İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kadın hastalığı sebebiyle başvurduğu hastanede bayan doktora muayene olmak isteyen hasta, erkek doktorun tacizvari sözlerine maruz kaldı.
Emre Çakır'ın haberi
İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bayan doktor tercih eden bir hasta, bir erkek doktorun hakaret gibi sözlerini duymak zorunda kaldı. Geçtiğimiz Pazartesi günü Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde "bayan' kadın doğum doktoruna muayene olmak isteyen ve önceden ona göre muayene fişi alan Zeynep Ocaklı, asistan doktor Erhan Karaalp'in hışmına uğradı.
ERKEK JİNEKOLOG HASTAYI ISRARLA MUAYENE ETMEK İSTEDİ
Kadın doğum bölümü 4. polikliniğinde meydana gelen sağlık skandalında Zeynep Ocaklı'yı odada kadın doktor bulunmasına rağmen asistan doktor Erhan Karaalp muayene etmek istedi. Buna itiraz eden Ocaklı, hasta hakları çerçevesinde doktor seçme hakkı bulunduğunu söyleyerek kadın doktor talebini tekrarladı. Odada bulunan 3 bayan doktordan biri "Ben sizi muayene edeyim" dedi. Her şeyin yolunda gittiğini düşünen Zeynep Ocaklı hiç beklemediği bir tepkiyle karşılaştı. Asistan Doktor Erhan Karaalp bu sefer de "Geç geç, ben de size bakacağım" diyerek hasta Ocaklı'yı adeta taciz etti. Bu sözler karşısında sabrı taşan Ocaklı, Başhekimliğe çıkarak Asistan Doktor Karaalp'i şikayet etti.
BAŞHEKİM VEKİLİNDEN "ÖZELE GİT" İMASI
Başhekim Prof. Dr. Hamit Okur'un hastanede olmadığını, yerine başka bir doktorun vekaleten baktığını öğrenen Zeynep Ocaklı, olayı vekil hekime anlattı. Ancak görevi hasta tedavi etmek olan Başhekim Vekili de Doktor Karaalp'in taciz dolu sözlerine sahip çıkarak Zeynep Ocaklı'ya "Özel hastaneye git" imasında bulundu.
BİR DE ŞİKAYETÇİ OLMUŞ
Zeynep Ocaklı başhekimlikte derdini anlatmaya çalışırken bayan hastaya hakaretvari sözler söyleyen Doktor Erhan Karaalp bir de pişkinlik yaparak Ocaklı'dan şikayetçi oldu. Ocaklı'nın kendisine söylediği "Ben bayan doktora muayene olmak istiyorum' ve "Sizler bizim için varsınız' sözlerini hakaret olarak yorumlayan Karaalp, Zeynep Ocaklı ve yanındaki kardeşi Dilek Çelikkan'ı bir suçlu gibi polis eşliğinde karakola götürttü. Hastaya hakaret eden doktor Karaalp ise ekip arabası yerine özel arabası ile karakolun yolunu tuttu.
ZEYNEP OCAKLI DA ŞİKAYETÇİ OLDU
Eşi Kadir Ocaklı yanında olmayan Zeynep Ocaklı ve kardeşi Dilek Çelikkan, bir devlet hastanesinde başlarına gelen bu rencide edici olay karşısında sessiz kalmayarak haklarını aramak için Erhan Karaalp'ten şikayetçi oldu. Yaşadıkları üzücü olayı Vakit muhabirine ağlayarak anlatan Zeynep Ocaklı "Dini inançlarım ve tercih haklarım zedelendi" diyerek şunları söyledi: "Doktor olmaya hazırlanan bir asistanın, hastasına bu tarz bir yaklaşımda bulunmasını insanlığa yakıştıramadığım için bu kişi hakkında yasal işlemler başlatacağım. Yaşadığım olayda gözlerim doldu, konuşamaz oldum... Sözler boğazımda tıkandı. Eşim yanımda yok, 11 aylık kızımla sadece dini inançlarımdan dolayı devlet hastanesinde açıkça aşağılandım."
DOKTOR ŞİKAYETÇİ OLARAK SORUŞTURMADAN KURTULMAK İSTİYOR
Zeynep Ocaklı, doktorun olaydan 2 saat sonra kendilerinden şikayetçi olduğunu hatırlatarak, "Olay başımıza geldiğinde saat 10 sularıydı. Doktor bey benden 12 civarı şikayetçi oldu. Benim ona hakaret ettiğimi 2 saat sonra mı anladı? Ama öğrendiğim kadarıyla bizi ilk önce şikayet etmesi soruşturma sırasında doktorlar için önemliymiş. Doktor bey benim ona hakaret ettiğimi söylüyor ama karakolda bile hakaret içerikli sözler olarak benim kullandığım, "Ben bayan doktora muayene olmak istiyorum' ve "Biz olmasak siz niye varsınız' sözlerini gösterdi. Doktor bey şunu unutuyor: Hastanesinin girişinde dahi "Biz sizler için varız' cümlesi yer alıyor. Yani doktor beye hastanesi de hakaret ediyor galiba" dedi.
DOKTOR: "HA HA HA, PSİKOLOJİLERİ DE BOZULURMUŞ"
Yaşanılan bunca skandal olaya ve küstah söze şahit olan Zeynep Ocaklı'nın kardeşi Dilek Çelikkan ise yaşadıkları acı anları şöyle özetledi: "O gün sadece muayene için gittik. İçeride 3'ü bayan 5 doktor vardı. Biz özellikle bayan doktor istedik. Ancak Erhan Karaalp isimli doktor bizimle gereksiz yere uğraştı. Ben "Ablam hasta, bakın onun psikolojisini bozuyorsunuz' deyince Erhan Karaalp bana dönerek "Ha ha ha, psikolojileri de bozuluyormuş' dedi. Bir an şok oldum. Aynı doktor bir de benim yüzüme şikayet dilekçesini çarptı. Bu yaşananları güvenlik görevlileri de gördü. Hatta biri "Bunlar böyle işte' dedi."
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İNCELEME BAŞLATTI
Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşanan skandal ile ilgili muhabirimiz Emre Çakır'ın bilgi verip, karakol tutanaklarını İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ile paylaşmasının ardından İl Sağlık Müdürlüğü konuyla ilgili dün soruşturma başlattı. Şimdi gözler Sağlık Bakanlığı'na çevrildi.
HASTA HAKLARI MEVZUATI NE DİYOR?
Hasta Hakları Yönetmeliği'nin 8. maddesinde, "Hasta; tabi olduğu mevzuatın öngördüğü usul ve şartlara uyulmak kaydı ile, sağlık kurum ve kuruluşunu seçme ve seçtiği sağlık kuruluşunda verilen sağlık hizmetinden faydalanma hakkına sahiptir. Mevzuat ile belirlenmiş sevk sistemine uygun olmak şartı ile hasta sağlık kuruluşunu değiştirebilir" ifadesi yer alıyor.
Vakit