MediaCat dergisi Eylül 2010 sayısında 35 yaşın altındaki köşe yazarlarını taradı ve ortaya 20 isimden oluşan ‘yeni nesil köşe yazarları’ dosyası çıktı.
Günümüzde her şey gibi gazetecilik de bir dönüşüm süreci içinde. Bu değişim ve dönüşümde en etkili olması beklenenler şüphesiz genç yazarlar. MediaCat dergisi Eylül 2010 sayısında 35 yaşın altındaki köşe yazarlarını taradık ve ortaya 20 isimden oluşan "yeni nesil köşe yazarları" dosyası çıktı.
MediaCat her geçen gün biraz daha ustalaşan ama ustalaşırken zamanın da gerisinde kalmayan bu isimlerin dergisi olarak bir taramasını yaptı. Tirajı 100 binin üstünde olan gazeteleri ve Cumhuriyet, Birgün ve Taraf gibi yüksek tirajları olmasa bile kamuoyu yaratma gücü yüksek olan gazetelerin köşe yazarlarının bir listesini çıkaran MediaCat 1975 öncesinde doğan, 35 yaşından büyük yazarları eledi. Bu yazarların belirlenmesinde esas alınan bir diğer unsur ise bu genç yazarların, köşelerinde yazdıklarıyla gündem yaratma gücüne sahip olmaları.
"Gençliğe yaşlılıktan çok hürmet etmeliyiz" diyen Victor Hugo"nun aksine Hürriyet, Milliyet ve Zaman gibi tiraj listelerinin tepesindeki gazetelerin yazarlarının yaş ortalaması oldukça yüksek. Genç yazar sayısının bir elin beş parmağını geçmeyecek kadar az olduğu bu gazetelerde gençler çoğunlukla ek yayınlarda yazıyor. Cumhuriyet hiç genç yazar bulundurmazken aynı kategoride ele alınabilecek Taraf"ın neredeyse tepeden tırnağa genç bir kadrosu var. Diğer yandan tirajları 200 binin üstündeki belli başlı gazetelerde yer alan az sayıda genç köşe yazarı da ekonomi, finans, politika, siyaset gibi konularda yazmıyor.
Bu genç isimleri incelerken dikkatimizi çeken bir diğer konu da genç yazar sayısının azlığına ek olarak kadın ve erkek yazarlar arasında da bir ayrım olduğu... Erkeklerin dominant olduğu Türkiye medyasında genç erkek yazarlar amiyane tabirle "ciddi" konularda yazarken bu ciddi konuların kapsamı dışında kalanları yazmak daha ziyade genç kadın gazetecilere düşüyor.
· Ayşe Özyılmazel / Sabah
Köşesi onun bir nevi günlüğü... Başından geçenleri tüm içtenliğiyle anlatan Ayşe Özyılmazel"in hem kendisi hem de yazdıkları magazin servislerine zaman zaman haber olabiliyor.
· Aziz Kedi / Milliyet
"Artık okurla yazar arasındaki öğretmen-öğrenci ilişkisi biterken arkadaşlık ilişkisi güçleniyor. Bunun dışında ihtiyacım olan ilk iki şey tecrübe ve birikim değil. Biraz yaşam enerjisi, kıvrak bir zekâ, analiz yeteneği ve mümkünse lezzetli bir üslup... "
· Candaş Tolga Işık / Posta
"Benim meselem Babıali"nin yaşlı yazarlarının ne yazdığı değil, genç yazarların ne yazamadığı... Ramallah"ta Filistinli bir çocuk öldüğünde ya da Kars"ta 2010 yılında halen elektrik gitmemiş bir köy olduğunu duyduklarında bunun üzerine yazı yazmıyorlar. Çünkü bunlar "sıkıcı" mevzular... "
· Ece Vahapoğlu / Takvim
"Eskiden iş dünyasıyla röportajlar yaparken kendimi birden popüler kültür konuları içinde buldum. Bu anlamda gazetenin ihtiyacı olan "kadın yüzü" açığını kapatıyorum. Ancak tüm altyapımı ve bilgilerimi kullanamadığım için bazen köreldiğimi hissediyorum."
· Ersin Tokgöz / Radikal
"Artık kimsenin okumadığı yazarlar duayen etiketiyle ısrarla pazarlanmaya çalışılıyor. Eminim birçoğu yazdıklarını kendileri bile okumuyor ama medyada her şeyden önce gelen "ilişki" etkeni raf ömürlerine ömür katıyor. Son kullanım tarihleri de kendi ömürlerine bağlı, "
· Ezgi Başaran / Hürriyet
"Gençler gazete satın almıyor. Habere ulaşmanın internet üstünden bin türlü yolu var, Twitter ve Facebook gibi sosyal paylaşım ağları da buna dâhil. Dolayısıyla gazete şu anda gençler tarafından tabuta konmuş, ruhuna Fatiha okunuyor."
