Gülen okullarının Hakkari'deki sınavı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 09-21-2010 (20:53)   Son Mesaj: 09-21-2010 (20:53)    Cevap: 0    Gösterim: 495  

    09-21-2010

    Gülen okullarının Hakkari'deki sınavı

    Gülen okullarının Hakkari'deki sınavı


    PKK'nın eylemlerinin hedefiindeki ve BDP'nin boykotunun en yoğun hissedildiği Hakkari'de eğitim vermeye çalışan Gülen okullarının ayakta kalmak için verdiği zorlu mücadele gün yüzüne çıktı.

    Selin Ongun'un haberi
    İstanbul"daki büromuzdan gelen telefonla, Hakkâri"nin Geçitli köyünün çıkışında bir minübüsün paramparça edildiğini, 9 kişinin yaşamını yitirdiğini öğrendiğimde Hakkâri"ye ulaşmamıza yaklaşık 50 kilometre vardı.

    Telefonu kapattıktan sonra Van otogarından bu yana sohbet ettiğim minübüsteki Hakkâri yolcularına acı haberi söyledim: "Geçitli civarında mayın, 9 kişi ölmüş."

    "Hocam ne diyosan? Askeri araçtır?" Minübüsteki ilk refleks buydu. Ölenlerin sivil, minübüsün "yerli" olduğu haberiyle birlikte önce susuldu, sonra uzaklara dalındı.

    Hakkâri merkeze 40 kilometre uzaklıktaki Yeniköprü"deki kontrol noktasına vardığımızda şoförün serzenişiyle suskunluk bitti:

    "Hocam, kimliğini hazırla. Türkiye"desin ama başka bir ülkeye giriyorsun ya! Devlet, bir kaydetsin Hakkâri"ye geldiğini. Gümrük gibi düşün burayı. Bunları da yaz hocam, bak az sonra il merkezine girmeden tekrar kimlik vereceksin."

    Ancak ne var ki, ikinci kimlik kontrolü "pas geçildi". Sebebini hemen arkamda oturan, gencin sözleriyle aktaralım:

    "Geçen hafta uzman çavuşun vurduğu çocuk vardı ya, bak önümüzdeki onun cenaze konvoyu. Van"da hastanedeydi, onu defnetmeye getiriyorlar. Cümbüş çıkmasın diye durdurmadılar." ( 9 PKK"lının öldürülmesi üzerine Hakkâri"nin Keklikpınar Mahallesi'nde izinsiz gösteri yapan grubun taşlı saldırısına uğrayan uzman çavuş tarafından açılan ateş sonucu kafasından yaralanan 15 yaşındaki Enver Turan, bir haftadır Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'nde solunum cihazına bağlı olarak yaşamsal fonksiyonlarını sürdürüyordu.)

    Hakkâri merkeze ulaştığımızda Geçitli"deki patlamanın üzerinden üç saat geçmemiş, ölenlerin kimlikleri yeni netleşmişti. Ahaliye göre mayın tuzağını kuran adres netti; "JİTEM cirit attı yine!''

    Gülen hareketini ve PKK"yı çok yakından tanıyan bir isim...

    Yaklaşık 17 yıl önce Hakkâri ve ilçelerinde "keşif" yapıp, dershane, yurt ve sonra okullar açmaya başlayan Gülen cemaatini ve PKK"yı çok yakından tanıyan, güvenlik nedeniyle, ismi bizde saklı, söyleşi konuğumuz ile buluştuğumuzda önce, "Başınız sağolsun" dedik.

    Sebebi belli; bu "taziye" onun için ne ilk, ne de son... "Bölgede itibar sahibi biri" olduğunu söylemekle yetinmek mecburiyetinde olduğumuz, şiddetin bitmesine katkı dileğiyle görüşme talebimizi kabul eden konuğumuz www.t24.com.tr için anlattı:

    Gülen hareketinin Hakkâri"deki faaliyet alanı nedir? PKK"nın infaz listesindeki dini gruplar ne yapıyor? İmam Aziz Tan nasıl öldürüldü? Cemaatlere okul, dershane, yurt kiralayanlar hangi dağlarda "mahkeme" karşısına çıkıyor? Referandum günü Hakkâri"de ne yaşandı? AKP Hakkâri milletvekillerinin tabanı da mı boykota katıldı? Son bir yıl içinde kaç "yüz" genç dağa çıktı? PKK"nın tekelinde kaç cami var? Devlet okullarında yaygın olarak hangi görüşün propoganadası hâkim?

