Bağımsız olarak girdiği son 3 seçimde kendine attığı oyların peşine düşen bağımsız milletvekili adayı, YSK'yı yargıya şikayet edecek.
Anayasa değişikliği paketinin kabul edilmesiyle ülke genelinde binlerce insan, kendilerini mağdur edenlerden hesap sormak için adliyelere gitmeye başladı.
Savcılıklara müracaat eden vatandaşlar, şikayetlerini dile getirerek sorumluların cezalandırılmasını istedi. Bu mağdurlardan bağımsız milletvekili adayı Cemal Uyar, 18 Nisan 1999 seçimlerinde İstanbul 1. Bölge'den, 22 Temmuz 2007 seçimlerine ise Samsun bağımsız milletvekili adayı, 29 Mart 2009 Mahalli İdareler Seçimi'ne de İlkadım ilçesinden bağımsız belediye başkan adayı olarak girdi.
Uyar, 4 seçimde de 0 oy alınca 'Kendi kullandığım oy da mı çıkmaz' diyerek sonuca itiraz etti. Ancak bir netice elde edemedi. YSK'nın kendisini mağdur ettiğini ve karakterini zedelediğini iddia eden Uyar, bu oyların hesabının sorulması için kurumu savcılığa şikayet etmeye hazırlanıyor.
Samsun'un Ladik ilçesi Şıhlı Köyü nüfusuna kayıtlı olan Cemal Uyar, kentte renkli kişiliği ile tanınıyor. 3 Kasım 2002 seçimlerine YSK'nın adaylığını kabul etmemesi üzerine seçime giremeyen Cemal Uyar, her seçimde aday olmasıyla biliniyor. Giyim kuşamıyla halk arasında sevilen Uyar, 50 bin TL harcamasına rağmen seçimlerde sandıklardan 0 oy çıkmasına ise anlam veremiyor.
Vatandaşın oy vermemesini anlayışla karşıladığını, ancak kendi oyunun akıbetini merak eden bağımsız milletvekili adayı, bu oyların bulunması için İl Seçim Kurulu, Yüksek Seçim Kurulu ve çeşitli yargı organlarına başvurdu. Ancak müracaatları hep 'ret' kararıyla sonuçlandı. İşin peşini bırakmayan Cemal Uyar, hakkını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nde aramak için başvurdu. AİHM'nin konuyla ilgili açtığı dava ise devam ediyor.
Referandumla Anayasada yapılan değişikliğin hakkını arama konusunda kendisine fırsat verdiğini ifade eden milletvekili adayı Uyar, sandıktan 1 oy çıkması gerekirken 0 görünmesinin seçimlerin şaibeli olduğunu gösterdiğini söyledi. Bir daha aday olmayı düşünmediğini ifade eden Uyar, "Benim seçilme, kamuya hizmet etme, Türkiye Cumhuriyeti'ni koruma hakkım elimden alınmıştır. Ama hakkımı sonuna kadar arayacağım. Türkiye'deki davalarım ret kararlarıyla sonuçlandı. Raporları AİHM'ne gönderdim. Şimdi bekliyorum. Anayasa değişikliğini de değerlendirdim. Değişikliğin bana verdiği hakkı da kullanacağım. Samsun Cumhuriyet Savcılığı'na giderek YSK'yı şikayet edeceğim." dedi.
Seçimlerde ve itirazlarında sürekli haksızlığa uğradığını anlatan 3 çocuk babası Uyar, "Girdiğim bütün seçimlerde kendi oyumu kullandığım sandıkta bile bana 0 oy çıktı. Seçim sonuçlarına itiraz ettim ama reddedildi. İkinci kez itiraz ettim. Bu kez YSK, 'Bizim kararlarımız kesindir' diyerek reddetti. Ben de bunun üzerine cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundum. Burası da takipsizlik kararı verdi. Kararın fotokopilerini aldım. Burada benim adaylığımı iptal ettiklerini gördüm. Bunu bana bildirmeyen YSK, beni mağdur etti. Bunun üzerine idare mahkemesine başvurdum. Mahkeme, inceleyip reddetti. Danıştay'a başvurdum, o da reddetti. Ondan sonra 22 Temmuz 2007 seçimlerine katılmak için müracaat ettim. Başvurumu il seçim kurulu kabul etti. Geçici aday listesinde ismim yer aldı ama YSK adaylıktan çıkardı. Bunun yerel seçimlere girdim. Burada da 0 oy çıktı. Garanti 62 oy vardı ama çıkmadı. İl Seçim Kurulu'na itiraz ettim. 2127 sayılı sandığın sayılmasını istedim. Onlar da yanlışlıkla 2121 sayılı sandığı saymışlar. Mağdur oldum." şeklinde konuştu.