Gönüllü etiketleme ile kontrol tüketicide!   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 09-28-2010 (18:21)   Son Mesaj: 09-28-2010 (18:21)    Cevap: 0    Gösterim: 537  

    09-28-2010

    Gönüllü etiketleme ile kontrol tüketicide!

    Gönüllü etiketleme ile kontrol tüketicide!


    Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu,tüketicilerin yeterli ve dengeli beslenmelerine yardımcı olacak gıdaları tercih edebilmeleri için etiket üzerinde açık, anlaşılması kolay ve kullanışlı bilgiler vermeyi amaçlıyor.

    Yeni gönüllü etiketleme sistemi GKM (Günlük Karşılama Miktarı) ile kontrol artık tüketicide!
    Kaliteli yaşam için, kullanışlı etiketleme sistemi

    Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF), tüketicilerin yeterli ve dengeli beslenmelerine yardımcı olacak gıdaları tercih edebilmeleri için etiket üzerinde açık, anlaşılması kolay ve kullanışlı bilgiler vermeyi amaçlıyor.

    Bu amaçla geliştirilen yeni gönüllü etiketleme sistemi GKM (Günlük Karşılama Miktarı), yeterli ve dengeli beslenmeleri için tüketicinin ihtiyacı olan sade ve anlaşılır bilgiyi bir bakışta verecek.

    TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, tüketiciyi daha basit ve anlaşılır şekilde bilgilendirmeyi amaçlayarak gündeme taşıdıkları gönüllü GKM (Günlük Karşılama Miktarı) etiketleme sistemi ile kaliteli ve sağlıklı yaşamın kontrolünün tüketicinin eline geçtiğini belirtti.

    GKM gönüllü etiketleme sistemi; "tüketicinin market rafından satın aldığı gıdanın bir porsiyonundan, enerji ve besin öğeleri için önerilen günlük alım düzeylerinin yüzde olarak ne kadarını karşıladığını" gösteriyor.

    TGDF tarafından 28 Eylül tarihinde Ankara Dedeman Otel"de gerçekleştirilen "Tüketicinin Bilgilendirilmesi ve Gıda Etiketlerinde Yeni Yaklaşımlar" konferansında konuşan Şemsi Kopuz, Avrupa Gıda ve İçecek Sanayi Konfederasyonu (CIAA) tarafından 2006 Haziran"ında ortaya konan GKM gönüllü etiketleme sisteminin, son yıllarda tüm Avrupa"da yaygın olarak kullanıldığını belirtti.

    Bu gönüllü sistem üzerine ilk çalışmalar, Dünya Sağlık Örgütü"nün obezite ile mücadele kapsamında özel sektöre yönelik, "tüketicilere doğru ve anlaşılır ürün ve beslenme bilgileri sunma" çağrısı ile ortaya çıktı. Bugün, tüm dünyada bu alanda yapılan çalışmaların temeli de buna dayanıyor.

    Günümüzde tüm Avrupa"da 1.500"ün üzerinde tanınmış gıda ve içecek markası, GKM gönüllü etiketleme sistemini ürünlerinde kullanıyor.

    DSÖ"nün bu çağrısına cevap veren Avrupa gıda ve içecek sanayine benzer şekilde, Türk Gıda ve İçecek Sanayi de Sağlık Bakanlığı"nın kronik olmayan hastalıklarla mücadelesi çerçevesindeki çalışmalarına katkıda bulunuyor.

    Konuşmasında bu noktaya dikkat çeken Kopuz; "TGDF"nin bu yaklaşımı, yetersiz beslenme ve yaşam tarzıyla ilişkilendirilen, toplum sağlığını büyük ölçüde olumsuz etkileyen ve son 20 yılda artış gösteren kanser, kalp-damar hastalıkları, şişmanlık ve obezite gibi kronik hastalıklarla mücadelede anahtar bir gelişme olarak göze çarpıyor" dedi.

