Burger King'ten 'virüslü et'e cevap   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-18-2010 (20:59)   Son Mesaj: 09-18-2010 (20:59)    Cevap: 0    Gösterim: 614  

    09-18-2010

    Burger King'ten 'virüslü et'e cevap

    Burger King'ten 'virüslü et'e cevap


    Taraf gazetesinin birinci sayfadan verdiği 'Burger King'e virüslü et soruşturması' başlıklı haberine firma yazılı açıklama ile cevap vredi. Firma Türkiye'deki mevzuata dikkat çekti.

    Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Burger King'in 'virüslü 164 bin adet hamburger eti için suç duyurusunda bulunduğu' iddiaları yalanlandı.
    Burger King, Taraf gazetesinin ilk sayfadan verdiği haberin asılsız olduğunu kaydederken, "Türkiye'de yer alan restoranlarımızda Gıda Mevzuatına uymayan et ve et ürünü kullanılmadığı gibi tüketiciye satılmamaktadır." açıklamasını yaptı.

    Taraf gazetesinin haberine göre Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Burger King'in TT Gıda'dan satın aldığı salmonella ve listeria virüslü 164 bin adet hamburger eti için Gebze Başsavcılığı'na şikâyette bulundu.

    Burger King ve depo görevini icra eden Fasdat Gıda, et alımı yaptığı TT Gıda´nın sözleşmesini nisan ayında ürünlerde virüs olduğunu savunarak iptal etti. Ürünlerin temiz olduğunu öne süren firma, 160 bin hamburger etinin iadesini istedi. Burger King etlerin imha edildiği cevabını verdi. TT Gıda aldığı bu olumsuz cevap karşısında Tarım Bakanlığı'na başvurdu.Bakanlık araştırmasında imha yeri olarak gösterilen Zeybek Katı Atık Merkezi, bulunamadı. Evrakta sahtecilik belirlenince bakanlık hemen suç duyurusu yaptı.

    Gün boyu internet medyasında da dolaşan haber ve yorumlara Burger King'den cevap gecikmedi. İddialarla ilgili firmadan yapılan açıklamada şöyle denildi:

    "TAB Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ; Burger King, Sbarro, Popeyes ve Arby's'in Türkiye'deki Master Franchise olarak tüm haklarına sahiptir. TAB Gıda bünyesinde Burger King 1995 yılında, Popeyes ve Sbarro markaları ise 2006 yılında faaliyete geçmiştir. TAB Gıda 2010 yılında da Arby's'i bünyesine katmıştır. Bugün Türkiye genelinde 39 ilde 317 Burger King restoranı, 20 ilde 61 Sbarro, 19 ilde 55 Popeyes, Arby's'in ise Türkiye genelinde 8 restoranı bulunuyor. Hızlı servis restoran zincirlerini bünyesinde bulunduran TAB Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ bugüne kadar pek çok ödül alarak, sektörünün lideri konumunda bulunan firmalardan biri olmuştur.

    Haberin tamamını okuduğunuzda açıkça görülecektir ki Türkiye'deki Burger King restoranlarının hiçbirinde söylenildiği gibi Gıda Mevzuatına uymayan et ve et ürünü kullanılmamış, tüketicilere satılmamıştır. Nitekim, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının ürün tedarikçimiz olan Fasdat Gıda ve Dağıtım Sanayi Ticaret AŞ nezdinde başlatmış olduğu yüzlerce denetim ve tespitlerin neticesinde hem tedarikçimizde, hem tedarikçimizin depolarında ve hem de 40'ın üzerinde numune alınan Burger King restoranlarında insan sağlığını tehdit edecek herhangi bir et ve et ürününe rastlanılmamıştır. Kaldı ki, ürün tedarikçimiz Fasdat Gıda ve Dağıtım Sanayi Ticaret AŞ'ye Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından verilmiş olan 1 Eylül.2010 tarihli ve 2010-128/2540 sayılı ekli yazıda açıkça 'yapılan tespitlerde Fasdat Gıda ve Dağıtım Sanayi Ticaret AŞ'ye ilişkin konusu suç olan herhangi bir tespite yer verilmediği' belirtilmiştir.

