Avrupa’da tasarruf önlemleri nedeniyle sosyal harcamalardan yapılan kesintilere tepki büyüyor. Avrupa ülkelerinde on binler sokaklara dökülerek kesintileri protesto etti, hükümetleri yoksulları cezalandırmakla suçladı.
Avrupa ülkelerinde hükümetlerin aldığı tasarruf önlemleri ve sosyal alanlarda yaptığı kesintilere karşı hoşnutsuzluk artıyor. AB üyesi ülkelerde bugün sokaklara dökülen on binlerce kişi AB ve üye ülke yönetimlerini yoksulları cezalandırmak ve ekonomik iyileşmeyi yavaşlatmakla suçladı.
Polisin verdiği bilgilere göre, AB Komisyonu'nun merkezinin bulunduğu Brüksel'deki gösteriye en az 50 bin kişi katıldı. Protestolar çerçevesinde İspanya'da çalışanlar, sekiz yıldan bu yana ilk kez greve gitti. İrlanda, İtalya, Fransa, Polonya, Kıbrıs, Yunanistan ve Macaristan'la birlikte 30 Avrupa ülkesinde protesto gösterileri düzenlendi.
Brüksel'deki eyleme en az 50 bin kişi katıldıBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Brüksel'deki eyleme en az 50 bin kişi katıldı
Brüksel'deki eyleme katılan Avrupa Sendikalar Birliği Başkanı John Monks, tasarruf politikaları konusunda karar verilmesi ve doğru yönde değişikliklere gidilmesi için hâlâ zaman olduğunu söyledi. John, "Hükümetlerin bütçe açıklarını azaltmaları gerektiğini biliyoruz, ancak borçlarını geri ödemek için acele etmeyebilirlerdi" diye konuştu.
İspanya'da genel grev
Protestolardan en çok etkilenen ülke İspanya oldu. Sendikalar, sosyalist hükümetin hazırladığı ve parlamentodan onay alan iş reformuna karşı yapılan greve 10 milyon çalışanın katıldığı bildirdi.
İspanyol çalışanlar 8 yıldan beri ilk kez greve çıktıBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: İspanyol çalışanlar 8 yıldan beri ilk kez greve çıktı
Greve katılımın yüksek olduğuna dikkat çeken sendika yöneticileri, çalışanları kutlayarak hükümetten geri adım atmasını ve iş reformunda değişiklik yapmasını istedi. Hükümet ise greve katılımın bu kadar yüksek olmadığı kanısında. Hükümet yetkilileri kamu çalışanlarının greve katılımının yüzde 10 civarında olduğunu söylüyor.
Okulların, hastanelerin ve fabrikaların çalışmadığı ülkede, grevden en çok etkilenen alan ise toplu ulaşım oldu. Ülkedeki otobüs durakları ve tren istasyonlarında uzun kuyruklar oluşurken, yıldırım baskı yapan gazeteler dağıtımcı şirketlerin greve katılmaları nedeniyle birçok bölgeye ulaştırılamadı. Bazı televizyonlar da yayınlarına ara vermek zorunda kaldı.
Barcelona'da ise yüzü maskeli bir grubun şehir merkezindeki bazı vitrinlerinlerini kırdığı kaydedildi. İspanyol polisinin 50 kadar kişiyi gözaltına aldığı ve bazı kişilerinde olaylar sırasında hafif yaralandığı belirtiliyor.
Barcelona'da şiddet olayları da yaşandıBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Barcelona'da şiddet olayları da yaşandı
Yunanistan'da da hayat durdu
Yunanistan'da da çalışma koşullarını protesto eden doktorlar, liman, telekomünikasyon, toplu taşıma araçları çalışanları grev ve iş bırakma eylemlerine gitti. Devlet hastanelerinde görevli doktorların grevi nedeniyle hastanelerde yalnızca acil servis ve güvenlik birimleri görev yaptı.
Almanyanın Sesi