Doğalgaza su karıştı, BOTAŞ akışı kesti   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-21-2010 (08:36)   Son Mesaj: 09-21-2010 (08:36)    Cevap: 0    Gösterim: 896  

    09-21-2010

    Doğalgaza su karıştı, BOTAŞ akışı kesti

    Doğalgaza su karıştı, BOTAŞ akışı kesti


    Gazprom'un Batı Hattı'ndan (Trakya) gelen doğalgaza su karışması üzerine Türkiye alımı durdurdu. Doğalgaz 4 gündür Silivri'deki yeraltı deposu ve Marmara LNG tesislerinden karşılanıyor.

    İsmail Altunsoy'un haberi
    Rus şirketi Gazprom, Rusya-Türkiye doğalgaz boru hattının Romanya bölümünde yapılan tamirat sonrasında hatta test amaçlı kullanılan suyu tam olarak temizleyemedi. Bu sebeple Türkiye'ye verilen doğalgaz, anlaşmalarda belirlenen kriterlerin dışına çıktı. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), uyarılara rağmen suyun temizlenmemesi üzerine doğalgaz alımını geçen hafta sonu itibarıyla durdurdu. BOTAŞ Genel Müdürlüğü konuyla ilgili bir açıklama yapmazken, Rusya tarafının boru hattındaki suyu tam olarak temizlemesiyle birlikte normal gaz akışına başlanacak.

    BOTAŞ, Batı Hattı'ndan yazın tüketimin düştüğü dönemlerde günlük ortalama 30 milyon metreküp civarında doğalgaz çekişi yapıyor. Yetkililer, problemin bugün ya da yarın giderilmesiyle gaz akışının normale döneceği bilgisini verdi. Türkiye ile Rusya arasında, Batı Hattı'ndan yıllık 14 milyar metreküp, Karadeniz hattından ise 16 milyar metreküplük doğalgaz alım anlaşması bulunuyor. BOTAŞ, Batı Hattı'ndan gaz verilen Trakya bölgesinin doğalgaz ihtiyacını da Silivri'deki yeraltı deposu ve Marmara LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) tesislerinden karşılıyor.

    Doğalgaz boru hatlarında yapılan tamir-bakım işlerinde hattın testi suyla yapılıyor. Gerekli testler yapıldıktan sonra su temizlenip normal gaz akışı sağlanıyor. Bazen de istenmeyen sebeplerle suyun temizlenmesi vakit alabiliyor veya istenilen düzeyde istenilen zamanda gerçekleşmiyor. Uzmanlar, gazın içindeki normalin üzerindeki su miktarının yaz mevsimi için çok fazla tehlike arz etmemekle birlikte, kış aylarında donma sebebiyle ciddi problemlerin yaşanabileceğini belirtiyor.

    Batı Hattı için yıllık 14 milyar metreküplük anlaşma var

    Anlaşma yapılan ülke - Gaz alım miktarı*

    Rusya (Batı) 6

    Rusya (Batı) 8

    Rusya (Karadeniz) 16

    İran 10

    Azerbaycan 6,6

    Cezayir 4

    Nijerya 1,2

    Türkmenistan** 16

    (*) Milyar metreküp (**) Devrede değil

    Not: Cezayir ve Nijerya LNG'dir. Kaynak: BOTAŞ

    (Zaman)




    Doğalgaza su karıştı, BOTAŞ akışı kesti Yorumları