Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sayısal Takograf Sistemi'nin (STS) yılbaşından itibaren karayoluyla yurt dışına taşımacılık yapan tüm yeni araçlarda zorunlu olacağını bildirdi.
Ulaştırma Bakanlığı ile TOBB arasında imzalanan ve uluslararası karayolu taşımacılığında kullanılan ticari yük ve yolcu araçlarındaki sayısal takografların TOBB tarafından üretilmesine yönelik protokole ilişkin teslim töreni yapıldı.
TOBB'da gerçekleştirilen törende konuşan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, STS'nin karayolu taşımacılığını emniyetli hale getirmeye yönelik bir düzenleme olduğunu söyledi.
TOBB ile taşımacılığa yönelik farklı konularda da işbirliği yaptıklarını anlatan Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığının bu alana yönelik iş yükünün yarısını TOBB'un üstlendiğini ifade etti.
Yeni işbirliği alanlarında kamyon, otobüs ve tır gibi ticari araçları kullanan sürücülerin hızlarını ve çalışma saatlerini kontrol edebilen özel çipli kartların TOBB tarafından üretildiğini kaydeden Yıldırım, bu kartlarla sürücülerin tüm faaliyetlerinin kayıt altına alınacağını, silinme gibi suistimallerin de ortadan kalkacağını vurguladı.
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, STS'nin 2006'dan beri tüm AB ülkelerinde zorunlu olduğunu, Türkiye'de de 2011 yılı Ocak ayından itibaren zorunlu hale getirileceğini belirterek, ''Bu yılın ocak ayında bu görev Başbakanımız tarafından bize verildi. Rekor denilebilecek kısa bir sürede, başka ülkelerin 1-2 yılda halledemediği işleri bir kaç ayda hazır hale getirdik. Yılbaşından itibaren karayoluyla yurt dışına taşımacılık yapan tüm yeni araçlarda bu sistem olacak ve peyderpey de mevcut araçlar gönüllülük esasına göre bu sisteme geçecek'' diye konuştu.
Takograflar sayesinde sürücülerin her türlü faaliyetinin görülebileceğine işaret eden Yıldırım, kazaların çoğunun insan hatasından kaynaklandığını, bu nedenle de sistemin önem taşıdığını dile getirdi.
''Herkesin, kralların değil, kuralların geçerli olduğu bu sisteme dahil olmasını istiyoruz'' diyen Yıldırım, bu sistemin kartlarının tamamen yerli emekle ve yerli beyin gücüyle yapıldığını söyledi.
Yıldırım, sistemi çok kısa sürede hayata geçirebildiklerini ve AB ülkelerinde 80-160 liradan satışa sunulan bu kartların Türkiye'de üst sınır 50 TL olmak üzere dağıtılacağını kaydetti. Yıldırım, ''AB bölgesinde bu sistemin en ucuz kurulabileceği ülke Türkiye oldu'' dedi.
Takograf kartlarının Avrupa'ya taşımacılık yapan araçlara 1 Ekimden itibaren dağıtılmaya başlanacağını, 1 Ocak 2011'de bu araçlarda kullanımının zorunlu hale geleceğini anlatan Bakan Yıldırım, bir soru üzerine de şunları söyledi:
''Şu anda yurt dışı için geçerli. AB ülkeleri, 2011 başından itibaren Avrupa'ya taşımacılık yapan yeni teslim edilmiş araçlara mecburi hale getirdi. Ama bu hem yurt içinde hem de yurt dışında lazım olan bir şey. Yurt içinde de zorunlu hale getirmek için düşüncelerimiz var ama alt yapı lazım, bunun önemini anlatmamız lazım. Çok büyük külfeti de yok. Bir şey kaybetmeyip, kazanacaklarını anlatacağız. İstiyoruz ki bu, sektörün gönüllülükle yapacağı bir şey olsun ama olmazsa sektörün koşullarına bakıp zorunlu hale de getirebiliriz.''
-EMNİYET TEŞKİLATINA ÜCRETSİZ OLACAK-
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, STS'nun şu anda yurt dışı taşımalarda zorunlu olduğunu, ancak birkaç yıl içerisinde yurt içinde de bu sisteme geçilmesini umduklarını söyledi. Bir ülkenin medeniyet seviyesinin bir yansımasının da trafikteki durumu olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ulaştırma Bakanlığımızın verilerine göre, 2002-2009 yılları arasında Türkiye genelinde toplam 35 bin kişi trafik kazalarında yaşamını yitirmiştir. Sadece son 7 yıla ait bu rakam ülkemizde son 30 yılda terör örgütlerinin neden olduğu insan kaybına yakındır. Daha bu hafta içinde İstanbul'da yaşanan ve 13 vatandaşımızın hayatlarına mal olan bu trafik katliamı daha etkin denetim ihtiyacını ortaya sermiştir. İşte Sayısal Takograf Sistemi de AB'nin bu alanda uyguladığı tedbirlerden biridir.''
Karayolu taşımacılığını kayıt altına alacak olan bu sistem kapsamında 4 tip kartı kendi tesislerinde ürettiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, içlerindeki elektronik sertifikalar sayesinde bu kartlara yüklenen verilerin Almanya'da bile denetime tabi tutulabileceğini söyledi.
Emniyet teşkilatının da Türkiye'de taşımacılık yapan yerli ve yabancı araçları denetleyebilmesi için kullanacağı kartları ücretsiz sağlayacaklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, uluslararası taşıma yapan firmaların personellerinin çalışma ve dinlenme sürelerini kontrol edebileceği şirket kartlarının da bunlar arasında yer aldığını belirtti. Hisarcıklıoğlu bir diğer kart tipinin ise sistemin kalibrasyonunun yapılacağı yetkili servislere dağıtılacağını söyledi.
Türkiye'ye kazandırdıkları bu sayısal takograf üretim teknolojisini yurt dışına taşımayı da hedeflediklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, ''Bazı ülkelerde 2 yıldan uzun süren bu süreci 3 ayda tamamlamanın gururunu yaşıyoruz'' dedi.
Konuşmaların ardından Hisarcıklıoğlu, ilk kartı Ulaştırma Bakanı Yıldırım'a verdi. Yıldırım, bunun üzerine esprili şekilde ''Çalışma saatlerine ne kadar uyuyoruz sayın Başbakan'a göstereceğiz. Bizim de haklarımız var'' dedi.