Geçen yıl üretiminin 1 milyon 849 bin tona düşmesi nedeniyle 2010 nisan ve mayısında fiyatı 4 liraya kadar ulaşan kuru soğanın bu yılki rekoltesinin 2 milyon 88 bin ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türkiye'nin soğan üretiminin, artan nüfus ve gelen talebe bağlı olarak 2 milyon tonun altına inmemesi gerekiyor.
Bu rakamın altına inildiği dönemlerde talebin karşılanamaması yüzünden fiyatlar artabiliyor. 2006 ve 2007 yıllarında kuru soğanda üretimin 1 milyon 765 bin ve 1 milyon 859 bin olarak gerçekleşmesi nedeniyle yaşanan fiyat artışı, 2008'de üretimin 2 milyon tonun üzerine çıkmasıyla durdu ve normal değerlerine geri döndü.
Geçen yıl üretimin 1 milyon 849 bin inmesiyle kuru soğan, 2010'un Nisan ve Mayıs aylarında adeta lüks oldu. Kilogramı 4 liraya kadar ulaşan kuru soğanın fiyatı, yeni ürünlerin gelmesiyle ancak normale dönebildi.
Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre bu yıl kuru soğanda rekoltenin 2 milyon 88 bin ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor.
1995 yılından bu yana ülkedeki kuru soğan üretimi genelde 2 milyon tonun üzerinde gerçekleştiği ve bu değerin altına inildiğinde fiyatlarda belirli bir oranda yükselme olduğu göz önünde bulundurulduğunda 2011'de bir fiyat artışı beklenmiyor.