İzmit'e 2 milyar $'lık motorin yatırımı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-27-2010 (22:19)   Son Mesaj: 09-27-2010 (22:19)    Cevap: 0    Gösterim: 592  

    09-27-2010

    İzmit'e 2 milyar $'lık motorin yatırımı

    İzmit'e 2 milyar $'lık motorin yatırımı


    TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi Müdürü Mesut İlter, Türkiye'de benzin ve fuel oilde kapasite fazlası bulunduğunu, motorinde ise üretimin yetmediğini belirterek bu ihtiyaca yanıt vermek üzere atılan adımı açıkladı.

    Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Toplantısı'nda konuşan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi, uygulanan ekonomik modelin üretimi değil ithalatı desteklediğini savunarak, ''Bugün TÜPRAŞ'ın dahi kapasitesinin yüzde 70'ini kullandığı, birçok ürünü ithal etmeyi tercih ettiği söyleniyor. İthalatın cazibesinden mi ithal ediyor? Bir gün ithal edilmeyen ne kalacak, bu ülkede kim üretecek merak ediyoruz'' dedi.
    Bu sözler üzerine konuşma yapan TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi Müdürü Mesut İlter, petrol fiyatlarının düşüşüyle krizden en fazla etkilenen sektörler arasına giren akaryakıt sektöründe motorin talebi artarken benzin ve fuel oilde talebin düştüğünü söyledi.

    İthal edilen petrolün içindeki motorin, fuel oil ve benzin oranının belli olduğunu, talebe göre üretimi ayarlama imkanına sahip olamadıklarını dile getiren İlter, TÜPRAŞ'ın özelleşmiş olmasına rağmen halen kamu görevini sürdürdüğünü kaydetti.

    İlter, ''Bu bilinçle 2008 yılının 4 aylık döneminde 620 milyon dolar zarar ederek üretimi aksatmadan sürdürdük. Bunlar pek açıklanmıyor. Şirketimizin Onursal Başkanı Rahmi Koç bey, 'Bu ülkede yakıt sıkıntısı olmayacak' talimatı vermiştir. Ne pahasına olursa olsun bunu yerine getiriyoruz'' dedi.

    TÜPRAŞ'ın üretemediği motorini ithal ederken fazladan ürettiği fuel oil ve benzini ihraç ederek dengeyi bulmaya çalıştığını dile getiren İlter, motorinde talebe yanıt verebilmek için yeni bir yatırım kararı aldıklarını söyledi.

    İlter, ''Motorin eksiğini tamamlayacak 2 milyar dolarlık yatırım için çalışmalara başladık. İzmit Rafinerisi'nde 2013 yılı sonunda devreye girmek üzere fuel oili motorine çevirecek ünitelerin yapımı çalışmasına başlandı. O zaman Türkiye daha az motorin ithal eder hale gelecek'' diye konuştu.

    Mesut İlter, benzinde yıllık 1.5 milyon ton kapasite fazlasının bulunduğunu söylediği sırada bazı meclis üyelerinin ''ucuzlatın o zaman'' sözlerine üzerine, ''Ucuzlatın demek güzel. Ama TÜPRAŞ'ın fiyat belirlemesinde Petrol Kanunu ile belirlenmiş kurallar var. Bunun dışına çıkamayız'' dedi.

    -KARAMSAR TABLO-

    EBSO Başkan Yardımcısı Çiçekçi, gündemle ilgili yaptığı konuşmada KOBİ'lerin rekabet gücünü giderek kaybettiğini, girdi maliyetleri artarken döviz kurunun üretim aleyhine gelişmeye devam ettiğini söyledi.

    ''Bugün Türkiye'de sanayicinin kullandığı elektrik, OECD ülkeleri arasında en yüksek maliyetli iken, reel sektörün rekabette öne geçmesini nasıl beklersiniz?'' diye soran Çiçekçi, ''KOBİ'lerimizin bile bile kapanmasına nasıl göz yumabilirsiniz? İtiraz ettiğimiz nokta budur. Yoksa elbette ki artık eski üretim yöntemleri ile yola devam edilemeyeceğinin bizler de farkındayız. Farkında olduğumuz bir gerçek daha var ki o da reel sektörün rekabet gücünün artması gerekirken, giderek zayıfladığıdır. Uygulanan bu ekonomik modelle KOBİ'leri ileride çok daha küçülmeye ve kapanmaya götürecek bir tablo görüyorum'' dedi.

    Çiçekçi, Türkiye'nin AB'ye girmeden çevre ve çalışma yaşamı alanlarında Avrupa standartlarını uygulamaya çalışmasını eleştirerek, yeni hazırlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Taslağı'nda ilginç maddelerin bulunduğunu söyledi.

    Taslağa göre mevcut uygulamada 50 ve üzeri işçi çalıştıran iş yerleri için zorunlu olan iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğunun iki ve üzeri işçi çalıştıran iş yerlerine de zorunlu kılınmasının öngörüldüğünü, 10 yıl çalışmış bir işçiye tazminatının yüzde 50'sini alma ve isterse çalışmaya devam edebilme hakkının verilmesinin teklif edildiğini kaydeden Çiçekçi, ''Biz ayda mı yaşıyoruz? Yoksa bunu hazırlayanlar mı ayda yaşıyor? Biz, 'şikayetlerimizi hükümet dinliyor' diyoruz. Ama pek böyle olmadığı görülüyor'' diye konuştu.

    Çiçekçi, Çevre ve Orman Bakanlığından aldıkları söze rağmen Ambalaj Atıkları Yönetmeliği konusunda henüz bir değişiklik yapılmadığını da sözlerine ekledi.

    -''İŞÇİLERİME ÜZÜLÜYORUM''-

    Meclis Üyesi Yılmaz Şahin, hükümetin ''değerli TL inadı içinde'' olduğunu savunarak, tuğla üretimi yaptığı tesisinde, dış pazarlarda rekabet gücünü yitirdiği için üretime 5-6 ay ara vermek zorunda kaldığını, işçilerini büyük üzüntüyle evlerine göndermek zorunda kaldığını söyledi.

    Tesisinde yüksek katma değerde üretim yapılmasına rağmen karsız çalışması nedeniyle yatırım yapamadığını kaydeden Şahin, ''Tesisimde 5-6 aylık stok var, bunları eritmek için İngiltere'ye gidip pazarlama yapmaya çalışacağım. Amacım bu stokları satarak işçilerimin ücretlerinin en azından yarısını ödeyebilmek. Ben bu mücadeleyi verirken hükümetin halen değerli TL demesine üzülerek anlam veremiyorum'' şeklinde konuştu.

    Meclis Üyesi Kenan Lider ise hükümetin sanayicinin taleplerine duyarsız kaldığını ileri sürerek, ''Desteği sanayiciye vermeyecek de kime verecekler. Alabilmek için anarşist mi olmak lazım. Böyle olacaksa odamıza gelmesinler'' dedi.

    Öte yandan EBSO'dan ayrılan Aydın Sanayi Odası'nın hizmet verdiği binanın mahkeme kararıyla EBSO'ya ait olduğunun tescil edilmesi üzerine yönetim kurulu, binanın satışı için yetki isteyen bir maddeyi gündeme getirdi. Bazı meclis üyelerinin Aydın Sanayi Odası'nın binayı satın alması veya kiralaması gibi taleplerinin gündeme gelebileceğini belirtmesi üzerine teklif geri çekildi.




    İzmit'e 2 milyar $'lık motorin yatırımı Yorumları