    7. sayfada yer alan 'Ancak ürünlerinde herhangi bir tehlikeli bir virüs bulunmadığına dair raporlar alıyorlar.' ifadesine karşı TT Gıda'nın hem Tedarikçimize ve hem de Tarafımıza keşide edilmiş olan ihtarnamede TT Gıda yetkililerinin kendilerinin ürünleri ile ilgili yaptırmış oldukları tespitte bunların Gıda Mevzuatına aykırı olduğunu beyan ve ikrar etmişlerdir. Başlı başına bu çelişki dahi haberin objektiflikten uzak ve gerçeklerle ilgisi olmadığını açıkça göstermektedir.

    Tüm bu sebeplerle, haberde yer alan "Burger King" isminin geçtiği kısımlar asılsızdır. Gazete haberine ilişkin gerekli tüm yasal girişimler başlatılacaktır. İlgili resmi merciler nezdinde haklılığımızı belgeler ile kanıtlayabilecek durumdayız. "

    Taraf gazetesinde yer alan haber ise şöyle

    Burger King"e virüslü et sorusturması

    Tarım Bakanlığı, Burger King"in TT Gıda"dan satın aldığı "salmonella ve listeria" virüslü 164 bin adet hamburger eti için Gebze Başsavcılığı"na suç duyurusunda bulundu

    Tarım Bakanı Mehdi Eker, temmuz ayında yaptığı şok bir açıklamada, Türkiye genelinde 22 bin 172 firmanın denetlendiğini duyurdu ve bunlardan 1171"inde sağlığa zararlı ürünler tesbit ettiklerini açıkladı. Ne var ki, Bakan Eker, basının ve sivil toplum örgütlerinin bütün baskılarına rağmen bunların hangi firmalar olduğunu bir türlü söylemedi.

    İşte, Tarım Bakanlığı"nın takibindeki 1171 firmadan biri olan ve dünyanın hemen her ülkesinde faaliyet gösteren o firmalardan birine TARAF gazetesi ulaştı.

    Tarım Bakanı Mehdi Eker"in "olur" imzasını koyduğu ve üzerinde "GİZLİ" mührü bulunan "TEF.2010.000.702.01/2010-128/2233" sayılı Teftiş Kurulu Başkanlığı raporunda, dünyaca ünlü hamburger satış firması Burger King"i işleten firmalar hakkında gerçeğe aykırı bilgiler vermekle ilgili suçlamalar yapılıyor.

    Bu konuda soruşturma açıldığı, sonuçlandığı ve söz konusu firmalar hakkında cezai yaptırım uygulanacağı, hatta vergi kaçırıldığı ve buna göz yuman kamu görevlilerine çeşitli cezalar verilmesi talep ediliyor.

    Etlerinizde tehlikeli virüs çıktı

    Hikâyenin en başına dönmek gerekirse, her şey Burger King"i işleten şirketlerin bu yılın nisan ayında, et alımı yaptığı firmalardan biri olan T.T. Gıda Turizm, İnşaat, Petrol Kimya Taşımacılık Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. ile sözleşmesini birdenbire fesh etmesi ile başlıyor.

    Franchise olarak Burger King"i işleten TAB Gıda San. Tic. A.Ş. ve anadepo vazifesi üstlenen Fasdat Gıda Dağıtım San. Tic. Aş, et tedarikçisi TT Gıda ile anlaşmasını fesh ettiğini maille bildiriyor. Sebep olarak da, "Ürünlerinizde salmonella ve listeria virüsüne rastlanmıştır" deniyor. Söz konusu mail firma sahipleri Y. Selim Göncüoğlu ile Selçuk Göncüoğlu"na ulaştırılıyor. Firma yetkilileri, bunun üzerine, sadece Burger King"e değil diğer firmalara da verdikleri et satımını durduruyorlar ve Erzurum"daki üretim tesislerinde dezenfekte işlemlerine başlıyorlar.

    Bu arada, ürünlerinden aldıkları numuneleri hem özel hem de Hıfzıssıhha kuruluşlarında incelettiriyorlar.

    Numunelerde virüs çıkmıyor

    Ancak ürünlerinde salmonella ve de herhangi bir tehlikeli virüs bulunmadığına dair raporlar alıyorlar. Üretimlerini ve satışlarını durdurduğu için yüzbinlerce lira zarara uğrayan firma bu sefer sattıkları ve kendilerine geri verilmeyen 160 bin adet hamburger etinin peşine düşüyor.

    Ellerinde "temiz" raporları ile aklanma derdine düşen firma sahipleri, bu şirketlere başvurduklarında, "Etleriniz imha edilmek üzere gönderildi" cevabı alıyor.

