Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 7 milyara ulaşan dünya nüfusunun 1 milyarının aç olmasının dünya barışını tehdit ettiğini, sürdürülebilir barış için öncelikle bu sorunun çözülmesi gerektiğini söyledi.
İslam Konferansı Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Gıda Güvenliği Yüksek Düzeyli toplantısı Swiss Otel Grand Efes'te başladı.
İSEDAK üyesi 29 ülkeden üst düzey temsilcinin katılımıyla düzenlenen toplantının açışında konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, 6,7 milyar olan dünya nüfusunda yaklaşık 925 milyon kişinin aç olduğunu belirterek, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) üyesi ülkelerin üretim altyapısını güçlendirmeyi amaçlayan projelere öncelik vermesi, üye ülkelerin tecrübelerini ve iyi uygulamalarını paylaşabilecekleri bir forum kurulmasını önerdiklerini belirtti.
İKT üyesi ülkeler arasında tarımsal ürünler ticaretinde henüz değerlendirilememiş çok geniş bir potansiyel bulunduğunu belirten Bakan Eker, üye ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması için geçen yıl Kasım ayında İstanbul'da düzenlenen İSEDAK 25. Bakanlar toplantısında bazı önerilerin dile getirildiğini, bugün bunlara ilave önlemlerin de görüşülmesi gerektiğini söyledi.
Tarımsal yatırım ve Ar-Ge faaliyetlerinin artırılması, küçük çiftçiler için eğitim programlarının hazırlanması, gıda güvenliği açısından hassas grupların belirlenmesi gerektiğini söyleyen Eker, ''İKT üyesi ülkelerin tamamını kapsayan bir gıda güvenliği erken uyarı sisteminin kurulması, üye ülkelerde gıda güvenliğine yönelik çözümlerin üretilmesine yardımcı olacaktır.
İKT ülkelerine yönelik belirli ülkelerde acil gıda stoklarının oluşturulması ve bunu finanse etmek için bir güvence fonu kurulması, özellikle Müslüman ülkelerde meydana gelebilecek sel, kuraklık ve benzeri afetler için bir güvence sağlayacaktır'' dedi.
Bakan Eker, son dönemde kriz ortamında gıda güvenliğini sağlamanın ne kadar zor olduğunun bir kez daha görüldüğünü, gıda fiyatlarının 2008 ortalarından itibaren düşmeye başlamasına rağmen, önceki seviyelerin üzerinde olduğunu, bir ülkede yaşanan yangın felaketinin buğday fiyatlarını ne derece etkilediğine şahit olduklarını ifade etti.
Gıda ürünlerindeki fiyat artışlarının özellikle İslam ülkeleri coğrafyasını etkileyeceğini söyleyen Eker, bu alanda yapılaşması eksik olan bu ülkelerde acil ve etkin tedbirler alınması gerekliliğine işaret etti.
AÇLIK VE BARIŞ
Gıda güvenliğinin insan onuru, sağlığı ve gelişmesi için bir ön koşul ve dünya barışının garantisi olduğunu belirten Eker, ''Şu hususu hiçbir zaman unutmayalım.
Yeryüzünde eğer 7 milyara yakın insanın 1 milyardan fazlası aç ise o yeryüzü, geri kalan 6 milyar insan için de güvenli bir yer olmaktan çıkar.
Dolayısıyla barışın teminatı da bu sorunun çözülmesinden geçer'' diye konuştu.
Bakan Eker, gıda ve gıda arzı güvenliğinde rekabet şartlarının ''göze göz, dişe diş anlayışı'' dışında daha insani ve etik olması gerektiğini belirterek, hükümetlerin Pakistan örneğini de göz önünde tutarak, bu dönemde küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini hafifletmeye yönelik çalışmalara ağırlık vermesi gerektiğini söyledi.
Konuşmasında Türk tarımında sağlanan gelişmeler hakkında bilgi veren Bakan Eker, sağlanan destekler, sertifikalı tohum kullanımı, sözleşmeli çiftçilik modeli, örgütlü üretim ve tarım-sanayi entegrasyonu konusundaki çalışmaları anlattı.
Kırsal Kalkıma Yatırımlarının Desteklenmesi programı kapsamında 2 bin işletmenin kurulduğunu, bunun kırsal bölgelerde istihdama büyük destek sağladığını ifade eden Bakan Eker, bu yıl sonunda inşaat halindeki işletmelerin tamamlanmasıyla bu rakamın 3 bine ulaşacağını kaydetti.
Bakan Eker, Anadolu'da 3 bin 900 endemik bitki türünün bulunduğunu, bunların korunması için büyük bir gen bankası inşa edildiğini, İzmir'de Tarımsal Eğitim Araştırma Merkezi'nin kurulduğunu belirterek bu tesislerin İSEDAK üyesi ülkelere de hizmet vereceğini ifade etti.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, bu toplantıdan çıkan görüşler sonucu oluşturulacak raporun, İstanbul'da yapılacak İSEDAK Bakanlar Toplantısı'nda görüşülecek temel belgelerden biri olacağını sözlerine ekledi.
TEKNİK ORTAKLIK
Toplantıda konuşan İKT Temsilcisi Hameed Opeloyeri ise teşkilatın 15 ülkesinde gıda eksikliği ve zafiyetinin bulunduğunu, bu ülkelerin Sahra altı, Batı Asya ve Doğu Afrika bölgesinde bulunduğunu, bu ülkelerin her yıl 24,5 milyar dolara ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Bu ülkelerin gelirlerine bakıldığında büyük bir açığın söz konusu olduğunu, bunun uluslararası gıda krizini de tetikleyen bir olgu olduğunu dile getiren Opeloyeri, bu ülkeler arasında tarımsal üretim ve ticaret potansiyeline sahip ülkeler bulunduğunu, bunlarla ilgili 10 yıllık eylem planlarının belirlendiğini dile getirdi.
Düzenlenen bu toplantıların İKT üyesi ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğini teşvik ettiğini, eylem planının nasıl uygulanması gerektiği konusunda fikir verdiğini ifade eden Opeloyeri, ülkeler arasında teknik ortaklığın önemine dikkati çekti.
Toplantının tam zamanında gerçekleştiğini ve ciddi bir bir anlama sahip olduğunu sözlerine ekleyen Opeloyeri, ''Bu konuda dünyanın, İKT üyesi ülkelerin refahı için kırılma noktasındayız. Fakirliğin, açlığın kökünü kazıyabilmek için bir dönüm noktasındayız'' dedi.
Aralarında Arnavutluk Tarım, Gıda ve Tüketici Koruma Bakanı Genc Ruli, Burkina Faso Tarım Bakanı Laurent Sedogo, Ürdün Tarım Bakanı Mazen Fuaad Khassawneh, Suriye Tarım ve Tarım Reformu Bakanı Adel Safar, Sierra Leone Tarım Orman, Gıda Güvenliği Bakanı Josep Sam Sesay, Uganda Tarım Hayvancılık Endüstrisi ve Balıkçılık Bakanı Hope Mwesigye ve Yemen Tarım Bakanı Mansour Ahmed Alhowshabi'nin de bulunduğu 29 ülkeden üst düzey temsilci toplantıya katıldı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Gul Cooperation, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Dünya Gıda Programı örgütlerinin temsilcilerin de katıldığı toplantı yarın sona erecek.