RTÜK çocukları erkenden yatağa sokacak   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-30-2010 (15:17)   Son Mesaj: 09-30-2010 (15:17)    Cevap: 0    Gösterim: 536  

09-30-2010

RTÜK çocukları erkenden yatağa sokacak

RTÜK çocukları erkenden yatağa sokacak

RTÜK Başkanı Davut Dursun, "uykusuz kalmalarını önlemek amacıyla hem çocuklara, hem de ebeveynlere yönelik, yayın kuruluşlarının işbirliğiyle 'İyi Uykular Çocuklar' projesini geliştirdik. Proje önümüzdeki günlerde hayata geçirilecektir.'' dedi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı ve Akdeniz Düzenleyici Otoriteler Ağı Başkan Yardımcısı Davut Dursun, görsel ve işitsel yayınların sınır aşan özelliğinin, yeni yayın teknolojileri ve yeni mecralar karşısında kitlelerin giderek korunmasız kalmasının, yayıncılık açısından ülkeler arasındaki işbirliğini ve ortak denetim arayışlarını zorunlu hale getirdiğini söyledi.
    Dursun, Legacy Ottoman Hotel'de düzenlenen ''Akdeniz Düzenleyici Otoriteler Ağı 12. Genel Kurulu''nda yaptığı konuşmaya, 5 yıldır birlikte görev yaptıkları RTÜK üyesi avukat Mehmet Dadak'ı dün kalp krizi sonucu kaybetmenin derin üzüntüsü içinde olduklarını, öncelikle ailesine, çalışma arkadaşlarına ve Kurula başsağlığı dilediklerini ifade ederek başladı.

RTÜK Başkanı Dursun, insanlık tarihinin en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapan Akdeniz'in kıyısında binlerce yıllık ortak bir tarih ve kültür mirasıyla yaşayan ''Akdeniz Düzenleyici Otoriteler Ağı'' üyelerinin, görsel ve işitsel medyanın mevcut sorunlarını ve işbirliği alanlarını konuşmak, birbirlerinin tecrübelerinden yararlanmak ve sorunların çözümü yönünde adımlar atmak için bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Dursun, dünyanın en önemli medeniyet ve kültür merkezlerinden biri olan 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'da ağ temsilcilerini misafir etmenin sevincini paylaştığını dile getirdi.

Günümüzde her alanda etkisini arttırmakta olan küreselleşmenin, bir yandan sorunları uluslararasılaştırırken, ortak sorunlar hale getirmeye çalışırken, diğer yandan çözümü de ülkelerin işbirliği yapması konusunda zorunlu hale getirdiğine işaret eden Dursun, bu durumun küresel ve bölgesel işbirliğinin önemini arttırdığını, birlikte çalışmayı dayattığını vurguladı.

ORTAK ÇALIŞMANIN TÜRKİYE İÇİN ÖNEMİ

Özellikle görsel ve işitsel yayıncılık teknolojilerindeki akıl almaz gelişmelerin işbirliğini ve ortak çalışmayı zorunlu hale getirdiğine dikkati çeken Dursun, sözlerine şöyle devam etti:

''Konumu nedeniyle Asya, Avrupa, Akdeniz, Karadeniz ve Ortadoğu ülkesi olan Türkiye açısından bölgesel işbirliği ve sorunların çözümü için ortak çalışma daha da önem taşımaktadır. Türkiye, küreselleşme sürecine aktif olarak katılırken, çok yönlü dış ilişkiler doğrultusunda tüm komşularıyla iyi ilişkiler içerisinde bulunmaya ve bölgesel işbirliği girişimlerinde öncü rolü oynamaya çalışmaktadır. RTÜK olarak bir yandan siz değerli temsilcilerle Akdeniz Düzenleyici Otoriteler Ağı'nda birlikte faaliyet gösterirken, diğer yandan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü çerçevesinde Karadeniz bölgesindeki ülkelerin düzenleyici ve denetleyici otoritelerinin katılımıyla oluşturulan Karadeniz Yayıncılık Düzenleyici Otoriteler Forumu bünyesinde ortak çalışmalar yürütmeye çalışıyoruz.

