CHP'nin Doğu ve Güneydoğu Komisyonu üyesi parti yöneticileri ve milletvekilleri, Elazığ'da temaslarda bulundu. Genel Başkan Yardımcısı Koç, Türkiye'nin çatışma siyasetinden çok şey kaybettiğini anlattı.
Genel Başkan yardımcıları Haluk Koç ve Umut Oran, Genel Sekreter Yardımcısı Tekin Bingöl, MYK üyesi Mahmut Duyan, PM Üyesi Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, PM Üyesi Mehmet Faraç ve Bingöl İl Başkanı Sema Kaygalak'tan oluşan CHP heyeti, Elazığ'da bazı sivil toplum kuruluşları ile görüştü.
Elazığ Sanayi ve Ticaret Odası (ETSO) ziyaretinde görüşme önce gazetecilere açıklamalarda bulunan Koç, kente geliş amaçlarının, Türkiye'nin yıllardır ''Kürt sorunu'', ''Doğu sorunu'', ''Güneydoğu sorunu'' gibi değişik isimlerle anılan sorunun, Türkiye boyutlu ele alınması olduğunu kaydetti.
Sorunun bundan sonra geldiği boyutta çözüm araması gereken temel sorumlu kurumların siyaset kurumları olduğunu ifade eden Haluk Koç, ''Olayın mutlaka ki güvenlik boyutu var. Güvenlik boyutu yasalar çerçevesinde kendi önlemini alır ama sorun bir demokratikleşme sorunudur, bir hukuk devleti sorunudur, bir yönetim anlayışı sorunudur. Bütün boyutlarını çok ciddi bir şekilde tartışmamız gerekir'' diye konuştu.
12 Eylülde yapılan Anayasa değişiklik paketine ilişkin halk oylamasından sonra yeni bir anayasa yapılmasının gündeme geldiğini anımsatan, bunun önemli bir gelişme olduğunu dile getiren Koç, konuşmasına şöyle devam etti:
''CHP olarak, anamuhalefet partisi olarak bizim de görevimiz Türkiye'nin önünü açacak, Türkiye'yi rahatlatacak tüm sorunların çözümünde kendi penceremizden, kendi bulunduğumuz cepheden, akılcı yapıcı ve uzlaşmacı yaklaşmaktır. Çatışma siyasetinden Türkiye çok şey kaybetti şimdiye kadar. Çatışma siyasette olmamalı. Rekabet olacak. Fikirler mutlaka değişik noktalarda mutlaka tartışılacak. Ama çözüm arayan, uzlaşma arayan bir siyaseti CHP bundan sonra kendisine yol haritası olarak belirlemiş durumda. Bunu da bizzat sayın genel başkanımız her konuşmasında açıklıyor.''
Siyasetin öznesinin, konusunun insan olması gerektiğini, insanı ilgilendiren her türlü sorunun da siyasetin konusu olması gerektiğini ifade eden Koç, ''Etnik kimliklerin, inanç kimliklerinin artık siyasete konu edilmemesi gereken bir döneme girdiğimize inanmak istiyoruz. Siyaseti tanım olarak yapacak olursak bir çeşit kamu görevidir siyaset. İnsanı ilgilendiren her sorunu bulunduğunuz yelpazenin noktasından çözüm arama boyutunda değerlendirmek gerekiyor. Bunun üzerine bir siyaset inşa etmek gerekiyor. Bu yeni dönemdeki tartışmalar umarım Türkiye'nin önünü açar ve yıllardır siyasetin bilinçli bilinçsiz kullandığı ya da sömürdüğü değişik konular artık siyasetin kullanabileceği alanlardan çıkar'' diye konuştu.
CHP heyeti daha sonra sivil toplum kuruluşları ile basına kapalı toplantı yaptı.