    Burada ise yetkililerin akıllara şu soru takılıyor; TT Gıda"nın 160 bin adet hamburger eti temizse hastalık tesbit edilerek imhaya gönderildiği belirtilen etler kime ait?

    Tam bu sırada TT Gıda sahiplerine, Fasdat içerisindeki bazı kişiler tarafından "Sizin etler piyasaya sürüldü" iddiaları ulaştırılıyor.

    İddialara cevap arayan yetkililer, nerede imha edildiğini soruyorlar, cevap olarak kendilerine, Balıkesir"de kurulu "Zeybek Katı Atık Yönetimi Taah. Ltd. Şti." firmasının adresi veriliyor. TT Gıda yetkilileri, bu sefer Zeybek Katı Atık firmasının peşine düşüyor ve söz konusu adreste böyle bir firma olmadığı bilgisine ulaşıyor. Başka adrese taşındığı tesbit edilen firmanın bu sefer de atık bertaraf etme yetkisinin bulunmadığı öğreniliyor.

    Bu arada, önceleri "imha edildi" denilen etlerle ilgili ilginç bir gelişme daha yaşanıyor. Hastalıklı etlerin imha edilmediği, imha edecek şirket tarafından Bursa Karacabey"de bulunan Madımak Kangal Köpeği Üretim Yetiştirme ve Koruma Merkezi"ne verilerek burada köpeklere yedirildiği belirleniyor.

    Bunun üzerine TT Gıda yetkilileri, gelişmeleri içeren bir dilekçe ile Tarım Bakanlığı"na şikâyette bulunuyor.

    Tarım Bakanlığı da iddiaları ciddiye alarak 21.06.2010 tarih ve 2010-128/1877 sayılı yazı ile Başmüfettiş Süleyman Çambaşı"yı bu işi soruşturmakla görevlendiriyor.

    Başmüfettiş: Hastalıklı etler kayıp

    Olayı soruşturan Başmüfettiş Çambaşı, bir süre sonra, Tarım Bakanı Mehdi Eker"in onayına sunulmak üzere "TEF.2010.000.702.01/2010- 128/2233" sayılı bir sonuç rapor hazırlıyor.

    Söz konusu rapor hastalıklı etlerin nerede olduğunun bilinmediğini, piyasaya verilmiş olabileceği şüphesi bulunduğunu belirtiyor ve hem firmalar hakkında hem de sahte evraklar düzenleyerek buna göz yuman kamu görevlileri hakkında cezai işlem yapılmasını istiyor.

    Raporda, "TT Gıda yetkilileri ile Tarım Bakanlığı"nın görevlendirdiği Veteriner Hekim Aynur Arslan Toksoy ve Hülya Dönmez İpçi, Fasdat Gıda Dağıtım Şirketi"ne giderek numune almak istemişlerdir. Ancak söz konusu firmanın görevlileri, görevli gelen bu kişileri içeri sokmamış, tartışma yaşanmıştır. Burada tutulan tutanağa "...ürünler imha edilmek üzere Zeybek Katı Atık Yönetimi"ne gönderilmiştir" ibaresinin konulduğu görülmüştür. Ancak sonra bu ibarenin "sehven" yazıldığı tespit edilmiştir" deniyor.

    Veteriner hekimlere ceza talebi

    Raporda, bu "sehven" durumundan dolayı Hülya Dönmez İpçi ve Aynur Arslan Toksoy"un cezalandırılması da talep ediliyor. Ayrıca raporda etlerin imha edildiğine dair geriye dönük evrak düzenlendiği de kaydediliyor.

    Bu arada, hastalıklı etlerin imha edildiğine dair adı verilen Zeybek Katı Atık Yönetimi"nin adresi Tarım Bakanlığı tarafından da soruşturuluyor. Bakanlık "Adnan Menderes Mah. Aydınevler Sitesi A/Blok Kat: 1 Daire: 1, Balıkesir" adresinde böyle bir firmanın olmadığını tesbit ediyor. Daha sonra bu etlerin bir hayvan barınağına gönderildiği ve buradaki hayvanlara yedirildiği bilgisi veriliyor. Bununla ilgili olarak da raporda, "Köpek yetiştirme merkezine 05.05.2010 tarihinde 11.195 kg ve 29.06.2010 tarihinde 430 kg olmak üzere iki parti halinde et teslim edildiği" vurgusu yapılıyor.

