya gözden kaçılacak bir durum değildi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının uygulamaya koyduğu havza bazlı destekleme kapsamında bu bölgede yetiştirilen kırmızı bibere özel destek verilmesi şart. Eğer bu verilirse hem kaliteli ürün ortaya çıkar hem de bölge çiftçisi ülke ekonomisine daha fazlı katkı sağlamış olur.''