Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, siyasetçilerin 'seni doğuya sürgün ederiz' sözünün artık değiştiğini ve bölgenin sürgün yeri olmaktan çıktığını söyledi.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED)'nun, kalkınma ajanslarıyla iş dünyasının gönüllü temsil örgütleri arasındaki işbirliğini güçlendirmek amacıyla düzenlediği 'Bölgesel Kalkınma ve İş Dünyasının Rolü' toplantısının üçüncüsü Elazığ'da yapıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Çağlayan, toplantının, yapılma dönemi ve içeriği açısından önemli olduğunu vurgulayarak, bu toplantıya katılmasının bir lütuf değil görev olduğunu belirtti. Elazığ'ın Doğu'nun incisi olduğunu ifade eden Çağlayan, "Elazığ, diğer doğu illerine göre daha öne çıkmıştır ve terörden en az etkilenmiştir. Terörü iline sokmamış 'Gakgoşlarımızın' ilidir. Bu ilimiz diğer Doğu illerine göre daha şanslıdır." dedi.
Siyasetçilerin, 'seni doğuya sürgün ederiz' sözünün artık geride kaldığını vurgulayan Çağlayan, "Bizim lugatımızda bu cümle artık yoktur. Buralar sürgün yeri olmaktan çıktı. Bizim gayemiz Batı'da ne varsa Doğu'da da o olsun. Kuzey'de ne varsa Güney'de de o olsun.'' diye konuştu.
TÜRKİYE ESKİ TÜRKİYE DEĞİL
Bakan Çağlayan, 12 Eylül'de Anayasa Değişiklik Paketi için yapılan halk oylamasından sonra, Türkiye'nin eski Türkiye olmadığını ve 'halı altına' süpürülmüş konuların konuşulabildiğini belirtti.
Çağlayan, ''Bu işin siyasileştirilmesi, buna yapılacak en büyük kötülüktü. 'Evet'in de başımızın üstünde yeri var, 'hayır'ın da. Evet de bizim hayır da. Keşke o tepkili konuşmalar yapılmasaydı. Türkiye 1982 Anayasası'nı değiştirerek cesaretini göstermiştir.'' şeklinde konuştu.
Bölgenin gelişmesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Bakan Çağlayan, konuşmasını şöyle tamamladı: ''Türkiye'deki işsizlik konusundaki temel sorun 'mesleksizlik'. Bunu ben kitaptan okumadım, 27 yıl yaşadım. Fabrikamda çalıştıracak işçi bulamadım. Bu konuda artık biz gerekli çalışmaları yapıyoruz. Kurslar açtık. İzmir'de iş yapacaklar için kurs konuları farklıdır, Elazığ'dakiler için farklı. Doğu Anadolu Projesi, Güneydoğu Anadolu Projesi önemli projelerdir. Bu projelerde kalkınma ajanslarının yeri gerçekten önemlidir. Fırat Kalkınma Ajansı'na üye olan Elazığ, Malatya, Bingöl ve Tunceli illeri bunu iyi kullanması lazım. Ajansın 11 milyon lira proje bütçesi var. Bu konuda un, şeker, yağı biz verdik helvayı siz yapacaksınız.''