    Hayvanlar yese bile tehlikeli

    Raporda şu ürpertici bilgi de yer alıyor: "Diğer taraftan, Kocaeli İl Tarım Müdürlüğü elemanlarınca tanzim edilen bilgilendirme raporunda, belirtilen ürünlerin analiz sonucunda listeria monositogenesis ve salmonella spp virüsleri tespit edilmiştir. Bu hastalıkların zoonoz karakterli olduğu kesindir. Bu da hem insanlarda hem de hayvanlarda hastalık yapmaktadır. Bu sakıncalı ürünlerin yedirilmesi tehlikelidir."

    Dosyaya ek olarak sunulan "EK:24/1.1" sayılı ve Hay.Sağ.Şb.Mdr. Erdingç İçigen, Veteriner Hekim Ceyhun Arabacı, Veteriner Hekim Mehmet Akdoğan imzalı belgede de hayvanlara yedirilen hastalıklı etlerle ilgili olarak şu uyarı yer alıyor: "Listeria monositogenesis ve salmonella spp etkenlerini taşıyan etlerin köpeklerde tüketilmesi sakıncalıdır."

    İki ayda bu kadar et yenilmez

    Söz konusu belgede, bu kadar miktardaki etlerin iki aylık sürede yaklaşık 55 hayvan tarafından tüketilemeyeceği bilgisi de veriliyor.

    Raporda buna da işaret ediliyor ve "63 gün içerisinde hayvan barınağında ancak 3213 kg azami et tüketilebileceği" belirtiliyor.

    İmha edilmesi gereken 160 bin porsiyon hamburger eti ise 12 tonu buluyor. Yani hastalıklı virüs taşıyan 9 ton hamburger etinin nerede olduğunun bilinmediği vurgusu yapılıyor.

    Tarım Bakanlığı yetkilisi, bu hastalıklı etlerin piyasaya verilmiş olabileceği şüphesinin bulunduğunu söylüyor.

    Başmüfettiş Süleyman Çambaşı tarafından düzenlenen "20.07.2010 tarih ve 94-2010/5 sayılı Disiplin Raporu"nun beşinci sayfasında imha edildiği ileri sürülen etlerle ilgili hiçbir bulguya rastlanmadığı belirtiliyor ve şu ifade konuluyor:

    "Piyasaya sürüldüğünün tespiti..."

    "Gebze Cumhuriyet Savcılığı"nın incelemesi sonrası, insan sağlığına zararlı bu ürünlerin piyasaya sürüldüğünün tespiti halinde 5179 Sayılı Kanun"da belirtilen cezai müeyyidelerin Kocaeli İl Tarım Müdürlüğü"nce uygulanması gerektiği..."

    Sonuçta Tarım Bakanı Mehdi Eker"in önüne konulan bu rapor, 22 Temmuz 2010 itibariyle imzadan geçiyor. Bakan"ın imzasıyla böylece sözkonusu firmalar ve süreçte adı geçen bazı kamu görevlileri hakkında cezai işlem yapılmasını öngören süreç başlıyor. Özellikle atık firması Zeybek hakkında "etlerin nerede olduğu" yolunda üç koldan soruşturma başlatılması isteniyor.

    Vergi kaçakçılığı iddiası

    Firmalar hakkında Maliye Bakanlığı"na da bilgilendirme yazısı gönderen Tarım Bakanlığı Başmüfettişi, "Böyle bir adreste katı atık tesisi bulunmamasına rağmen buraya fatura kesen firmaların vergi kaçakçılığı" yaptığını da vurguluyor. Raporda ayrıca etlerin imha edilmesine yönelik olarak geriye dönük evrak tanzim edildiği de ısrarla vurgulanıyor. Bunun da "evrakta sahtecilik ve devleti aldatma" suçu kapsamına girdiği ifadeleri yer alıyor.

    Hem para hem hapis cezası

    Tarım Bakanlığı hukukçuları, 5179 sayılı Gıda Kanunu"nun 29. maddesi (ı) bendi ve 8. maddesine göre, cezanın porsiyon başına uygulanacağını, porsiyon başı da 5-20 bin lira arasında bir meblağın söz konusu olduğunu belirtiyor. Bu da söz konusu firmalar için yaklaşık 3 milyar 200 milyon liralık bir ceza anlamına geliyor. Ayrıca bu firma yetkilileri hakkında ceza davaları açılabileceği ve 3-6 ay arasında hapis cezası istenebileceği ifade ediliyor.




    Burger King'ten 'virüslü et'e cevap Yorumları