BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, ''Devleti ebet, milleti esas alan, insan merkezli, mutabakatlı bir anayasanın yapılması'' için TBMM'de çalışmaların bir ön önce başlatılması gerektiğini belirtti.
BBP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Toplantısı, parti merkezinde yapıldı. Toplantının açılışında konuşan Topçu, halk oylamasından hiçbir parti için zafer çıkmadığını, demokrasi zaferi çıktığını belirtti.
Toplumda cunta anayasasından mağdur olmayan bir kesimin kalmadığını vurgulayan Topçu, toplumun her kesiminin temsilcilerinin olduğu bir anayasa hazırlama komisyonu kurulması gerektiğini, TBMM Başkanı himayesinde kurulacak bu komisyonun da 200 kadar üyesi olabileceğini söyledi.
Yeni anayasa yapılması için 2011 sonrasının bekleneceğine yönelik bir takım açıklamaların olduğunu anımsatan Topçu, ''Bunlar doğru değil. Milletin TBMM'de bulunanlardan beklentisi devleti ebet, milleti esas alan, insanı öncelik alan sivil, insan merkezli, mutabakatlı bir anayasa hazırlıklarına başlanmasıdır. Bununla ilgili toplumun tamamını buraya katmasıdır. Milletin beklentisi budur'' diye konuştu.
Mardin'deki tarihi Kasımiye Medresesi'nde gerçekleştirilen defileyi de değerlendiren Topçu, şunları söyledi:
''Sanat yapalım derken milletin vicdanı rahatsız edilmemelidir. Bir defilenin illaki ibadet yapılan bir mekanda yapılmasının kaydı, şartı yoktur. İbadet mekanında yapılacak defile bizi uluslararası seviyede bir yere getirmez. Diğer ülkelere baktığımız zaman ibadethanelerine nasıl sahip çıkıyorlarsa, sanatlarına nasıl sahip çıkıyorlarsa bu neden bizim insanlarımız için söz konusu olmuyor da illaki kaş yaparken göz çıkartma peşinde oluyorlar. Mardinli rahatsızdır bundan. Çünkü Mardin'de çok daha farklı tarihi mekanlar var. Eğer Mardin'de yaşayan vatandaşlar böyle bir durumdan rahatsızsa bunu sanat adına dayatıp gerdirerek bu işi yapmak, bu işte ısrarcı olmak sanata ne kazandırır? 'Sanat barışı bozuyorsa yerin dibine girsin' denilmez mi? Sanat barışı bozuyorsa bunun ne faydası var?''
Topçu, Beyoğlu'nun Tophane semtinde sanat galerilerinin davetlileriyle mahalle sakinleri arasında çıkan olaylara ilişkin ise ''Birbirimizi ötekileştirmekten, birbirimizin hassasiyetlerini kaşımaktan herkes kaçınmalı'' dedi.
12 Eylül askeri darbesinin ardından en fazla ülkücülerin mağdur olduğunu, hala cezaevinde ve yurtdışında sürgünde birçok ülkücünün bulunduğunu anlatan Topçu, bununla ilgili çalışma yapmak üzere parti olarak bir komisyon kurduklarını söyledi.
Komisyonun, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'dan randevu talep ettiğini anlatan Yalçın Topçu, komisyona ilişkin ''12 Eylül hukuku ile 30 yıldır cezaevinde bir hukuk katliamına uğrayan bu kardeşlerimizin hak ve hukuklarını gelinen bu noktada takip edecekler, yurtdışında hala sürgünde olan bu kardeşlerimizin hak ve hukukunu takip edecekler'' dedi.
Bu komisyonun çalışmaları konusunda vatandaşlardan destek de isteyen Topçu, konuşmasının ardından partililerce ayakta alkışlandı.