· Hilal Kaplan / Taraf
Eşcinsellik üzerine yaptığı yazılı ve sözlü açıklamalarla aldığı destek kadar eleştirilere de maruz kalan Hilal Kaplan gazetecilik serüvenine Taraf gazetesinde yazdığı Hasıraltı isimli sütunda devam ediyor.
· Kaan Sezyum / Radikal
"Her yazar kendi yazısından asılır. Eğer bir yazar okunuyor ve kendisinden konuşturuyorsa kimse o kişinin deneyimine, bilgi birikimine ya da ismine bakmıyor."
· Melih Altınok / Taraf
"Vasatın üzerine çıkmayan genç yazarların yanı sıra, dehâ denilebilecek yaşıt meslektaşlarım da var. Gündelik faşizmin önemli göstergelerinden biri olan yaş fetişizmi, toplumsal yaşantımızda hâlâ etkin."
· Melis Alphan / Hürriyet Kelebek
"Gazeteler gofret veya diş macunu gibi müşteri profiline göre hazırlanan ürünler değil. O yüzden yazarın yaşına, başına, cinsiyetine, etnik kimliğine bakılmaz, mesele okuruyla ilişkisi."
· Melis Danişmend / Sabah
Kendisi de müzikle uğraşan Danişmend 2009 yılının Nisan ayında dağılan Üç Nokta Bir grubunun da solistiydi. Gazeteciliğe Vizyon dergisinde başlayan Danişmen yıllarca Radikal"de görev yaptıktan ve çeşitli müzik dergilerinde yazdıktan sonra Sabah"a transfer oldu.
· Nagehan Alçı / Akşam
"Zamanın ruhu hız, tüketim ve yeniden üretimi gerektirdiği için medyada ihtiyaç daha çok "kullan-at" tipi yazarlığa... Bu da gençleri yaşlı yazarların yanında birikim açısından dezavantajlı kılıyor."
· Oben Budak / Habertürk
Bir dönem FHM"in genel yayın yönetmenliğini de yürütmüş olan Oben Budak Habertürk"te köşe yazılarıyla özellikle genç okurun ilgisini çekmeyi başarmış isimlerden.
· Oray Eğin / Akşam
Akşam gazetesinin genç isimlerinden biri olan Oray Eğin, geniş kitlelere ulaşabiliyor olmasının yanında diğer köşe yazarlarının sütunlarına da sık sık konuk olması hasebiyle en popüler köşe yazarlarının başında geliyor.
· Özcan Tikit / Habertürk
"Köşe yazarlığının "olmazsa olmazı" kabul edilmesi gereken tek bir unsur var bence. O da muhabirlik. Sokakların tozunu yutmadan köşe yazarı olunmuyor."
· Özgür Mumcu / Birgün
"Birçok köhnemiş ve basmakalıp fikirli gencin yanında aklını dar kalıplarla sınırlandırmamış yaşlı yazar da olabilir. Sektör içi güç dengeleri ve köşe sahiplerinin emekliliği bir seçenek olarak düşünmemeleri yazar yaş ortalamasını yükseltiyor."
· Özlem Albayrak / Yeni Şafak
Bulunduğu çizginin ve Yeni Şafak gazetesinin tek tük genç ve kadın yazarlarından olan Özlem Albayrak yazdığı makalelerde gazeteciliğin meslek örgütlerini sıklıkla eleştirirken, gazetecilik, siyaset ve politika gibi konularda kalem oynatmaktan imtina etmiyor.
· Rasim Ozan Kütahyalı / Taraf
Yazdığı sert siyasi makaleler sebebiyle farklı çizgilerdeki köşe yazarlarının sıklıkla eleştiri oklarına maruz kalan Rasim Ozan Kütahyalı özellikle sivil demokrasi ve ordu karşıtlığı üzerine yazdığı makalelerle sivriliyor.
· Ümit Alan / Birgün
"Türkiye"de 45-50 yaşındaki edebiyatçılara genç yazar deniliyor. İnsan yazarlığının ilk yıllarında "genç yazar" diye tanınmayagörsün, yaşlanması bir Dorian Gray, bir Genç Semih misali epey zaman alıyor medya algısında."
· Yıldıray Oğur / Taraf
"Uzun süre köşe yazan insanlar artık herkesle ahbap oldukları için çok sıkıcı, etliye sütlüye karışmayan şeyler yazabiliyorlar. Türkiye"de en az siyasetçiler kadar etkili politik aktörler oldukları için de sadece olan biten hakkında pozisyonlarını ortaya koymak gibi bir kolaycılığa kapılmış durumdalar."
(Fatma Akman-MediaCat Eylül 2010)