Kayseri Sanayi Odası'nın (KAYSO) yaptığı anket, 2010 yılının ilk 6 ayı için iyimser olan sanayicilerin, ikinci 6 ay için daha düşük beklenti içinde olduklarını ortaya koydu. Başkan Boydak konuyla ilgili şunları söyledi.
KAYSO'nun 6 ayda bir yaptırdığı ekonomik durum tespit anketinin sonuçları, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve KAYSO Ekonomi Danışmanı Doç. Dr. Nisfet Uzay tarafından açıklandı.
Ekonomik durum tespiti için imalat sanayinde faaliyet gösteren 160 firma ile anket yapıldığını bildiren Uzay, işletmelerin yüzde 37'sinin son 6 ayın iyi geçtiği, yüzde 42'sinin orta düzeyde ve yüzde 14'ünün kötü bir dönem geçirdiği görüşünde olduğunu belirtti.
Anket kapsamında sanayicilerin istihdam, iç satış, ihracat ve üretim alanlarındaki beklentilerini belirlemeye çalıştıklarını ifade eden Doç. Dr. Uzay, şu bilgileri verdi:
''Anket sonuçlarına göre, işletmelerin kapasite kullanım oranları geçen döneme oranla artmıştır. 2010 yılının ilk 6 ayında işletmelerin üretim, iç satış, ihracat, istihdam, kapasite kullanım oranları, karlılıkları ve yatırımlarında nispeten artış yaşandığı görülmüştür.
Ancak, ikinci 6 aya ilişkin beklentilerin durağan olduğu gözlemlenmektedir. 2009'dan beri her 6 ayda bir bu anket çalışmasını yapıyoruz. Her anket döneminde rakamlar iyiye doğru gidişatı gösteriyor.
Bu durum, ekonomideki toparlanmanın devam ettiğini ortaya koyuyor. Ancak, bu yılın ikinci 6 ayına yönelik beklentilerin ise daha düşük seviyelerde kaldığını görüyoruz.''
''YATIRIMCILAR BEKLEMEDE''
KAYSO Başkanı Mustafa Boydak da, anket sonuçlarını değerlendirdi. Yılın ilk 6 aylık döneminde sanayicilerin beklentilerinin yüksek olduğunu, ancak ikinci 6 aylık dönemde beklentilerin düşük olduğunu kaydeden Boydak, Türkiye ortalamasının da bu yönde olacağını tahmin ettiklerini söyledi.
Ekonomik beklentilerin artırılması için yatırımcıların harekete geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Boydak, şunları kaydetti:
''Yatırımcıların ancak yüzde 20'si harekete geçmiş durumda. Geriye kalan yüzde 80 ise halen beklemede. Yatırımcıların yüzde 80'i yatırım yapmak için ekonomik belirsizliklerin giderilmesini bekliyor. Bu yatırımcıları harekete geçirmenin yolu, ekonomik istikrardan geçiyor.
Ekonomide iyiye gidiş var. Ancak, mali kural konusunda kanun çıkarılmaması dezavantaj oldu. Türkiye'nin büyümesi iyi yönetilen ekonomiye bağlı.
Anket sonuçlarına göre, sanayicinin önümüzdeki dönemde istihdamı artırma hedefi yok. Bunun yerine otomasyona yönelerek üretimi artırma hedefleri var. Diğer taraftan ihracatçının önündeki bazı engellerinde kaldırılması, kredi maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor.''