Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, piyasadaki fiyatlardan memnun olmayan üreticinin, fındığını pazara indirmekte acele etmeyerek bekletmesi gerektiğini söyledi.
Akbaşlı, yaptığı açıklamada, yaklaşık iki aydır 2010 mahsulü fındığın piyasaya indiğini belirterek, ''Bugün itibari ile Giresun kalite fındık serbest piyasada 4,20 liradan işlem görüyor. Fındıkta bu yıl ortalama 52-53 olan randımana bakılmadan alım satım yapılıyor'' dedi.
Fındığın serbest piyasada değerinden düşük fiyatlarda işlem gördüğünün altını çizen Akbaşlı, Ağustos ayının başında TMO'nun piyasaya sürdüğü 2008 mahsulü fındığın 5.20 liraya kadar varan fiyatlardan işlem görürken aynı ayın sonlarına doğru piyasaya sürülen 2010 mahsulü yeni fındığın 4,50 lira civarında bugün ise 4,20 liradan işlem görmesini üreticinin emeğine saygısızlık olarak değerlendirdi.
Akbaşlı, fındıkta serbest piyasa koşullarının olgunlaşmadığını savunarak, ''Biz serbest piyasa olmasın demiyoruz. Ancak serbest piyasa uygulaması yapılırken bu piyasanın uygulanabilmesi için gerekli olan bazı faktörlerin, bazı altyapıların oluşturulması gerekir.
Serbest piyasanın uygulanmasında olmazsa olmaz faktörlerin başında üretici örgütleri gelir.
Üreticinin piyasada söz sahibi olabilmesi için çiftçimizin güçlenmesi ve dolayısıyla fındık üreticisinin en önemli örgütü olan FİSKOBİRLİK'in güçlenmesi gerekiyor'' diye konuştu.
FİSKOBİRLİK ÜRETİCİNİN ALTERNATİFİ OLMALI
Akbaşlı, piyasadaki fındık fiyatlarından memnun olmayan üreticinin piyasa şartlarına karşı dik durabilmesi için bir alternatifinin olması gerektiğini belirterek, ''Fındık üreticisinin serbest piyasa şartlarına karşı dik durabilmesi için en büyük alternatif FİSKOBİRLİK olmalıdır'' dedi.
FİSKOBİRLİK'in içinde bulunduğu durumun fındık piyasasını olumsuz etkilediğini savunan Akbaşlı, şöyle devam etti:
''Fındık üreticisinin serbest piyasaya karşı en büyük alternatifi olması gereken FİSKOBİRLİK, yaklaşık 4 yıldır verdiği hiçbir sözü yerine getiremeyen, üreticinin güvenini kaybetmiş bir kurum haline geldi.
İnsanları sürekli oyalıyorlar. FİSKOBİRLİK'ten alacağını tahsil edemeden hayatını kaybetmiş insanlar var. Bu kurumun biran önce kendini toparlayarak, olması gerektiği gibi fındık üreticisinin destekçisi haline getirilmesi gerekir.
Üreticinin serbest piyasa fiyatlarına kafa tutabilmesi için şart olan lisanslı depoculuk meselesi de artık çözüme kavuşturulmalı.''
FINDIK PİYASAYA ERKEN İNDİRİLİYOR
Üreticinin fındığını bekletmeyerek piyasaya sürmesinin fiyatların düşük olmasında etkili olduğunu söyleyen Akbaşlı, elinde halen fındığı olan üreticileri aceleci davranmamaları konusunda uyardı.
Akbaşlı, fındık tarımı yapan çiftçilerin emeklerinin karşılığını alabilmeleri için ürününü azar azar satması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Büyük bir çoğunluğu gurbetçi olan fındık üreticisi fındığını bekletmeyerek piyasaya sürüyor. Hasat zamanından sonra ilden ayrılması gerekenler fındığını emanete veriyor.
Emanete verilen fındık çok olunca piyasanın ihtiyacı görülüyor ve üreticinin elindeki fındığın değeri düşüyor.
Bugün iktidar ve muhalefet yetkilileri dahil olmak üzeri bir çok kişi fındığın gerçek değerinden işlem görebilmesi için piyasaya azar azar indirilmesi gerektiğini söylerken üretici elindeki fındığın tamamını piyasaya sürüyor.
Üretici eğer piyasadaki mevcut fındık fiyatlarından memnun değilse, ürününü pazara indirmede acele etmeyerek bekletmelidir. Bunun sadece Giresun'da değil, fındık tarımının yapıldığı bütün illerde yapılması gerekir.''