FT: Türkiye dini azınlıklarıyla yüzleşiyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-20-2010 (11:14)   Son Mesaj: 09-20-2010 (11:14)    Cevap: 0    Gösterim: 496  

    09-20-2010

    FT: Türkiye dini azınlıklarıyla yüzleşiyor

    FT: Türkiye dini azınlıklarıyla yüzleşiyor


    Akdamar Kilisesi'nde 95 yıl sonra yapılan ayin dünya basınında yankı buldu. Financial Times, haberi "Türkiye etnik ve dini azınlıklarıyla sorunlu olan tarihiyle yavaşça yüzleşiyor" yorumuyla verdi.

    İngiliz Financial Times gazetesi, Akdamar Kilisesi'nde düzenlenen ayine dünya haberleri sayfasında yer verdi.
    Financial Times muhabiri, neredeyse yüzyıl sonra ilk kez izin verilen Ortodoks ayininin yapılmasını Türkiye'nin etnik ve dini azınlıklarıyla sorunlu tarihiyle yavaşça yüzleşmesi olarak değerlendirdi.

    Gazete, ayinin Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkileri normalleştirmek isteyen Ankara'nın bir iyi niyet jesti olduğunu yazdı.

    Siyasetçilerin milliyetçilerin olası tepkilerinden hala çekindikleri vurgulanan haberde, özellikle son dönemde yeni kitap, film ve konferanslarla kimlik konularına ilişkin davranışlarında radikal değişim yaşandığı aktarıldı.

    Financial Times'ın haberinde, çok sayıda Türkün de nüfus cüzdanlarında yazandan daha karışık kökenlere sahip oldukları yönünde bir farkındalık edindikleri şeklindeki yorum dikkat çekti.

    TÜRKİYE'SİZ AB ZAYIF

    Financial Times'ın iç sayfalarındaki bir yorumda ise, Avrupa Birliği'nin dış politikada etkin olamamasının nedenleri sorgulanıyor.

    Makalenin altında imzası bulunan David Gardner, Lizbon anlaşmasının yürürlüğe girmesinin üzerinden neredeyse bir yıl geçtiğini ama birliğin kendini küresel bir güç olarak öne sürmekte zorlandığını yazdı.

    ''Neden'' sorusunun yanıtlarının başında birliğin başına ve dış politikasından sorumlu görevlere deneyimsiz ve etkisiz isimlerin getirilmesi var. Bunlara ek olarak ikinci nedenin ise, büyük üyeler Fransa, Almanya ve İngiltere arasında eşgüdümün yeterli olmaması gösteriliyor.

    Üçüncü neden ise, Gardner'e göre Türkiye konusunda yaşanan başarısızlık. Gardner, ''Fransa, Almanya ve Kıbrıs'ın engellemeleri nedeniyle Avrupa Birliği'nin; kendi çıkarları için yaşamsal olan bölgede özgüvenli bir bölgesel güç olarak ortaya çıkan Türkiye'yle dış politikanın koordine edilmesi konusunda çok az çaba harcanıyor'' diye yazdı.

    AKDAMAR KİLİSESİ'NDEKİ AYİN LOS ANGELES TIMES'TA

    ABD'de yayımlanan Los Angeles Times gazetesi, diasporanın boykot çağrılarına rağmen yüzlerce Ermeni'nin Akdamar Kilisesi'ndeki ayine katıldığını bildirdi.

    California eyaletindeki Los Angeles kenti, ABD'de Ermeni asıllı Amerikalılar'ın en yoğun yaşadığı bölgelerden biri olarak biliniyor.

    Los Angeles Times gazetesinde, Ermenilerin Van'daki Akdamar Kilisesi'nde ayin düzenlemesine ilişkin yazıda, 1915 yılından bu yana Akdamar Kilisesi'nde ilk kez ayin yapıldığına işaret edildi.

    Gökçe Saraçoğlu ve Borzou Daragahi imzalı yazıda, Ermeni diasporasının tüm boykot çağrılarına rağmen, "çoğunluğu İstanbul'daki Ermeni toplumu olmak üzere, İran, Almanya, Fransa ve ABD'den yüzlerce Ermeni hacının ayin için Van'daki otellere akın ettiği" ifadesi kullanıldı.

    Ermenilerin botla adaya giderken ilahiler söylediği, bir grubun da Ahmet Kutsi Tecer'in şiirinden bestelenen "Orda bir köy var uzakta" şarkısını mırıldandığı kaydedildi. Ermenilerin, Akdamar Kilisesi'ni birkaç dakika ziyaret ettiği, töreni ise dışarıdaki dev ekranlardan izlediği belirtildi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin, "geçmişin yaralarını sarmak için uğraş verdiği" belirtilen yazıda, Akdamar'daki bu törenin, bazıları tarafından "tarihte yaşanan şiddetten aklanma girişimi", bazıları tarafından da ülkenin "iç ve uluslararası konularını ele almada daha yetenekli ve hazır görünen hükümetin jesti" olarak görüldüğü ifade edildi.

    Yazıda, Akdamar Kilisesi kubbesine yerleştirilmek istenen haçla ilgili tartışmalara da yer verildi.


    ntvmsnbc




    FT: Türkiye dini azınlıklarıyla yüzleşiyor Yorumları