Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, ''Türk çiftçisi, 70 milyon insanını ve 30 milyon da turisti besliyor. 100 milyon insanın karnını doyurduktan sonra 11,5 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç ediyor'' dedi.
Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen Damızlık İnek Yarışması ve Şenliği'nin 9'uncusu yapıldı. 101 damızlık ineğin katıldığı yarışma öncesi hayvan sahipleri şampiyonluk ödülünü alabilmeleri için ineklerini yıkayıp temizledi.
Hollanda'dan yarışma için gelen Uluslararası Hakem Rene Buiter, inekleri boyları, göğüs genişlikleri, arka bacakları, meme başı yerleşimi, meme başı uzunluğu, temizlik kriterleriyle değerlendirdi.
İnek yarışmasının son bölümlerini izleyen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker yaptığı konuşmada, yarışmanın Avrupa standartlarında olduğunu söyledi. En büyük alkışı üreticinin hakkettiğini söyleyen Eker, üreticilerin gece gündüz, bayram seyran, yaz kış demeden büyük bir emek ve fedakarlıkla işlerini yaptıklarını ifade etti.
Türk çiftçisinin desteklenmesine çok önem verdiklerini vurgulayan Bakan Eker, şunları söyledi:
''Ama maalesef tarım ve hayvancılık kolay siyasetin, ucuz politikanın yapıldığı alandır. Gerçekler görmezden gelinir çoğunlukla. Yapılanlar kolay inkar edilebilir niteliktedir. Biz göreve geldiğimizde Türkiye'de soy kütüğüne kayıtlı hayvan sayısı 178 bin idi. Bugün soy kütüğüne kayıtlı hayvan sayısı yaklaşık 2 milyon. Bu durduk yerde olmadı. Hayvancılık bu ülkenin üvey evladıydı. Bütün tarıma ayrılan destekleme parasının yalnızca yüzde 4'ü hayvancılığa aktarılıyordu. Bugün bütün tarıma 5 milyar 600 milyon veriyoruz ve bunun 1 milyar 250 milyon TL'sini hayvancılığa aktarıyoruz. Yüzde 4'lük dilimi yüzde 22'ye çıkarttık. Biz göreve geldiğimizde yılda 8 milyon ton süt üretiliyordu ama bugün 12 milyon ton süt üretiliyor. Türkiye kaba yem ihtiyacının yarısını ancak üretebiliyordu, şimdi yüzde 75'ini üretiyor.''
-''TÜRK ÇİFTÇİSİ 70 MİLYON İNSANI BESLİYOR''-
Hayvancılığa verdikleri önemden dolayı Türkiye'de insanların bu sektöre yatırım yaptığını belirten Eker, şunları söyledi:
''Türkiye'de içinde 50'den fazla büyükbaş hayvan bulunan işletme sayısı 4 bin 300 iken bugün bu rakam 18 bin 600'e ulaştı. Bu nasıl oldu? 14 bin yeni işletme kuruldu ve bunların hepsi de 50 baştan fazla. Türk çiftçisi, 70 milyon insanını ve 30 milyon da turisti besliyor. 100 milyon insanın karnını doyurduktan sonra 11,5 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç ediyor. Bu 7 sene önce sadece 4 milyar dolardı. Bunların hepsini bileceğiz. Türk hayvancılığı ileriye mi gidiyor, geriye mi gidiyor göreceğiz, bunları bileceğiz. Sadece muhalefet olsun diye eleştirmeyeceğiz. Rakamlarla konuşacağız. Bu memleketteki yem katkı maddesini Türk çiftçisi üretiyor. Üretici, 'Yem maddesi mısır, arpa, buğday fiyatları artsın' diyor. Artsın ama bu yemleri kim alacak, besici alacak. Bu kez onun maliyetleri yükselecek ve karı azalacak. Bu yüzden bakanlık olarak bu dengeyi sağlamaya çalışıyoruz. Oturup istişare yapacağız. Herkes ne kadar fedakarlık yapması gerekiyorsa yapacak ve adaletli bir şekilde fiyatları belirleyeceğiz.''
1 Ağustosta bir kararname çıkartarak hayvancılık yapanlara 2 yılı geri ödemesiz, 7 yıl vadeli ve faizsiz kredi vermeye başladıklarını söyleyen Eker, 40 günde 650 milyon TL kredi kullandırıldığını ve 8 bin 700 çiftçinin bu kredileri aldığını bildirdi.
Sadece Burdur'da 65 işletme tarafından 2 milyon 600 bin lira alındığını, 200 civarındaki dosyanın da işlemde olduğunu anlatan Bakan Eker, hayvan başı destekler, süt desteği ve buzağı desteğinin de zaten verilmekte olduğunu kaydetti.
Hem tüketici hem de üreticiyi destekleyeceklerini vurgulayan Bakan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Hiçbir zaman Türkiye'nin 73 milyon insanının sömürülmesine izin veremeyiz. Hem tüketiciyi hem üreticiyi destekleyeceğiz. Biz asla Türkiye'de çiftçilerin, üreticilerin mağdur olmasına müsaade etmeyeceğiz. Süt üretimini 12 milyon tona çıkarttığımız gibi bundan sonra da bu memlekette Türk çiftçisinin üreteceği etin, sütün bu pazarlarda kalmasını sağlayacağız. Ama Türkiye bir dünya devleti artık. Türkiye aktör küresel ekonomi bir ülke. Dünya ile ticaretimiz var. Bugün Türkiye 177 ülkeye tarım ürünü satıyor. Bin 530 çeşit tarım ve hayvancılık ürünü satıyoruz. Biz bunları yaparken 'Hayır biz dünyanın hiçbir ülkesinden bir şey almayacağız' deme lüksümüz yok. Böyle bir ticaret yok. Dünyada başka ülkeden tarım ürünü almayan ülke de yok. Bundan 7 sene önce Türk tarım sektörü dünya sıralamasında 11. idi. Bugün ise dünyanın 8. büyük tarım ekonomisi haline geldi. 7 yılda 3 basamak atladı. Türk çiftçisinin bizim verdiğimiz destekleri ne kadar iyi kullandığını göstermesi bakamından önemli.''
Bakan Eker, Burdur'da tarım ve hayvancılık fuarı kurulmasının destekçisi olacaklarını da sözlerine ekledi.
Eker, daha sonra en güzel inek yarışmasında gençler kategorisinin birincisi Aylin isimli ineğin sahibi Sabri Çiçek'e 3 bin TL'lik çekini ve diğer ödüllerini teslim etti.