Amik Ovası 3 barajla altın günlerine dönecek   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-22-2010 (12:19)   Son Mesaj: 09-22-2010 (12:19)    Cevap: 0    Gösterim: 548  

    09-22-2010

    Amik Ovası 3 barajla altın günlerine dönecek

    Amik Ovası 3 barajla altın günlerine dönecek


    Türkiye'nin bir dönemler pamuk ve tahıl ambarı olan, ancak sulama sorunu nedeniyle eski günlerini arayan Amik Ovası'nın hizmete girecek 3 yeni baraj ile ''altın günlerine'' döneceği bildirildi.

    Sahip olduğu verimli toprakları nedeniyle binlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yapan Amik Ovası'nda su kaynaklarının kaybedilmesi nedeniyle tarımsal sulamada sorunlar yaşanıyor.
    1955-1970 yılları arasında sıtma sineğini yok etmek için 1 milyon 150 bin dekar büyüklüğündeki Amik Gölü'nün kurutulması bölgede tarım yapan çiftçileri olumsuz etkiledi.

    Zaman içinde yer altı su kaynaklarının da aşağılara çekilmesi sulama maliyetlerinin artmasına ve çiftçilerin daha az su isteyen ürünleri yetiştirmeye başlamasına neden oldu.

    Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz, yaptığı açıklamada, bölgede en son Adana'da Çatalan Barajı'nın yapıldığını, 14 yıl aradan sonra Hatay'da Karaçay, Reyhanlı ve Dosluk Barajları'nın hizmete gireceğini söyledi.

    Yapılacak yeni barajlarla tarımda verimin artacağını, enerji üretimi sağlanacağını ve taşkınların önleneceğini ifade eden Gündüz, şöyle devam etti:

    ''6. Bölge Müdürlüğü olarak Hatay, Osmaniye, Adana ve Mersin'e hizmet vermekteyiz. Tüm illerimizde önemli yatırımlar var. Ancak, özellikle son yıllarda birinci derecede tarım bölgesi olan Hatay'a önemli yatırımlar gerçekleştirildi. 2010 yılı yatırım programında Hatay'a 61 milyon TL ödenek sağlandı.

    Karaçay Barajı'nın yüzde 25'lik bölümü tamamlandı. Reyhanlı Barajı'nın ihalesi yapıldı, inşaatına başlanacak. Asi Nehri üzerinde Altınözü ilçesi Ziyaret köyünde Suriye ile ortak yapılacak olan 'Dostluk Barajı'nın protokol imza töreni ve ihalesi tamamlandı.

    Türkiye'de komşu ülkelerle ilk yapılan baraj Kars ilinde Ruslarla yaptığımız Arpaçay Barajı'dır. Ruslarla Kars'ta 34 yıl önce yaptığımız Arpaçay Barajına Suriye ile yapacağımız Dostluk Barajı kardeş gelecek.''

    Hatay'da defalarca su taşkınlarının yaşandığının altını çizen Gündüz, 2003 yılında Hatay'da meydana gelen taşkında binlerce dönüm arazinin sular altında kaldığını, köprülerin yıkıldığını, köylerin zarar gördüğünü belirterek, ''Dostluk Barajı sayesinde taşkınlar önlenecek, 11 bin hektar alan tarım arazisi sulanacak.

    Gövde yüksekliği 25 metre olacak barajda 13 milyon kilovatsaat enerji üretimi gerçekleştirilecek, 10 bin hektar alan arazi yani Amik Ovası'nın büyük bölümü taşkından korunacak'' dedi.

    'DOSTLUK BARAJI 2 YILDA TAMAMLANACAK'

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın katılımıyla Kasım ayı içinde Dostluk Barajı'nın temelinin atılacağını belirten Gündüz, Suriye ile sürekli ortak projeler ve çalışma grubu oluşturduklarını en geç 2 yıl içinde barajın hizmete gireceğini söyledi.

    Gündüz, Dostluk Barajı'na sadece ''sıradan baraj'' gözüyle bakmamak gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

    ''Son yıllarda Suriye ve diğer komşu ülkelerle karşılıklı vizenin kalkması her alanda kendini hissettirmeye başladı. Hatay'da her cadde ve sokakta Suriye plakalı araç görmek mümkün.

    Bu nedenle Dostluk Barajı'na sadece sulama, enerji ve taşkın önleyecek baraj olarak bakmamak gerekir. Bu sayede iki komşu ülkenin bağları güçlenecek. Karşılıklı yatırımlar artacak.''

    Gündüz, Antakya'da DSİ Şube Müdürlüğü hizmet binasında ilk kez 30 yatak kapasiteli, çok kapsamlı misafirhane yapacaklarını, bundan Suriye ile Türk mühendislerinin ve diğer görevlilerin yararlanacağını da sözlerine ekledi.




    Amik Ovası 3 barajla altın günlerine dönecek Yorumları