İran'da bulunan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, çevre sorunlarıyla mücadelede Türkiye'nin tecrübelerini dost ve kardeş ülkelerle paylaşmaya hazır olduğunu söyledi.
Bakan Eroğlu, Tahran'da ev sahibi ülkenin yanı sıra Suriye, Irak ve Katar'dan çevre bakanları ve temsilcilerin yer aldığı ''Çevre ve Meteoroloji Alanında İşbirliği 2. Bakanlar Toplantısı''na katıldı.
Katılımcılara hitap eden Eroğlu, ''nüfusun artması ve küresel ekonominin genişlemesine paralel olarak tabii kaynaklar üzerindeki baskının giderek arttığını ve aşırı tüketimle birlikte temel çevre göstergelerinin bozulduğunu'' söyledi.
''Günümüzde bütün yakıcılığı ile kendini hissettiren çevre sorunları, küresel ve bölgesel ölçekte dünyamızı ve yaşam kalitemizi etkilemektedir'' diyen Eroğlu, iklim değişikliği, kuraklık ve çölleşme, ormansızlaşma, biyoçeşitliliğin azalması, hava kirliliği ve asit yağmurları, su kıtlığı, atık su, katı atık ve tehlikeli atıkların mücadele edilen çevre sorunlarının en önemlileri olduğunu belirtti. Bakan Eroğlu, bölgesel ve küresel ölçekteki bu sorunlarla yine bölgesel ve küresel işbirliğiyle mücadele edilebileceğini kaydetti.
Türkiye'nin son dönemlerdeki yasal düzenlemeler ve yatırımlar sayesinde yerel çevre sorunlarıyla mücadelede büyük ölçüde başarı sağladığını ifade eden Eroğlu, ''Bölgesel ve küresel ölçekte yürütülen çalışmalara katılan ve destek olan Türkiye, bölgemizin önümüzdeki 100 yıllık dönemde yaşanması muhtemel çevre sorunlarını tespit ederek gerekli önlemleri de oluşturmaya çalışmaktadır'' diye konuştu.
Bakan Eroğlu, meteorolojik ve hidrolojik kaynaklı afetlerin bütün dünyada çok sayıda insanın ölümüne ve ciddi maddi kayıplara yol açtığını belirterek, artan olağanüstü hava olaylarının, fırtınaların, seller ve kuraklıkların tarımsal verimliliği ve üretim miktarını etkilediğini, tarım ve hayvanlardaki hastalıkların artmasına neden olduğunu söyledi.
Türkiye'nin, meteoroloji alanında da bölgesel ve uluslararası işbirliğine büyük önem verdiğini anlatan Eroğlu, ''Türkiye'nin eğitim merkezlerinde 84 ülkeden 358 kursiyere eğitim verildiğini ve konuya ilişkin uluslararası çeşitli toplantılara ev sahipliği yaptığını'' bildirdi.
-ÇÖLLEŞME
Eroğlu, ciddi bir çevre sorunu olan çölleşmenin dünyadaki dört milyar hektardan fazlan alan ve 110 ülkede yaşayan 1,2 milyar insanın hayatını doğrudan tehdit ettiğini belirterek, bu sorunun ekonomiyi ve kalkınmayı da olumsuz etkilediğini söyledi.
''Tedbir alınmazsa insanlığın hayat ve destek sistemi olan yerkürenin ekosisteminin bozulacağını ve dünyanın yaşanmaz bir hale geleceğini'' kaydeden Eroğlu, ''Bizler, bugünden yarınlarımız için gerekli tedbirleri almak mecburiyetindeyiz'' dedi.
''BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi'' kapsamında Türkiye'nin çölleşme ve erozyonla mücadelede etkin rol aldığını belirten Eroğlu, Türkiye'de bugüne kadar 6 milyon hektar alanda ağaçlandırma, ormanların iyileştirilmesi ve erozyon kontrolü çalışması yapıldığını anlattı.
Bakan Eroğlu, ''Dünyada orman varlığının azalmasına karşın, envanter sonuçlarına göre son 30 yılda orman varlığımız 1,2 milyon hektar artarak 21,4 milyon hektara ulaşmıştır'' diye konuştu.
Türkiye'de büyük ölçekli ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmaları yürütüldüğünü ifade eden Eroğlu, bu amaç doğrultusunda ''Ulusal Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği'' başlatıldığını söyledi.
Eylem planı doğrultusunda 2008-2012 arasında 2,3 milyon hektarlık alanda ağaçlandırma, ormanların iyileştirilmesi ve erozyon kontrolü çalışmasının öngörüldüğünü anlatan Eroğlu, bu kapsamda 2,3 milyar fidanın toprakla buluşturulacağını belirtti.
İnsanlığın karşı karşıya kaldığı çevre sorunlarıyla baş edebilmenin ülkeler arasındaki işbirliği ile mümkün olabileceğin söyleyen Eroğlu, ''Bölgemiz için oldukça önemli olan çevre sorunlarıyla mücadele konusunda sahip olduğumuz deneyimleri dost ve kardeş ülkelerle paylaşmaya hazır olduğumuz ifade etmek isterim'' dedi.
Bakan Eroğlu, toplantı sonunda alınacak kararların ve bölgesel eylem planının ülkeler arasında geleceğe dönük somut projelerin hayata geçirilmesinde etkili olmasını umduğunu sözlerine ekledi.
İran, Irak, Suriye ve Katar'dan çevre bakanları ile temsilciler de konuşmalarında çevre sorunlarının tüm insanlığı tehdit ettiğini ve bu konuda tüm ülkelerin işbirliğine gitmelerinin gerekli olduğunu ifade ettiler.
Konuşmaların ardından katılımcı ülkelerin çevre bakanları ve temsilcileri, çevre sorunlarıyla ortak mücadele ve alınacak önlemleri öngören mutabakat zaptını imzaladı.