Sağlık Bakanlığı'na bağlı 833 hastanenin yangın önlemleri yönünden yerinde denetlenerek tespit edilen eksikliklerin giderilmesinin istendiği bildirildi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, 1 Mayıs 2007 tarihinden bu yana hastanelerde gelişebilecek acil durumlar ve doğal afetlere yönelik tesis güvenliğinin sağlanmasına ilişkin hususların sorgulandığı, bu nedenle ''Tesis Yönetimi ve Güvenlik Yönetimine İlişkin Standartlar'' hakkında hazırlanan rehberin 1 Eylül 2008 tarihinde yayımlandığı belirtildi.
Resmi Gazetede 29 Nisan'da yayımlanan ''Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Hasta ve Çalışan Güvenliğinin Sağlanması ve Korunmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ''in 19. maddesinde, afetler ve olağan dışı durumlarda alınacak tedbirlerin de belirlendiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Ülkemizde kamu kurum ve kuruluşları, özel kuruluşlar ile gerçek kişilere ait her türlü yapı, bina, tesis ve işletmenin, tasarımı, yapımı, işletimi, bakımı ve kullanımı safhalarında çıkabilecek yangınların, yangında meydana gelebilecek can ve mal kayıplarının önlenmesi, yangın öncesinde ve yangın sırasında alınacak tedbirlerin organizasyonu, eğitimi, denetimi ile buna ilişkin usul ve esaslar İçişleri Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca ortaklaşa yürütülen 19 Aralık 2007 tarih ve 26735 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 'Binaların Yangından Korunma Yönetmeliği' kapsamında belirlenmiştir. Bu Yönetmelik hükümleri doğrultusunda her bakanlık ve ilgili kuruluş kendisine ait bina, tesis ve yapılarda gerekli önlemleri almakla yükümlüdür. Bu çerçevede Bakanlığımız, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü nezdinde gerekli girişimlerde bulunarak Bakanlığımıza bağlı hastanelerde binaların yangından korunmasına ilişkin denetimlerin yapılabilmesi için 'teknik inceleme komisyonu'nun oluşturulmasını sağlamıştır.''
Bakanlığa bağlı hastanelerin yangından korunmasıyla ilgili gerekli önlemlerin alınması, alınan önlemlerin yerinde incelenmesi ve tespit edilen eksikliklerin rapor edilmesi için yine bakanlık tarafından 13 Ocak 2010 tarih ve 1499 (2010/2) sayılı genelgenin yayımlandığı, bu genelgeye göre de her ilde, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İtfaiye Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü temsilcilerinin katılımı ile bir teknik inceleme komisyonu oluşturulduğu kaydedildi.
Oluşturulan komisyonlarla, bakanlığa bağlı toplam 833 hastanenin tamamının yangın önlemleri yönünden yerinde denetlendiği ve tespit edilen eksikliklerin giderilmesinin istendiği belirtilirken, İl Sağlık Müdürlükleri tarafından da hastanelerde tespit edilen eksikliklerin tamamlanması için periyodik takiplerin yapıldığı bildirildi.
Bakanlığa ait tüm hastane binalarınının 2015'e kadar yenilenmesinin hedeflendiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
''Bu kapsamda, yeni yapılan ve yapılmakta olan tüm hastane binaları için ayrıca yangın projesi çizilmekte ve uygulanmaktadır. Özel sektöre ait hastaneler, Özel Hastaneler Yönetmeliği gereği bakanlığımızca ruhsatlandırılırken, başvuru ve ruhsata esas belgeler arasında 'Yangına karşı gereken tedbirlerin alındığına ilişkin yetkili mercilerden alınan belge (Belediyelere bağlı itfaiye müdürlükleri tarafından düzenlenen yangın önlemleri raporu) istenmektedir.
Üniversite hastane binalarının yangından korunması konusunda ise Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı tarafından 09 Eylül 2009 tarih ve 27344 sayılı Resmi Gazetede de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Binaların Yangından Korunma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 3. 4. ve 37. maddelerinde belirtilen hükümlerine göre İçişleri Bakanlığı (Belediyelere bağlı itfaiye birimleri) ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın taşra teşkilatları arasında yapılacak koordinasyon ve işbirliği çerçevesinde denetimler yapılacak ve yangın konusunda binaların güvenliği sağlanacaktır.''