Konya'nın Çumra ilçesinde deneme ekimleri yapılan 'Yerlikaya' tohumlarından çıkan domateslerin, içerisinde barındırdığı kanseri önleyici maddenin, diğer türlerine göre dört kat daha etkili olduğu öğrenildi.
Çumra Domates Üreticileri Kooperatifi İkinci Başkanı Mevlüt Demirci, Türkiye genelinde tohumların büyük bölümünün İsrail'den geldiğini, üreticinin de bu tohumları kullanmak zorunda kalarak, yüksek maliyetli fiyat ödemek zorunda kaldığı belirtildi.
Tohumların bir çoğunun İsrail'den geldiğini ifade eden Demirci, ''Bu tohumlardan yetişen domateslerin lezzeti, rengi ve raf ömrü istediğimiz gibi olmuyor. Zaten insanlar da bu ürünleri görünce ayırt edebiliyor.'' dedi.
Demirci, İsrail tohumlarına alternatif olarak bir firma tarafından 'Yerlikaya' isminde yüzde 100 yerli domates tohumu geliştirildiğini öğrendiklerini ifade ederek, ''Yerlikaya'yı ilk defa bu yıl denedik ve çok iyi sonuçlar aldık. Domatesler rengi, lezzeti, kokusu ve uzun raf ömrü açısından İsrail tohumlarından yetişen domateslerden çok daha iyi kalitede. İsrail tohumları dayanıklılık açısından da çok iyi değildi. Bu yıl ülke genelinde domatesler bir hastalık nedeniyle tarlada çürüdü. Bizim deneme ekimini yaptığımız Yerlikaya domateslerinde böyle bir hastalığa da rastlamadık.'' diye konuştu.
Deneme ekimini yaptıkları ürünlerde kanseri önleyici maddenin, İsrail tohumunun ürününe oranla çok daha fazla çıktığını anlatan Demirci, ''İlçe Tarım Müdürlüğü laboratuvarlarında yaptırdığımız testlerde, Yerlikaya domateslerindeki kanseri önleyici madde olan 'likopen', diğer cins domateslere oranla 4 kat daha fazla çıktı. Bu, özellikle kentlerde yaşayan ve yerli domates bulamamaktan yakınan insanlar için müjde gibi bir haber. Çünkü, artık eskiden köyümüzde yediğimiz domatesleri rahatlıkla marketlerden, manavlardan alabileceğiz.'' diye konuştu.
Demirci, bu yıl Çumra'da dikimini yaptıkları 3 bin domates fidesinden 20 tona yakın ürün aldıklarını dile getirerek, önümüzdeki yıllarda bu rakamı 300 bin fideye çıkarmayı planladıklarını bildirdi.