Balık sezonunun bu yıl bereketli açıldığı, bu sayede hem balıkçıların hem de vatandaşın memnun olacağı bir sezon yaşanacağı bildirildi. Edinilen bilgiye göre balık ağlarına en çok takılacak bol ve ucuz balık türleri:
Bu sene en çok hamsi, sardalye, palamut ile çinekopun bol ve ucuz olmasının beklendiği belirtildi.
Türkiye'nin en büyük balık hallerinden olan ve Ankara başta olmak üzere Türkiye'nin çok sayıda bölgesine balık gönderen İzmir Balık Halinin Müdürü Kayhan Öztürk, yaptığı açıklamada, ''Herkesin mutlu olacağı bir balık mevsiminin olacağını tahmin ediyoruz.
Bu sene daha sağlıklı balık yiyebileceğiz. Denizlerde balığın çok olduğu söyleniyor. Aynı zamanda çiftliklerde de bol balık var'' dedi.
Öztürk, balığın bol çıkmasıyla fiyatların da ucuz olacağını söyledi.
Deniz balıklarının yanı sıra çipura, levrek gibi çiftlik balıklarının da daha fazla ilgi görmeye başladığını anlatan Öztürk, ''Bilim insanları Tarım Bakanlığının yeterli denetimi sağladığı düşüncesiyle çiftlik balıklarının artık deniz balığı kadar sağlıklı olduğunu saptıyor.
Hatta yavaş yavaş deniz balığından daha sağlıklı hale gelir durumda. Üstelik fiyat olarak da daha uygun'' dedi.
Kayhan Öztürk, balık hallerinde fiyatların piyasanın çok çok altında olduğunu, ancak tezgahlara ulaşana kadar üzerine nakliye, aracı gibi ek maliyetlerin eklendiğini kaydederek, ''Tüm Türkiye halleri için geçerli olan şu, buradan balık ucuz çıkıyor.
Ama buradan 1 liraya çıkan balık dışarıda 3-4 liraya satın alınabiliyor. Bunun için aracıyı ortadan kaldırmak gerekir. Üreticiden doğrudan tüketiciye sunulması gerekir'' dedi.
Bu yönde bir proje planladıklarını, hayata geçmesi durumunda halkın çok daha ucuz balık tüketebileceğini dile getiren Öztürk, ''Hem devletin, hem de belediyenin bu organizasyon için çalışıp, üreticiden doğrudan tüketiciye gidecek mekanizmanın bulunması lazım.
Bu istenince olabilecek bir şey, zor değil. Sadece organizasyon gerekir. Bunun, hem vatandaşa hem de üreticiye büyük faydası olacaktır'' diye konuştu.
BALIKÇILAR MEMNUN
Akman Balıkçılık firmasının sahibi Can Saldıran, sezonun yeni başlamış olmasına rağmen denizlerde balık sayısının iyi gittiğini belirterek, ''Ege'de durum iyi. Ama ilerleyen zamana ilişkin daha fazla beklentimiz var'' dedi.
Şu günlerde hamsi ve sardalyenin bol miktarda çıktığını aktaran Saldıran, Karadeniz'de palamutun çok olacağının söylendiği ifade etti.
Saldıran balık fiyatlarının geçen seneden biraz daha yüksek olsa da yine de balığın ucuz olduğunu kaydederek, ''Fiyatlar 10 sene öncesinin seviyesinde. Kıymanın kilosu 25 lira. En güzel sardalye 3-4 lira. Yani bir aileyi 3-4 liralık bir kilo sardalye doyurabilir'' şeklinde konuştu.
Meltem Balıkçılık firmasının sahibi Şemsettin İnce de, geçen sezon avlanmanın 2-2,5 ay kadar uzatılmasının bu sezonu bir miktar olumsuz etkilemesine rağmen, yine de denizlerde balığın bereketli olduğunu söyledi.
''Balık bol, fiyatlar çok uygun. Hele kırmızı ete nazaran. Havalar serinledikçe balık daha da artar, özellikle yağmurlardan sonra hem balıkların boyu büyür, hem miktarı çoğalır'' diyen İnce, bugünlerde en çok hamsi, sardalye ve palamutun çıktığını bildirdi.
İnce, ''Şu anda Ege'de hamsi akını var. Dikili, Sığacık tarafında epey güzel hamsi çıkıyor. Karadeniz'in hamsisi meşhurdur, ama bu sene hamsi bizde var'' diye konuştu.
Halde hamsinin kasasının 20-40 lira arasında değiştiğini, kilosunun 2-2,5 liraya geldiğini belirterek, ''Buradan tüm Ege Bölgesi kentlerinin yanı sıra Ankara gibi diğer şehirlere de balık gidiyor. Oraya gidene kadar da nakliye ek maliyetler ekleniyor ve balığın fiyatı tezgahta burayla kıyasla çok daha yüksek oluyor'' dedi.
Adana ve Mersin'deki balık pazarı esnafının ramazanda normal günlere oranla düşen satışlarının, avlanma sezonunun başlamasıyla arttığı, fiyatların da yarı yarıya düştüğü bildirildi.
Mersin Balıkçılar Pazarı Derneği Başkanı Faruk Bolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, avlanma sezonunun geçen yıl olduğu gibi 1 Eylül tarihinden itibaren gırgır teknelerine açıldığını, trollerin de 15 Eylül'den sonra denize açılmaya başladığını anımsattı.
Uzmanların, gelişme çağındaki çocukluk dönemi başta olmak üzere her yaşta haftada en az 3 öğün tüketilmesini önerdiği balığın A ve D vitamini bakımından protein kaynağı olduğunu belirten Bolat, kalp ve damar rahatsızlıkları bulunan kişilere de balığın tavsiye edildiğini ifade etti.
Bolat, Türkiye'de, iç sular ve çiftliklerinde yılda ortalama 700 bin ton civarında balık üretimi yapıldığını belirterek, ''Türkiye'nin üç tarafının denizle çevrili olmasına rağmen balık tüketimi Avrupa ülkelerine oranla hayli düşük.
Türkiye'de kişi başına balık tüketimi yıllık ortalama 9 kilo. Kişi başına en az ayda bir kilo tüketim olmalı. Balık tüketimi İtalya'da yılda 25, Fransa'da 32, İspanya'da 44 kilo olurken, bu rakam Japonya'da 72 kiloyu buluyor'' dedi.
Vatandaşların deniz ürünlerine çok kolay ve sağlıklı ulaşmasının tüketimi artıran en önemli faktör olduğunu anlatan Bolat, şöyle konuştu:
''Av sezonuyla birlikte tezgahlara bolluk ve bereket geldi. Vatandaşlar bu süreçte ucuza bol bol balık yeme fırsatını kaçırmamalı. Özellikle dar gelirliler bu fırsattan yararlanmalı.
Sezon öncesi 12 ve 15 lira olan barbunun fiyatı 2 liraya kadar düştü. Havaların avlanmayı etkilemeyecek şekilde iyi gitmesi halinde dar gelirliler bir ayı geçkin sürede balığı ucuza yiyebilecek.''
Bolat, halde çupra ve levreğin 7 lira, istavritin 2,5, sardalyanın 1,5, karidesin 5-10 lira ve mercanın 5 liradan satışa sunulduğunu kaydetti.