    Söyleşinin yarın yayımlanacak bölümünü özetleyen sorular şöyle:

    İmam Aziz Tan"ı öldüren PKK"lılara örgütün merkezi ne dedi? PKK, Hakkâri"yi ne için model seçti? Canları döner ekmek çeken PKK"lılar nereye gidiyor? PKK"nın Gülen hareketine en çok tazyik yaptığı bölge neresi? Gülen okullarını Güneydoğu"da en yoğun ilgi gördüğü il ve ilçeler hangileri? Hizbullah, PKK için neden "küçük lokma"? Hizbullah evlerinde Said-i Nursi resimleri ve Fethullah Gülen kitapları var mı? Taban, "Çocuklarınızı Gülen okullarına gönderin" diyenlere ne yanıt verdi? Sivil ve askeri bürokrasi bölgedeki Gülen okulları için ne düşünüyor? Geçitli"deki mayın tuzağı neyin işareti?

    "Gülen hareketinin Hakkâri"deki ilk kurumu 1993"te açıldı"

    -Gülen hareketi Hakkâri'de ilk kez ne zaman okul, dershane, yurt açtı?

    Gülen hareketinin Hakkâri'deki eğitim kurumlarının temeli 1993-1994 yıllarda atıldı. O dönem buralarda sıkıntının zirveye ulaştığı günlerdi. Hareketin önde gelenleri, özellikle eğitim konusunda neler yapılabiliceğini analiz etmek için bölgede yaptıkları keşifte şunu görmüşler; o dönem okul açmak için uygun ortam yok. Güvenlik nedeniyle eğitim konusunda atılacak ilk adımın dershane olduğuna karar veriyorlar, hatta İl Özel İdare'nin binasını kiralıyorlar. Halen faaliyette olan Fem ve ardından Anafen dershaneleri eğitime böyle başlıyor.

    -Şu an hareketin Hakkâri'de bir koleji var, değil mi?

    Evet, Hatice Avcı Koleji. O da üç yıl önce eğitime vermeye başladı.

    -Yurt var mı?

    Bir erkek ve bir kız yurdu var.

    -Kaç öğrenci var bu yurtlarda?

    Yaklaşık 100 öğrenci konaklıyor.

    -Okulda kaç öğrenci var?

    300 civarında.

    "Hareketin okullarında yüzde 80 Hakkâri"nin çocuğu okuyor"

    -Yaklaşık 100 öğrenci yatılı ise kalan 200 öğrenci Hakkâri'nin çocuğu?

    Evet, hareketin eğitim kurumlarında yüzde 80 Hakkâri'nin çocukları okuyor.

    -Öğrenci sayısı örneğin, okulunun kapasitesinin altında mı?

    Kaynaklar, okulun tam kapasite eğitim verdiğini söylüyor. Ancak tabii şimdi son hadiselerden sonra kayıt sildirmeler mevcut.

    -"Son hadiseler" dediğiniz bir hafta önce okula yerleştirilen ses bombası mı?

    Evet, biri o. Bir de örgütün ANF sitesinde okula kayıt yaptıran velilere baskı unsuru olarak bir yayın yaptılar. Dolayısıyla birçok veli tedirgin oldu, ilgililer velileri ikna etmeye çalışıyor.

    "PKK, Gülen okullarına gidenler hedefimizdir, deyince kayıt sıldirmeler oldu"

    -Bölgedeki Gülen okullarında çalışanların "fişleme bilgileri"nin ANF'de yayımlanmasının dışında bir haber mi bu?

    Evet, "Her kim çocuğunu bu okula gönderirse hedefimizdedir" diye bir açıklama yaptılar.

    -Önce şunu soralım; Hakkârililerin bu okula yönelik ilgisi okul ilk açıldığında nasıldı, yükselen bir ilgi mi var?

    Kaynakların verdiği rakamlar şöyle; okulun açıldığı ilk yıl 70 öğrenci, bir sonraki yıl 150 ve üçüncü yıl 300 civarında öğrenci eğitim aldı.

    -Bu okul paralı bir okul, değil mi?

    Evet.

    -Okula çocuğunu gönderen bu 300 aile Hakkâri"nin zenginleri mi yani?

    Öyle, ekonomik gücü olan ve genele göre okumuş, "Hakkari'nin elitleri" diyebileceğimiz insanlar.

    -Bir yıllık eğitimin karşılığı için ne kadar ödüyor aile?

