CHP'li Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Bira Festivali (Oktoberfest)'ne şehirde yaşayan yerleşik yabancılar tepki gösterdi.
Ülkelerinde her yıl çok sayıda festival düzenlendiğini belirten Almanlar,"Mustafa Akaydın, Almanya'dan örnek alacaksa fakirlerle dayanışma festivalini örnek alsın." eleştirisinde bulundu.
Antalya'da bu yıl ikinci kez bira festivali düzenlenecek. Özel bir firma tarafından organize edilen festivalin sponsoru Büyükşehir Belediyesi. 24-;26 Eylül tarihleri arasındaki festivale Antalyalılar kadar şehirde yaşayan Almanlar da tepki gösteriyor. Almanlar, belediyeyi ve Mustafa Akaydın'ı Türk kültürüne ve örfüne uygun festivallere sponsor olmasını öneriyor. Yerleşik yabancılar Akaydın'a dünyanın birçok yerinde kutlanan Saint Martin (fakirlerle dayanışma) festivalini örnek almasını tavsiye etti.
Oktoberfest'in Antalya'da yapılmasını doğru bulmayan ve 26 yıldır Türkiye'de yaşayan Antoinette Kılıç (60), festivalin amacının bira tüketmek olduğunu söyledi. Oktoberfest'in bir Alman bayramı olmadığını, tamamen eğlenceye yönelik bir davranış olduğunun kaydeden Antoinette Kılıç, "Geçen gün çarşıya gittim. Dönüşte bir baktım her yerde Oktoberfest yazıyordu. Kendimi bir anda Almanya'da hissettim. Benim için çok acayip bir durumdu. Burası Türkiye dedim. Oktoberfest'in Türkiye'de ne işi var?" diye konuştu.
Türk örf ve adetlerine bira festivalinin yakışmayacağını düşünen Antoinette Kılıç, Antalyalıların Mustafa Akaydın'a tepki göstereceğini düşündüğünü ifade ederek şunları söyledi: "Antalya'ya yarayan bir şeyleri buraya getirsin. Avrupa'nın kültürünü biz istemiyoruz. Tam tersine Almanlar, Türk kültür ve örfüne bayılıyor."
FAKİRLERE YARDIM FESTİVALİ YAPILABİLİR
Harald Bruno Urban (51) ve Doris Urban çifti de Antalya'ya Oktoberfest'in yakışmayacağını düşünüyor. Almanya'da daha güzel festivallerin olduğunu anlatan Harald Urban, bira festivalinin örnek alınmasına anlam veremediğini dile getirdi.
Almanya'da, Saint Martin adında her yıl düzenlenen bir festivalin amacının fakir çocuklara ve ailelere yardım yapılması olduğunu kaydeden Harald Urban, Antalya'da bira festivali düzenlenmesine anlam veremediğini kaydetti.
Harald Urban, "Ben Oktoberfest'e gitmeyeceğim. Almanya'da da gitmedim. Türkiye'ye Almanya'dan ya da Avrupa'dan daha güzel şeyler getirilebilir. Mesela teknoloji ya da sağlık alanında yenilikler buraya getirilebilir. Türk kültürü Avrupa kültüründen çok uzakta. İnşallah Türk kültürü benliğini kaybetmez." dedi.
Monika Emilie Uzunakkaş (41) da 5 yıldır Antalya'da yaşadığını ve Türkiye'de Oktoberfest düzenlenmesini doğru bulmadığını söyledi. Müslüman İslamiyet'in alkolü yasakladığına vurgu yapan Monika Emilie Uzunakkaş, Oktoberfest'te bir çok kötü ve ahlaki davranışın yaşanabildiğini belirterek, "Almanya'da bu festivalin ardından çok kötü şeyler oluyor. Kavgalar çıkıyor. Zaman zaman kavgalar ilerleyip insanlar birbirini öldürüyor. Ayrıca bu festivallerden sonra tecavüz vakalarında da ciddi artışlar oluyor." şeklinde konuştu. Monika Emilie Uzunakkaş, Antalya'da düzenlenecek Oktoberfest'i protesto edip gitmeyeceğini de sözlerine ekledi.
OKTOBERFEST NEDİR?
Almanya'nın Bayern Eyaleti Münih şehrinde her yıl eylül ayının sonu ile ekimin ilk günlerinde düzenlenen ve 2 hafta süren bir festival. Yaklaşık 6 milyon kişinin katıldığı festival Münih'in en ünlü olayı. Festivalin en önemli özelliği biradır. Her sene festival kutlaması Münih Belediye Başkanı'nın büyük bir ahşap bira fıçısına çeşme çakması ile başlar.