Kocaeli Büyükşehir Belediyesince 10 bin hanede yaptırılacak anket sonucuna göre şehrin ana ulaşım güzergahlarının belirleneceği belirtildi.
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın, İzmit'teki bir cafede düzenlendiği basın toplantısında, kentteki hayati organlar olan konut, ticaret, eğitim sağlık ve tüm kamusal hizmetlerinden beklenen verimin sağlanmasının ulaşıma bağlı olduğunu söyledi.
Ulaşım ağında oluşabilecek muhtemel aksaklıkların kentin sağlığını, işleyişini doğrudan etkileyebileceğini ifade eden Büyükakın, 1.5 milyonu aşan nüfusu, hızla gelişen sanayisi ile yoğun bir göç odağı haline gelmiş, halen büyüyen ve gelişen Kocaeli'de tüm ulaşım ağının sağlıklıklı bir şekilde işleyebilmesi için ''Ulaşım Ana Planı''nı hazırladıklarını bildirdi. Büyükakın, ''Büyükşehir Belediyesi olarak en temel amacımız Kocaeli ulaşımında en kalıcı ve doğru çözümleri tespit etmek, taşıt odaklı ulaşım anlayışından insan odaklı ulaşım sistemlerine geçebilmek'' dedi.
Hazırladıkları ''Ulaşım Ana Planı'' ile kentteki doğru ulaşım modelinin tespit etmeyi amaçladıklarını dile getiren Büyükakın, ''Ulaşım Ana Planı'nda verimi sağlamak için ulusal ve uluslararası saygın kurumlarla işbirliği içindeyiz. Boğaziçi Proje ve Alman PTV firmaları süreçte etkin rol aldı. Boğaziçi Üniversitesinden Prof. Dr. Gökmen Ergün'den danışman olarak yararlandık. Bununla kısa, orta ve uzun vadede gereksinimlere cevap verebilecek yeterli bir kent içi ve yakın çevre ulaştırma sistemi oluşturmak istiyoruz'' ifadesini kullandı.
''Ulaşım Ana Planının uygulanabilmesi için mevcut verilerin toplanması, tashih edilmesi ve anlamlı bir bütün haline getirilmesi gerekiyor'' diyen Büyükakın, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bunun için iki aşamalı bir yol izledik. Birinci aşamada 'Hane Halkı Ulaşım Anketi'' ve trafik sayımı yapılacak. Bu çerçevede Kocaeli'nin yüzde 3 örneklemine denk gelen 10 bin hanede anket yapacağız. Bu yüzde 95'lik bir test güvenilirliği anlamına geliyor. Ev ahalisinin tüm ferlerine ait bir ulaşım günlüğü çıkarılacak. Çalışmanın doğru sonuç vermesi için evleri rastgele belirledik. Seçilen haneden başka bir hanede anket yapılmayacak. Hane halkının evde bulunmaması durumunda bulunana kadar ziyaret edeceğiz. Anketlerde ev ahalisine bir iş günü önce yaptıkları yolculuklar sorulacak. Herhangi bir suiistimale mahal vermemek için tüm anketörlerimiz Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanmış resimli ve mühürlü kimlik kartları taşıyacak. Anket yapılan hanede yaşayanlar kontrol gereği hissettiğinde Büyükşehir Çözüm Masasını arayarak bilgi alabileceklerdir. İkinci aşamada ulaşım talep tahmini modeli kullanacağız. Böylece bilimsel veriler sonucunda alternatif ulaşım sistemlerini test ederek planı geliştireceğiz.''
Ulaşım talep tahmini modelinin kullanılacağı 2. aşamada ise alternatif ulaşım sistemlerinin test edilerek bilimsel veriler sonucunda planın geliştirileceğini ifade eden Büyükakın, ''Son aşamada ise deneme yanılma yöntemiyle ulaşım sorunun giderilmesinde yaşanacak israfların önüne geçilmiş olacak'' dedi.
Büyükakın, anket çalışmasının 3 ayda tamamlanacağını, ana ulaşım güzergahlarının belirlenmesi ve hayata geçirilmesinin ise 18 aylık bir süreci kapsadığını kaydetti.