Çiftçinin emeğinin karşılığını alamadığı için sırt çevirdiği pamuk ekiminin dünya piyasasında değer kazanmasının ardından yeniden arttığı, kilosunun 1,38 TL'den alıcı bulmasının ise üreticinin yüzünü güldürdüğü bildirildi
Antakya Ziraat Odası Başkanı Celal Civelek, yaptığı açıklamada, Amik Ovası'nda 130 bin dekar birinci ürün olmak üzere toplam 350 bin dönümlük alanda pamuk ekiminin yapıldığını söyledi.
Ovada, erken ekim yapılan ve sulanmayan alanlarda pamuk hasadının başladığını ifade eden Civelek, dönüme yaklaşık 500 ile 700 kilo arasında değişen oranlarda verim alındığını kaydetti.
Girdi maliyetlerinin yüksekliği, değerini bulmaması nedeniyle ekim alanları giderek daralan ve yerine buğday ya da mısır ekimi yapılan pamuğa tekrar dönüşün yeniden başladığını vurgulayan Civelek, çiftçinin bir umutla ektiği üründen emeğinin karşılığını almaya başladığını belirtti.
Yıllardır istediğini alamayan pamuk üreticisinin küstürüldüğünü vurgulayan Civelek, şöyle devam etti:
''Verimli Amik Ovası bir zamanlar pamukla adından söz ettiren bir yerdi. Ancak su sıkıntısı, üreticinin emeğinin karşılığını alamaması gibi nedenlerle pamuk ekimi terk edildi.
Birçok çiftçi toprağını boş bıraktı. Arazisini boş bırakmak istemeyenler de umudu buğdayda aradı.
Ancak son yıllarda dünya piyasasında değer kazanan pamuk, üreticiler için yeniden bir umut ışığı oldu. Eskisi kadar çok olmasa da çiftçiler bu yıl ovada 350 bin dönümlük bir alanda pamuk ekti.''
Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ÇUKOBİRLİK) tarafından kütlü pamuğun fiyatının 1,38 TL olarak açıklandığını ve üreticinin umudunu boşa çıkarmadığını ifade eden Civelek, bu rakamı uygun bulduklarını ve çiftçinin de mutlu olduğunu kaydetti.
Bazı üreticilerin su sıkıntısı nedeniyle pamuk ekimi yapmaya korktuğunu ifade eden Civelek, bu sorunun bir an önce çözümlenmesi gerektiğini söyledi.
Hatay'da şu an Reyhanlı, Karaçay ve Dostluk olmak üzere üç baraj projesinin bulunduğunu vurgulayan Civelek, ''Bu barajların en kısa sürede hayata geçirilmesi ve ovamıza can suyu verilmesini istiyoruz.
Çünkü üreticilerimiz, daha önce iki ürün hasat ettiği ovadan tek ürüne bile yeterli sulamayı yapamadığı için beklediği verimi alamıyor. Barajlarımızın açılmasıyla ovamız daha bereketli hale gelecek'' diye konuştu.
FABRİKALARA DA UMUT OLDU
Giderek artan pamuk ekiminin, son yıllarda kapısına kilit vurulan 70 kadar iplik ve çırçır fabrikası için de umut ışığı olduğunun altını çizen Civelek, piyasaların bu şekilde gitmesi ve üreticilerin ''beyaz altına'' yönelmesiyle sektörün hareketlenmesini beklediklerini söyledi.
Civelek, kapanan fabrikaların tekrar aktif hale gelebileceğini, büyük paralar ödenerek alınan ve daha sonra kullanılmadığı için atıl duruma düşen pamuk toplama makinelerinin da yeniden çalışmaya başlayacağını kaydetti.