Hükümet ile BDP arasında yapılması planlanan fakat Hakkari'deki mayınlı saldırıdan dolayı iptal edilen görüşme TBMM'de gerçekleşti. BDP adına Demirtaş konuştu Hükümet adına Çiçek bilgi verdi. Görüşmedne çıkan ortak sonuç şu:
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşmesi sona erdi. BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak'ın da katıldığı görüşme, 1 saat 40 dakika sürdü.
Görüşmeye, Hükümet kanadından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadulah Ergin, BDP tarafından ise Genel Başkan Selahattin Demirtaş, Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ve BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan katıldı.
TBMM'deki Başbakanlık makamında gerçekleşen görüşmenin ardından, açıklama yapan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yeni Anayasa için harekete geçilmesi gerektiğini belirterek, bu konuda Hükümete her türlü desteği vereceklerini açıkladı. Hükümet konuşan Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek ise, görüşmenin olağanüstü olmadığını ve bir anlam yüklenmemesi gerektiğini belitti. Çiçek referandum sonra halkın geniş çerçeveli yeni Anayasa beklentisi içinde olduğunu ifade etti. Çiçek tüm siyasi partilere çağrıda bulunarak yeni Anayasa için çalışmalara başlanması gerektiğini kaydetti.
Selahattin Demirtaş'ın sözleri şöyle:
Aslında geçen hafta yapılması planlanan bir görüşme. Hakkari"deki katliam nedeniyle ertelenmişti. Bugün bunu gerçekleştirdik. Şüphesiz ki biz Meclis"te partisi olan bir parti olarak hükümetle konuşabilmek görüş alışverişinde bulunabilmek süreçlerini önemsiyoruz. BDP olarak bunu işletmeye çalıştık.
Bu görüşme bütün sorunlarımızın tartışılarak müzakere edilerek yapıldı. Sadece hükümetle BDP arasında değil, diğer bütün partiler arasında bir diyalog sürecinin başlamasına da temenni olur diye düşünüyorum.
Tek bir görüşmede bütün sorunların çözümü uzlaşı sağlanılması mümkün değil. BDP ve hükümet arasında konuşmanında sorunların çözümüne yetmeyeceği bilinmesi gerekir.
YENİ ANAYASA
Yeni Anayasa"nın referandumdan sonra yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle biz yaptığımız görüşmede yeni bir anayasa sürecini desteklediğimizi ve bunun başlamasının katkı olabileceğini, referandum sonrası ortaya çıkan bu sorunun ötelenmemesi gerektiğini söyledik. Bu Anayasa"nın nasıl hazırlanacağı konusunda da biz BDP olarak hükümete aktardık.
Biz BDP olarak tartışmaların görüşmelerin sürmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Umut ediyorum ki Türkiye"de aklı selim hakim olur. BDP barışa da demokrasiye de destek vermeye hazırdır. Hükümetinde bundan sonra siyasi cesaret gösteren bir tutumda olmasını temenni ediyorum.
DOĞRUDAN MUHATAP DEĞİLİZ
PKK"nın ateşkesi uzatması konusu, bu konunun doğrudan muhatabı BDP değildir. biz ülkenin hiçbir kentine hiçbir cenazenin gitmemesini sağlayacak siyasi aktörleriz. Elbette ki siyasi partiler bunun olmaması için ellerinden geleni yapmalıdır.
Biz yeni anayasa tartışmaları sürecinde biz bu politikaları sunacağımızı biliyoruz. Demokratik özerklik ve anadilde eğitim de BDP"nin talepleridir.
Hükümet adına ise Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek açıklama yaptı:
ANLAM YÜKLEMEYİN
Cemil Çiçek, bu görüşmelere çok özel anlam yüklemek doğru değil. SOrunların çözümü konusunda anlam yüklenilmemeli. Neticede olağn bir görüşme. Geçmişte zaman zaman oldu. Aslında sadece bizimle değil, tüm partilerin ülkenin sorunlarının çözümü için görüşmesi faydalı olacaktır.
Bu görüşmeler gizli görüşme olarak takdim edildi. Gizli görüşme olsa bu kadar basın mensubu nasıl hazır olacaktı. Gizli görüşme olsa Meclis çatısı altında nasıl olur?
Halk oylamasıyla beraber Türkiye"de yeni bir sayfa açılması gerekiyor. Vatandaşımız demokrasiden yana tavır koymuştur. Biz yüzde 58 evet"in bu olduğu kanaatini taşıyoruz.
Bunun yolu çağdaş anlayışa uygun yeni bir Anayasa"dan geçiyor. Biz bunu aslında 2007"de söyledik. Ama bunu gerçekleştirmek mümkün olmadı.
BÖYLE BİR ORTAM VAR
Şimdi böyle bir ortamın var olduğunu düşünüyoruz. Onun için yeni bir anayasa müzakeresine, yeni bir anayasa çalışmasına ihtiyaç bar çünkü biz biliyoruz ki bir çok sorun bugün kü anayasa"dan kaynaklanıyor
Bugünden itibaren çağrıda bulunuyoruz. STK"larımız, partilerimiz dahil, en önemli konuların gerçekleşmesindeki yöntem konusunu ele almalıdır.
Biz bir taslak yapalım halkın karşısına çıkalım dedik. Hemen tepki gösterdi. Ne zaman böyle bir şey olsa hemen çok acele ediliyor, neden tartışmıyoruz deniliyor.
Ayrıntılar gelecek