Roman açılımında pankart krizi davası başladı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-30-2010 (18:04)   Son Mesaj: 09-30-2010 (18:04)    Cevap: 0    Gösterim: 522  

    09-30-2010

    Roman açılımında pankart krizi davası başladı

    Roman açılımında pankart krizi davası başladı


    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirilen ''Roman Buluşması''nda pankart açılması olayıyla ilgili olarak açılan dava görülmeye başlandı.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirilen ''Roman Buluşması''nda pankart açılması olayının da aralarında bulunduğu çok sayıda eyleme katıldıkları iddiasıyla 2'si tutuklu 3 kişinin, ''terör örgütü üyesi olmak'' ve ''terör örgütü propagandası yapmak'' suçlarından 6 ila 15 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle yargılanmasına başlandı.
    İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Ferhat Tüzer ve Berna Yılmaz katıldı.

    Duruşmada savunması sorulan tutuklu sanık Ferhat Tüzer, Edirne'de okuduğunu, 27 Aralık 2009'da Edirne'deki bir benzin istasyonunda bekleyen grubun içerisinde bulunduğunu ve eyleme yasal bir eylem olduğu için katıldığını ifade etti.

    Çeşitli tarihlerde, bazı yerlerdeki 9 yasal eylem ve yürüyüşe katıldığını anlatan Tüzer, kendisiyle ilgili iddiaların hiçbirini kabul etmediğini ve suçsuz olduğunu savunarak, beraatını ve tahliyesini istedi.

    Tutuklu sanıklardan Berna Yılmaz da Ankara Üniversitesi öğrencisi olduğunu, babasının maddi durumunun iyi olmadığını ve eğitimin paralı olması nedeniyle zorlandığını belirterek, ''Ben en son Abdi İpekçi Spor Salonu'nda, Başbakan'ın da bulunduğu yerde pankart açtım, talebimi yerine getirdim, gözaltına alındım, yetkili konumdaki Başbakan'a kendi sesimi duyurmak istedim'' dedi.

    Diğer sanık Ferhat Tüzer gibi çeşitli eylem ve yürüyüşlere demokratik, yasal hakkını kullanarak katıldığını anlatan Yılmaz, eylemlerde yasal olan parasız eğitim hakkını talep ettiğini, suç örgütü ile ilgisinin bulunmadığını ve suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

    Sanık Yılmaz, beraat ve tahliyesini talep etti.

    Mahkeme heyeti, duruşmaya gelmeyen tutuksuz sanık Utku Aykar'ın zorla getirilmesi için yazı yazılmasına hükmederek, İçişleri Bakanlığına bir yazı yazılarak Gençlik Dernekleri Federasyonu ve Halk Cephesinin yasa dışı bir kuruluş olup olmadığının sorulmasına karar verdi.

    Heyet, tutuklu sanıkların, tutukluluk hallerinin devamına hükmederek duruşmayı erteledi.

    -ADLİYE KAPISINDA ARBEDE-

    Bu arada, davada yargılanan sanıklara destek vermek için Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi önünde toplanan bir grup, çeşitli sloganlar atarak eylem yaptı.

    Duruşmanın bitmesinin ardından tutuklu sanıklardan Berna Yılmaz'ın bindirildiği cezaevi aracının Bakırköy Cezaevine doğru hareket ettiği sırada, adliye önündeki gruptan bazıları aracın önünü kesmek istedi. Araca tekme ve yumruk attıkları da gözlenen gruptakilere adliye önünde güvenlik önlemi alan Çevik Kuvvet ekiplerince müdahale edildi.

    Polisin biber gazı ve copla müdahalesinin ardından grup dağıldı.

    -İDDİANAMEDEN-

    İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan ve DHKP/C terör örgütünün kuruluşu ve faaliyetlerinin anlatıldığı 11 sayfalık iddianamede, örgütün 30 Eylül 2009'dan itibaren ''Amerika defol, bu vatan bizim, Dev-Genç'' adıyla eylemler başlattığı ve aynı örgütün alt birimi olan ''Gençlik Dernekleri Federasyonu'' tarafından da ''Eğitim harçlarının kaldırılması, katkı paylarının alınmaması ve parasız eğitim verilmesi'' talepleriyle eylemler yaptığı belirtilmişti.

    İddianamede, bu eylemler doğrultusunda, 14 Martta, Zeytinburnu'ndaki Abdi İpekçi Spor Salonu'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı ''Roman vatandaşlarımız ile buluşuyoruz'' konulu toplantıda, Erdoğan'ın konuşma yaptığı sırada, 3 kişinin ''Parasız eğitim istiyoruz, alacağız'' içerikli ''Gençlik Federasyonu'' imzalı pankartı açtıkları kaydedilerek, zanlıların, görevli polislerce gözaltına alınarak emniyete götürüldükleri anlatılmıştı.

    Şüphelilerin İstanbul ve çeşitli illerde katıldıkları eylem ve gösterilere de yer verilen iddianamede, 3 şüphelinin DHKP/C terör örgütünün alt yapılanması olan ''Halk Cephesi'' ve ''Gençlik Federasyonu'' isimli oluşumların düzenlemiş olduğu birden fazla eyleme katıldıkları ve şüphelilerin eylemlerinin bir bütün olarak değerlendirildiğinde örgüt üyesi olarak nitelenmesi gerektiği aktarılmıştı.

    İddianamede, Ferhat Tüzer, Berna Yılmaz ve Utku Aykar'ın ''DHKP/C terör örgütü üyesi olmak'' ve ''terör örgütü propagandası yapmak'' suçlarından dolayı toplam 6 ile 15'er yıl arasında çeşitli hapis cezalarına çarptırılmaları istenmişti.




    Roman açılımında pankart krizi davası başladı Yorumları