Sermet Çifter Salonu, iki ustayı, Yaşar Kemal’i ve Güneş Karabuda’yı bir araya getiriyor.
16 Eylül -; 17 Ekim 2010 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek "Al Gözüm Seyreyle" / Güneş Karabuda"nın Yaşar Kemal Fotoğrafları: 1956-2010" başlıklı sergide, Güneş Karabuda'nın 1956 yılından başlayarak çektiği Yaşar Kemal fotoğrafları yer alıyor.
Belgeselci, gazeteci ve yazar Güneş Karabuda"nın objektifinden 50 yıllık bir dostluğun izlerine tanık olabileceğimiz sergide, Yaşar Kemal"in İstanbul, Paris, Adana gibi farklı şehirlerde, kimi zaman tek, kimi zaman Abidin Dino, Sabahattin Eyüboğlu, Cengiz Aytmatov gibi sanatçılarla çekilmiş fotoğraflarını görmek mümkün.
Sergide, Güneş Karabuda"nın fotoğraflarına Yaşar Kemal"in metinleri eşlik ediyor.
Sergide ayrıca Güneş Karabuda"nın çektiği 1975 tarihli "Yaşar Kemal Belgeseli" de yer alıyor. Belgesel, yazarın yaşam öyküsünü, İstanbul"daki yaşamını ve yıllar sonra romanlarının Çukurovası"na ve doğduğu köy olan Hemite"ye dönüşünü anlatıyor.
Sergi kapsamında "Bizim Gözümüzden Yaşar Kemal" adlı bir de etkinlik düzenleniyor. 27 Eylül Pazartesi günü saat 18.30"da Sermet Çifter Salonu"nda gerçekleştirilecek söyleşide Türkan Şoray, Selim İleri ve Zülfü Livaneli, yakın dostları Yaşar Kemal"i anlatyor.
Güneş Karabuda"nın Kaleminden Yaşar Kemal:
"Yaşar"la olan dostluğumuz 50 küsur yılı geçmiştir. Onunla öyle değişik mekânlarda, öyle değişik insanlarla beraber olmuşuzdur ki tümünü hatırlamakta zorlanıyorum.
Ama bunlardan birkaçı yaşamım süresince belleğimde her dem taze kalacak. İşte hemen aklıma geliveren bir anı:
İsveç"in Uppsala Üniversitesi bir gününü Yaşar Kemal"e ayırmış, program yüklü... Başlarında rektör, dizi dizi kelli felli profesörler Yaşar"ın etrafında pervane oluyor!
Seminer, konferans, öğle yemeği, akşam da kabul resmi birbirini izliyor. Üniversitenin koca amfisi tıklım tıklım dolu, genç öğrenciler yazarımızı kuşatma altına almış, ona sorular yöneltiyorlar.
Sahneye çıkan ünlü bir pop yıldızına gösterilenden farksız bir ilgi görüyor yazar. Salondakilere edebiyat üzerine bir konuşma yapan Yaşar"ı uzun uzun, coşku ile alkışlıyorlar."