    Geçen yıl bu rakam 3 bin liraydı.

    -Burslu öğrenci var mı?

    Her yıl 25-30 öğrenci burslu.

    "Yüksekova, Çukurca, Şemdinli, Hakkâri merkezde beş okuma salonu var"

    -Hakkâri'nin ilçelerinde kaç Gülen okulu, yurdu, dershanesi, okuma salonu var?

    Önce okuma salonlarını söyleyelim, hareket bu ücretsiz dershanelere çok önem veriyor. Bölgede toplam beş okuma salonu var.

    -Nerelerde?

    Yüksekova'da iki, Çukurca'da bir, Şemdinli'de bir, Hakkâri merkezde bir okuma salonu var.

    "Yüksekova"da daha çok baskı olduğu için okulda 80 öğrenci var"

    -Bu ilçelerde okul ve yurt var mı?

    Çukurca'da okul yok fakat ücretsiz dershane var. Yüksekova'da bir okul var, Yüksekova Koleji. 200 öğrenci kapasiteli.

    - Yüksekova'daki Gülen okulunda 200 öğrenci mi okuyor?

    200 öğrenci kapasiteli bir okul ama ilgililer orada tazyik ve baskı daha fazla olduğu için şu an yaklaşık 80 öğrencinin olduğunu söylüyor. Yüksekova'da hareketin dershanesi yok. Fakat bir erkek öğrenci yurdu var.

    "Türkiye, Hakkâri"deki referandum sonuçlarını tartışırken, kral çıplak, diyemiyor"

    -Yüksekova'daki okuldaki öğrenci sayısının Hakkâri merkezdeki okula göre daha düşük olmasının nedeni hangisi; A) Ekonomik nedenler B) Örgüte Yüksekova'da daha çok sempati var C)Örgütün baskısı Yüksekova'da daha hissedilir?

    Yüksekova"nın ekonomik durumu Hakkâri merkezden kat kat fazla iyidir. Örgütün taban üzerindeki etkisi, baskısı, hakimiyeti, sempatisine gelince, Yüksekova ve Hakkâri arasında uçurum oluşturacak bir fark yoktur. Ama nihayi olarak "Neresi daha baskındır?" derseniz; Yüksekova. Sorunuza cevap vereceğim ama önce şu referandum meselesini söylemek istiyorum. Türkiye, Hakkâri'nin oylarını ya da boykotunu tartışırken, "kral çıplak" diyemiyor.

    Şemdinli'deki Derecik beldesinden dört bin oy geldi.

    "Derecik'ten gelen dört bin oy olmasa, katılım yüzde üçlere düşecekti"

    "Hakkari'de yüzde dokuz katılım oldu" diyenler şunu hesaba katsın; Derecik'ten gelen dört bin oy olmasa, katılım yüzde üçlere düşecekti. O dört bin oyu çıkardığınızda, ciddi bir afakan yaşadık bu seçimde. Bunu yetkililerin görmesi lazım. Oturup tabloyu önlerine koyup, ciddi bir tahlil etmeleri lazım. 6 bin korucu var, bu koruculardan kaçı oy kullandı? Şu kadar memur var; bu memurların kaçı sandığa gitti?

    "Sandık başkanları tazyikte bulundu, oy kullanmadılar ve kullandırtmadılar"

    Burada mesele "Evet", "Hayır" demek değil. Önemli olan o demokratik hakkı kullanmak. Sandık başkanları tazyikte bulundu, oy kullanmadılar ve kullandırtmadılar. Bu ili gerçekten kurtarmak istiyorlarsa, bunlarının tahlinin iyi yapılması lazım.

    -Sizce vatandaşın ne kadarı baskıdan ne kadarı gönüllü olarak sandığa gitmedi burada?

    "Abi, bizim orada hiçkimse oy kullanmaya gitmedi, gitseydik ailemiz deşifre olacaktı, oylamadan sonra ciddi bir baskı uygulayacaklar" diyenler azınlıkta. Orana vurursak, yüzde 40 gibi. Kalan yüzde 60 gönüllü olarak boykota kendi rızasıyla katıldı.

    -İktidar partisinin Hakkâri'den iki milletvekili çıkardığını hatırlatarak soracak olursak...

    Bunu sormak lazım zaten, bu vekillerin arkasında aşiret vardı hani? Her biri de "5 bin oy getiririm" hesabındaydı. Bunlar, referandumda yoktular.

    T24.com.tr




    Gülen okullarının Hakkari'deki sınavı Yorumları