    TGDF olarak dünyada yaşanan gelişmeleri değerlendirmek suretiyle aksiyon aldıklarını belirten Kopuz, tüketicilerin yeterli ve dengeli beslenmelerine yardımcı olacak gıdaları tercih edebilmeleri için gıda etiketleri üzerinde açık, anlaşılması kolay ve kullanışlı bilgiler vermeyi amaçladıklarını kaydetti.

    Bunun ilk adımı olarak TGDF tarafından 2008 yılında Ulusal Gıda Kodeks Komisyonu gündemine taşınan "Ambalajlı Gıda ve İçecek Ürünlerinde Tüketici Etiket Algısı Araştırması" sonuçları hakkında da bilgiler veren Şemsi Kopuz; sonuçların "Gıda etiketlerinin tüketiciye güven verdiğini, ancak yeterliliğinin tartışmalı olduğunu" ortaya koyduğuna dikkat çekti.

    "Yine bu araştırmada, tüketicinin, kendisi için son derece basit ve anlaşılır etiket bilgileri talep ettiği de ortaya çıkmıştır" dedi.

    Bu noktadan hareketle sektörün uzun zamandır üzerinde çalıştığı yeni gönüllü etiketleme sistemi GKM"nin, yeterli ve dengeli beslenmeleri için tüketicinin ihtiyacı olan sade ve anlaşılır bilgiyi bir bakışta vermeyi hedeflediğine değinen TGDF Başkanı, gönüllü GKM etiket sistemi uygulaması ile kaliteli ve sağlıklı yaşamın kontrolünün tüketicinin eline geçeceğini kaydetti.

    Kopuz; GKM etiketi uygulamasının, sektörün tüm paydaşlarının uzun zamandır üzerinde çalıştığı Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Taslağı"nda görüş birliğiyle yer almasını da memnuniyetle karşıladıklarını sözlerine ekledi.


    Şeref Songör: "Etiketin kendisi kadar, oluşturduğu etki de sorumluluğumuzdadır".

    Konferansın açılış konuşmalarından birini de Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Şeref Songör yaptı.

    "Bugün burada sektörümüz için büyük dönüşüm oluşturacak bir gelişme içinde bulunduğumuzu düşünüyorum" diyen TPF Başkanı Songör; "Olaya sadece alışveriş olarak bakmıyoruz. Vatandaşlarımızın hassasiyet içinde olduğu bir dönemde, biz de sosyal sorumluluk olarak baktık. Etiketin kendisi kadar, oluşturduğu etki de sorumluluğumuzdadır" dedi.

    Yeni etiketleme tebliği taslağını da kurumsal sosyal sorumlulukları olarak gündemlerine aldıklarını söyleyen Songör, etiketin sadece üreticinin sorumlu olduğu, tüketicinin de bilgilenmesini sağlayan bir bilgi notundan ibaret olmadığını ifade etti. Songör: "Bizim de farkındalığımızı yönetmede kullanılabilecek önemli bir belge olarak görüyoruz" dedi.


    Prof. Dr. Aziz Ekşi: "Etiketin işlevi, iletişim"

    Konferansın oturum bölümünde yeni "Etiketleme Tebliğ Taslağı" hakkındaki çalışmalar hakkında bilgi veren Gıda Etiketleme İhtisas Alt Komisyonu Başkanı ve Ankara Üniversitesi Gıda Müh. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aziz Ekşi; etiketin işlevinin iletişim olduğunu belirtti. Yeni taslakla birlikte; Porsiyon büyüklüğü, GKM uygulaması ve Beslenme Profili olmak üzere 3 yeniliğin geldiğini açıklayan Prof. Dr. Ekşi, GKM Gönüllü Etiketleme Sistemi"nin gerekçelerini şöyle sıraladı:

    -Kronik hastalıklar ile beslenme arasındaki ilişki,
    -Tüketiciye doğru ve açık beslenme bilgisi verilmesi,
    -Tüketicinin yaşam tarzına uygun doğru gıda seçimine yardımcı olması.




    Gönüllü etiketleme ile kontrol tüketicide! Yorumları