18 kişinin öldüğü gecenin tanığı anlattı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-30-2010 (18:08)   Son Mesaj: 09-30-2010 (18:08)    Cevap: 0    Gösterim: 616  

09-30-2010

18 kişinin öldüğü gecenin tanığı anlattı

18 kişinin öldüğü gecenin tanığı anlattı

Konya'nın Taşkent ilçesinde yurt binasının çökmesi sonucu 18 kişinin ölmesiyle ilgili davada, olayda kardeşini kaybeden, kendisi de yaralanan 15 yaşındaki kız çocuğu, sanıkların hepsinden şikayetçi oldu.

Konya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde ''taksirle ölüme sebebiyet verme ve yaralama'' iddiasıyla açılan davanın duruşmasına, tutuksuz yargılanan gaz firmasının bölge sorumlusu İlhan B, firmanın Konya'daki tüp dolum tesisi müdürü Ahmet T, yurda tank montajını yapan firmanın sorumlusu Abdullah B. (41) ve tarafların avukatları katıldı.
    Duruşmaya ilk kez katılan ve yurt binasının çökmesi sonucu kızını kaybeden İbrahim Avcı (37), eşinin, kızını olayın olduğu gün söz konusu yurda gönderdiğini, olay gecesi de kızının yurtta kaldığını ve hayatını kaybettiğini, kimseden de şikayetçi olmadığını bildirdi.

MAĞDUR DEMİRBAŞ: ''OLAY GÜNÜ BİZİ SABAH NAMAZINA KALDIRDILAR. ABDEST ALIRKEN İÇERİDE BİR GAZ KOKUSUNUN OLDUĞUNU HİSSETTİK. YURT GÖREVLİSİNE SÖYLEMEMİZE RAĞMEN BİZİ DIŞARI ÇIKARTMADI. SADECE PENCERELERİ AÇTIRDI. 10 DAKİKA SONRA DA PATLAMA OLDU''

Yurt binasının çökmesi sonucu kardeşi ölen, kendisi de yaralanan Zeynep Büşra Demirbaş (15) ise ilk kez katıldığı duruşmada, mahkeme heyetine olay günü yaşadıklarını yaşı küçük olduğu için pedagog eşliğinde anlattı.

Olay günü anneannesinin yanına gittiklerini, annesinin de boş durmamaları için kardeşi Rukiye Sena ile kendisini Kur'an Kursu'na gönderdiğini dile getiren Demirbaş, ''Yurda gittiğimizin 4. günü bizi sabah namazına kaldırdılar. Abdest alırken içeride bir gaz kokusunun olduğu hissettik. Yurt görevlisine söylememize rağmen bizi dışarı çıkartmadı, sadece pencereleri açtırdı. 10 dakika sonra da patlama oldu. Olayda kardeşim öldü, ben de yaralandım. sanıklardan şikayetçiyim. Davaya katılmak istiyorum'' dedi.

Bir avukatın gaz kokusu aldığında görevlilerin ne yaptığı sorusuna Demirbaş, ''Kokuyu duyduğumuzda öğretmenler nedeni konusunda herhangi bir şey söylemediler. Müdür de bir şey söylemedi. Benim kendi düşüncem, patlamanın nedeni gazdan çıktığı şeklinde'' diye cevap verdi.

Demirbaş'ın sanıklardan şikayetçi olduğunu belirtmesi üzerine, sanık avukatlardan Sait Akdağ, mağdurun hazırlık ifadesinde söylediği şeyleri belirtmediğini, ayrıca mağdurun anne ve babasının şikayetçi olmadığını, kendisinin de o ifadesinde şikayetçi olmadığını kaydetti.

Başka bir sanık avukatı Adem Akgün de ''Zeynep Büşra'nın velileri ve kendisi şikayetçi değillerdi. Kendisi önce şikayetinden vazgeçip, sonra 'şikayetçiyim' diyerek davaya katılma talebinde bulunamaz. Bu aykırıdır. Bu beyanımız dikkate alınsın'' diye konuştu.

Duruşma, eksik hususların giderilmesi için ertelendi.

Mahkeme sonunda Zeynep Büşra Demirbaş'ın babası Ahmet Demirbaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, kendisinin de sanıklar hakkında şikayetçi olacağını ancak şimdi konuşmak istemediğini bildirdi.

-OLAY-

Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde, 1 Ağustos 2008'de, kız öğrencilerin kaldığı ve kaçak Kur'an kursu eğitimi verildiği iddia edilen yurt binası, sıkışan gazın patlaması nedeniyle çökmüş, faciada 18 kişi ölmüş, 27 kişi yaralanmıştı.

Soruşturma kapsamında, binanın çökmesinden üç gün sonra, olayda sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alınan 4 kişiden nöbetçi mahkemeye çıkarılan Özel Boğaziçi Ortaöğretim Yurdu Müdürü İbrahim Çölmek ve yurdun müdür yardımcısı Mehmet Semerci, ''İhmal nedeniyle ölüme sebebiyet vermek'' suçundan tutuklanmıştı.

Tutuklu sanıklar Çömlek ve Semerci, 7 Ekim 2008'de, avukatlarının talebi üzerine, Hadim Sulh Ceza Mahkemesince tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmış, böylece olayla ilgili tutuklu sanık kalmamıştı.

Konya Valiliğince görevlendirilen komisyonun hazırladığı raporda, ''gaz sisteminin kurulmasında standarda uyulmadığının anlaşıldığı'' ve ''çöken yurt binasında Kuran kursu verildiğine dair herhangi bir bilgi ve belge tespit edilemediği, herhangi bir kurs için de izin alınmadığı'' belirtilmişti.

Sanıklara yöneltilen ''taksirle ölüme sebebiyet verme ve yaralama'' suçu, Ağır Ceza Mahkemesinin görev alanına girmesi ve Hadim'de Ağır Ceza Mahkemesi bulunmaması nedeniyle dosya Konya'da 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.

18 kişinin öldüğü gecenin tanığı anlattı Yorumları