Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yüksek işlem ücretleri konusundaki şikayetlerini dikkate alan BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bankalarla bizzat ilgilenmeyi düşündüklerini söyledi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yüksek işlem ücretleri konusundaki şikayetlerini dikkate alan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, ölçü sınırlarını aşan, bir üründen çok sayıda gelir elde etme çabasındaki bankalarla bizzat ilgilenmeyi düşündüklerini söyledi.
Bilgin, BDDK'nın 10'uncu Kuruluş Yıldönümü Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada, müşteri şikayetleri konusuna da değindi.
Dünyadaki bankacılık krizlerini örnek göstererek, Türkiye'de halkın hiçbir zaman elinde tencere tava yürümediğini, şubelere saldırmadığını dile getiren Bilgin, "Bankacılarımız bunu hep hatırlamalı ve ölçüsüz, mantık sınırlarını zorlayıcı komisyon, masraf ve ücret alırken bunu unutmamalıdırlar.
Bundan sonra özellikle ölçü sınırlarını aşan, bir üründen çok sayıda gelir elde etme çabasındaki bankalarla bizzat ilgilenmeyi düşünüyoruz. Yerli-yabancı, büyük-küçük, kamu-özel hiçbir banka, bu sınırları aşan ve halkımızı üzecek gelir kalemleri oluşturmamalıdırlar.
Buna da ihtiyaçları yok aslında." dedi. Şikayetlerin yoğunlaştığı bankalarla geçmişte konuşarak yaptıkları uyarıları bundan sonra da şiddetini artırarak yapmayı düşündüklerini anlatan Bilgin, her şeyin kanunda yazılı olmasına gerek olmadığını, BDDK gibi otoritelerin sektörle konuşarak, diyalog içinde bazı kararlar alabildiğini söyledi.
Bilgin, konuşmasında, BDDK'nın kurulduğundan bu yana 10 yılda bankacılık sektörünün geldiği noktaya ilişkin değerlendirmede de bulundu.
Bilgin'in yaptığı değerlendirmeye göre, Türk bankacılık sektörünün toplam aktifleri yaklaşık 9 kat büyüdü. 2000'de 106 milyar TL düzeyinde olan toplam aktifler, bu yılın temmuz ayında 900 milyar TL'ye ulaştı.
Sektörün 2000'den bu yana kredi tutarı 14 kat büyüme gösterdi. 2001 yılı sonunda 34 milyar TL olan krediler, bugün 457 milyar TL'yi buldu.
Bireysel kredilerde ise 27 kat artış tespit edildi. 2000'de 701 milyon TL olan konut kredileri, 76 kat artarak 53 milyar TL olarak kayda geçti.
Bilgin, bankacılık sistemine yeni girecek oyunculardan yasada belirtilen 30 milyon liranın çok üzerinde sermayeleri bulunmasını istediklerini belirterek, "Gönlümüzden geçen ve altına inmeyeceğimiz tutar, 300 milyon dolardır." dedi.