Sivas'ta traktörü için satın aldığı 4 lastikte çok kısa sürede yarılmalar oluştuğu iddiasıyla ürünleri aldığı 2 iş yerini mahkemeye veren çiftçi, hukuk mücadelesi başlattığı iki mahkemenin görevsizlik kararı üzerine karşısına çıkan dava masrafları nedeniyle icralık oldu.
Doğan Sarıtaş'ın haberi
Çayboyu Mahallesinde çiftçilik yapan 50 yaşındaki İdris Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, traktörünün lastiklerinin eskimesi nedeniyle geçen yılın aralık ayında ve bu yılın ocak ayında iki ayrı iş yerinden 2'şer tane lastik satın aldığını söyledi.
Traktörle evinden 4 kere Sivas'a gidip geldikten sonra lastiklerin değişik yerlerinde yıpranmalar, bölünmeler meydana geldiğini öne süren Arslan, bunun üzerine lastikleri aldığı iş yerlerine durumu ilettiğini ve lastiklerde bir anormallik olduğunu söylediğini anlattı.
Bunun üzerine lastik firmasının ekspertizinin geldiğini, lastikleri inceleyerek ''kesilme sonucu meydana gelen hasar'' şeklinde rapor tuttuğunu anlatan Arslan, kendisine de bu bölünmelerin bir zararı olmayacağını söylediklerini belirtti.
Kendisinin de Ziraat Odası'na durumu bildirerek konuyla ilgili yardım istediğini, ancak oradan da bir destek alamadığını öne süren Arslan, ''Daha sonra Tüketiciler Hakem Heyeti'ne başvurdum. Onlar da bana rakam 800 TL'den yukarı olduğu için buna bakamayacaklarını ve mahkemeye müracaat etmem gerektiğini söylediler'' dedi.
Daha sonra iki ayrı iş yeri hakkında 1. Asliye Hukuk ve 2. Asliye Hukuk Mahkemelerine tanıdığı bir avukat vasıtasıyla yazdığı dilekçeyle dava açtığını anlatan Arslan, 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki duruşmada karşı tarafın avukatının ''kendisinin bu işi alışkanlık haline getirdiğini ve ticari kazanç için böyle bir şey yaptığını'' öne sürdüğünü söyledi.
Davada ilk celsede hakimin Asliye Hukuk Mahkemelerinin ürün bedeli belli bir miktarı geçen davalara baktığı gerekçesiyle görevsizlik kararı verdiğini ifade eden Arslan, ''Ve bana karşı tarafın avukat masrafı olan 500 TL vekillik cezası kesildi. Temyiz yolu açık olduğuna, davaya da Sulh Hukuk Mahkemesi'nin bakacağına karar verildi'' diye konuştu.
Davayı temyize de gönderdiğini, orada da kararın onaylandığını anlatan Arslan, diğer davanın görüldüğü 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin de ilk celsede aynı kararı verdiğini ifade etti.
Dava açılmadan kendisinin bu durumun Asliye Hukuk Mahkemesi'nin görev alanına girmediği konusunda uyarılması gerektiğini savunan Arslan, ''Asliye Hukuk Mahkemesi'nin bizim bu davayla ilgimiz yoktur, bu davanın ilgili makamı Sulh Hukuk Mahkemesi'dir diye bana bir tebligat göndermesi gerekiyordu. Ama mahkeme bunu yapmadı, direkt bana cezayı verdi'' dedi.
Nereye gideceğini şaşırdığını, akabinde kısa bir süre sonra kendisine 3. İcra Müdürlüğü'nden peş peşe 2 defa 500'er TL'lik icra kağıdı geldiğini bildiren Arslan, ''Ben bu icrayı hak edecek ne yaptım. Gideceğim bir tek yerim var o da kanun. Ben kanuna geldim, kanun beni suçlu çıkarttı. Bana ceza verdi'' dedi.
''HAKKIMI ARARKEN İCRALIK OLDUM''
İcra Hukuk Mahkemesi'ne icra kararının durdurulması için de dava açtığını anlatan Arslan, ''İcra Hukuk Mahkemesi de birinci celsede mahkemeyi geriye attı. İkinci celseye ben gitmeden ara kararı vererek bana icra takibi çıkarttırdı. Hakkımı ararken icralık oldum'' ifadesini kullandı.
Daha sonra evine icra memurlarının geldiğini söyleyen Arslan, ''Kanun bana yardımcı olmuyorsa bana bu ülkede kim yardımcı olacak ben bilmiyorum. Ben bu lastikleri garanti belgesiyle satın aldım. Ama şu anda garanti belgesinin hiçbir faydasını görmüyorum'' dedi.
Sıkıntılar içinde kıt kanaat geçimini sağladığını ifade eden Arslan, ''Aldığım lastiklerden dolayı mağduriyet yaşıyorum. Ben bu mağduriyeti hak edecek ne yaptım? Ben yetkililerden bu konuda yardım bekliyorum. Adalet Bakanlığına da bir dilekçe yazdım, onu da göndereceğim'' diye konuştu.
''LASTİKLERİN PARASI KADAR PARAM MAHKEMEDE GİTTİ''
Sonuç olarak hakkını ararken faiziyle birlikte yaklaşık bin 700 TL vekillik cezası ile karşı karşıya kaldığını, ayrıca bu davaları açarken masraflar yaptığını dile getiren Arslan, ''Lastiklere ödediğim miktar kadar da hukuk mücadelem için ödedim. Cebimden çıkan para mahkemeler için. Gerçekten bütün tüketicilerin bu konu için duyarlı olmasını istiyorum. Ve büyüklerin tüketicilere yardımcı olmalarını istiyorum'' dedi.
Bu davalarla uğraşmaktan son zamanlarda çok sıkıntılar çektiğini kaydeden Arslan, ''Tüketici olarak hakkımı ararken ve haklıyken büyük derecede haksız duruma düştüm. Ve büyük derecede de bir mağduriyet yaşıyorum. Ben bu mağduriyeti hak edecek, yaşayacak bir işlem de yapmadım. Çünkü her şey ortada'' ifadesini kullandı.