Görsel ve işitsel yayıncılık alanında bölgesel işbirliğinin ve ortak çalışmanın bir başka örneğini, üzerinde çalışmakta olduğunuz İslam Ülkeleri Düzenleyici Kurullar Forumu adıyla bir işbirliği örgütünün kurulması yönündeki projemiz oluşturmaktadır. Bütün bunlar bölgesel işbirliğinin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.''

Avrupa Konseyi İletişimden Sorumlu Bakanlar Konseyi'nde tartışılan yeni medya konseptinin en önemli özelliğinin, bu alandaki denetim ve düzenlemeler konusunda önümüzdeki dönemde ortaya çıkacak gelişmelerin olacağını belirten Dursun, ''Özellikle sınır aşan bir nitelik kazanan görsel ve işitsel hizmetlerin hem düzenlenmesi, hem de denetlenmesi konusunda ortak düzenleme ve ortak denetleme gibi yeni kavramlar ve sistemler öne geçmiş bulunmaktadır'' dedi.

ORTAK DENETİM ARAYIŞININ ZORUNLULUĞU

Dursun, kendilerini bir araya getiren Akdeniz Ağı'nın, Akdeniz ülkelerinin görsel ve işitsel yayıncılıktaki ortak sorunlarına karşı, ortak düzenleme ve ortak denetim arayışının bir ürünü saymak gerektiğini ifade etti.

''Görsel ve işitsel yayınların sınır aşan özelliği, yeni yayın teknolojileri ve yeni mecralar karşısında kitlelerin giderek korunmasız kalması, yayıncılık açısından ülkeler arasındaki işbirliğini ve ortak denetim ortak denetim arayışlarını zorunlu hale getirmiştir'' diyen Dursun, iki gün sürecek toplantının ana gündem maddelerinden birinin herkesin ortak kaygısı olan küçüklerin korunması konusu olduğunu dile getirdi.

MEDYA OKURYAZARLIĞI DERSİ

RTÜK Başkanı Davut Dursun, ayrıca Türkiye'deki medya okuryazarlığı dersiyle ilgili bilgi verdi.

Dursun, medya okuryazarlığı dersinin ilk olarak 2003 yılında düzenlenen İletişim Şurası'nda gündeme geldiğini, ders içeriğinin belirlenerek, eğitici eğitimleri tamamlandıktan sonra RTÜK'ün önerisi ve Milli Eğitim Bakanlığının desteğiyle 2007-2008 öğretim yılından itibaren ilköğretim okullarında seçmeli medya okuryazarlığı eğitiminin verilmeye başlandığını ifade etti.

Velilere, öğretmenlere ve öğrencilere bu dersi tanıtmak için web sitelerinin açıldığını, ülke çapında uzmanların katıldığı sempozyumlar ve konferansların düzenlendiğini hatırlatan Dursun, şunları kaydetti:

''Ekim ayı içerisinde medya okuryazarlığı dersinin ilk üç yıllık uygulamalarının değerlendirileceği geniş katılımlı bir panel düzenlenecek ve geri bildirimler alınacaktır. RTÜK'ün medya okuryazarlığı dersiyle ilgili çalışmalarını anlatmak, bu konuda daha tecrübeli olan ülkelerin deneyimlerini paylaşmak açısından geçen yıl Granada toplantısında açıklanan niyet bildirisini son derece önemsiyoruz. Niyet bildirisinde belirtildiği şekilde, medya okuryazarlığı konusunda Akdeniz ittifakı kurulmasının, deneyimlerin ve gelişmelerin paylaşılması açısından yararlı olacağına inanıyoruz.

Üst kurul olarak ebeveynlerin bilgilendirilmesi ve duyarlılığının geliştirilmesi konusu bizim de gündemimizdedir. Okul öncesi ve ilköğretim çağındaki çocukların akşamları uzun süre televizyon izlemelerini ve uykusuz kalmalarını önlemek amacıyla hem çocuklara, hem de ebeveynlere yönelik, yayın kuruluşlarının işbirliğiyle 'İyi Uykular Çocuklar' projesini geliştirdik. Proje önümüzdeki günlerde hayata geçirilecektir.''

RTÜK çocukları erkenden yatağa sokacak Yorumları