Yöneticilerinin HSYK üyeliğine aday olmayacağı yönünde açıklamalarda bulunan YARSAV, özellikle üyelerine bir çağrıda bulunarak HSYK seçim sürecinde katkıda bulunmak ve aday olmak isteyenlerin görüş, öneri ve taleplerini bildirmelerini istedi.
Anayasa değişikliği paketinin referandumda kabul edilmesinin ardından yargıda seçim çalışmaları başladı. Özellikle Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimleri için Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) harekete geçti. Yöneticilerinin HSYK üyeliğine aday olmayacağı yönünde açıklamalarda bulunan YARSAV, özellikle üyelerine bir çağrıda bulunarak HSYK seçim sürecinde katkıda bulunmak ve aday olmak isteyenlerin görüş, öneri ve taleplerini bildirmelerini istedi.
Dernek bu işlere bakmak üzere ise YARSAV Başkan Yardımcısı Fetih Sayın, YARSAV Genel Sekreteri Muhammet Önder Tekin ile YARSAV Yönetim Kurulu üyesi Murat Arslan'ı görevlendirdi. Seçimlerde destekleyeceği isimlere ilişkin liste belirleme arayışına giren dernek, Anayasa değişikliği sürecinde muhalefet partileriyle 'hayır' propagandası yapmıştı.
Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan HSYK ile ilgili uyum yasalarının bakanlık tarafından bir an önce kamuoyu ile paylaşılması çağrısında bulunan YARSAV Yönetimi, "Bu konuda çıkarılacak yasalar da gözetilecek ilkeler de anayasada öngörülmediği için, yapılacak yasa değişiklikleri sırasında, bu anayasa değişikliği ile özellikle yaratılan boşluklar, yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesini pekiştirir biçimde kullanılmayacaktır. Bakanlığın bu yasaları açıklamaması, söz konusu yasa değişiklikleri ile yargı ve HSYK üzerinde operasyonel bir amacın güdüldüğü anlamına gelecektir." görüşlerini ileri sürmüştü.
12 Eylül 2010 referandumuyla kabul edilen anayasa değişikliği sonuçlarının Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla adli ve idari yargıda seçim heyecanı yaşanacak. HSYK'da ilk derece mahkemelerinde görevli hâkim ve savcılar 10 üye seçecek. Birinci sınıfa ayrılmış hâkimler arasından adli yargıdan 7, idari yargıdan 3 kişi Kurul'a seçilecek.