Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kemal Kılıçdaroğlu'nın Brüksel ziyaretini önemsediğini belirterek, "Kemal Bey'in CHP'deki gelenekselleşmiş ekibin muhalefet anlayışını kırabileceğini ümit ediyorum" dedi.
Bağış, CHP liderinin partisi içerisindeki gelenekselleşmiş ekibin muhalefet anlayışını kıracağını ve AB reformlarına destek vereceğini ümit ettiğini söyledi.
Türk basın mensuplarına Brüksel temasları hakkında bilgi veren Egemen Bağış, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Brüksel ziyaretiyle ilgili soruları cevapladı. Muhalefet partilerinin Avrupa'daki muadilleriyle temas kurmaktan şimdiye kadar çekindiğini belirten Bağış, Türkiye'nin ortak paydası olan AB'ye tam üyelik sürecindeki kararlılığın muhalefet tarafından da vurgulanmasında fayda olduğunu dile getirdi.
Kılıçdaroğlu'nun AP Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz'la görüşmesini kasteden Bağış, "Bazı hassas görüşmelerin çarpıtılarak medyaya sızdırılmış olmasının getirdiği birtakım şeyler olsa bile yine de bu toplantının gerçekleşmiş olması bizce önemliydi." Bu durumu, "yeni olmanın getirdiği ufak tefek sorunlar' şeklinde değerlendiren Bağış, "sorunlar da tecrübeyle mutlaka giderilecektir. Brüksel'in havası herkese iyi gelir. Demokrasiden herkesin bir parça nasibini alması Türkiye'nin geleceği açısından önemlidir." ifadelerini kullandı.
"GELENEKSELLEŞMİŞ EKİBİN MUHALEFET ANLAYIŞINI KIRABİLECEĞİNİ ÜMİT EDİYORUM"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nın rekabet faslının açılması için gereken kanunun geçmesi için destek verecekleri sözünü verdiğini aktaran Bağış, Meclis'teki görüşmelerin muhalefet için bir test olacağını söyledi. Bağış, bu kanunda Türkiye'nin çıkarlarını gözeterek ortak tutum sergilenmesinin Türkiye'nin imajına katkıda bulunacağına dikkat çekti.
"Ümit ediyorum ki (Kılıçdaroğlu'nun) çalışma arkadaşları da aynı hassasiyeti gösterirler, aynı desteği verirler. Türkiye'nin önünü açma konusunda hep birlikte adımları atabiliriz." diyen Başmüzakereci Bağış, niçin böyle bir ifade kullanma ihtiyacı hissettiğinin sorulması üzerine, CHP liderinin daha önce yaptığı birçok çıkıştan sonra geri adım attığını hatırlattı. Bağış, şöyle devam etti: "Kendisinin iye niyetle ortaya atığını adımların sanki arkadan birilerinin frene basmasıyla geri dönüşlerine birkaç defa şahit olduğumuz için aynı süreci bir kez daha yaşama noktasında kalmayalım düşüncesiyle ben o yorumu yapıyorum. Ümit ederim ki Kemal Bey'in ortaya koyduğu; Türkiye'nin önünü açacak, Meclis'i kilitlemeyecek, AB reformları konusunda hızlı çalışmamızı sağlayacak adımlar konusunda diğer çalışma arkadaşları da aynı desteği verirler. Bu vesileyle bu başarının da ortakları olurlar. Türkiye'de iktidar-muhalefet el ele verip reform yasalarını geçirirsek, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olanların elindeki kozları teker teker imha etmiş oluruz. Yoksa düşmanların eline koz vermiş oluruz. "
CHP'de gelenekselleşmiş bir ekibin muhalefet yapma adına her şeye karşı çıkılması gerektiği inancı olduğunu öne süren Bağış, "Kemal Bey'in bunu kırabileceğini ümit ediyorum. Her şeye karşı çıkmak, hükümete iş yaptırmamak demek değildir." dedi. Bağış, Türkiye'nin de uluslararası standartlarda bir siyaset anlayışına kavuşmasını ümit ettiğini sözlerine ekledi.
KKTC'ye doğrudan ticaret tüzüğünün geçip geçmeyeceği konusundaki izlenimleri de sorulan Bağış, bu konunun net olmadığını, kafası karışık ve baskı altındaki parlamenterler olduğunu dile getirdi. Kıbrıslı Rumları, bireysel siyasi beklentileri ulusal çıkarların önüne geçirmekle eleştiren Bağış, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun Brüksel'deki görüşmelerde ortaya koyduğu yapıcı tavırla muhataplarını çok etkilediğini ve hakkındaki önyargıları giderdiği izlenimi edindiğini söyledi.