TMSF'nin 15 Şubat 2004 tarihinde el koyduğu İmar Bankası'nın eski sahipleri Cem Uzan, Hakan Uzan ve Kemal Uzan'ın da arasında bulunduğu 23 sanığın karapara akladıkları iddialarına özel yetkili mahkeme bakacak
TMSF'nin 15 Şubat 2004 tarihinde el koyduğu İmar Bankası'nın eski sahipleri Cem Uzan, Hakan Uzan ve Kemal Uzan'ın da arasında bulunduğu 23 sanığın karapara akladıkları iddialarının örgütlü suç kapsamında olup olmadığına özel yetkili mahkeme karar verecek. Davaya bakan Şişli 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi, 2009 yılında yapılan yasa değişikliğini hatırlatarak, dava konusu kara para aklama suçunun örgütlü suç kapsamına girdiğini gerekçe göstererek görevsizlik kararı verdi. Kararın ardından toplam 103 klasörden oluşan dava dosyası, Beşiktaş'taki Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.
Görevsizlik kararında duruşma savcısının 'karapara akalama' suçunun Uzan Ailesi mensupları tarafından kurulmuş olan suç örgütünün faaliyetleri çerçevesinde işlendiğini hatırlattığı belirtildi. Savcının 5918 sayılı Kanun'da yapılan değişiklik nedeniyle dosyanın Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini talep ettiği de kararda yer aldı.
Görevsizlik kararında ayrıca İstanbul 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılama sonucunda Uzan'ların da arasında bulunduğu sanıklar hakkında "Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve bu örgüte üye olmak" suçlarından mahkumiyet kararı verildiği hatırlatıldı.
DOSYALAR BEŞİKTAŞ'TAKİ İSTANBUL ADLİYESİ'NDE
Şişli 3. Asliye Ceza Mahkemesinin, kara para aklama suçunun örgüt faaliyeti kapsamında işlenip işlenmediğinin değerlendirilmesi için görevsizlik kararı vererek gönderdiği Cem Uzan, Kemal Uzan ve Hakan Uzan'ın da aralarında bulunduğu 25 sanıklı dava dosyasının klasörleri, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine getirildi.
Şişli Adliyesine ait bir araçla Beşiktaş'taki özel yetkili ağır ceza mahkemesine gelen dava dosyası ve eklerinin yer aldığı 103 klasör, muhabere bürosuna konuldu. Daha sonra dava dosyasına hangi mahkemenin bakacağı belirlenecek.
Şişli 3. Asliye Ceza Mahkemesinin verdiği görevsizlik kararında, Cem Uzan, Kemal Uzan, Hakan Uzan, Melahat Uzan, Ayşegül Uzan ve Yavuz Uzan'ın da aralarında bulunduğu 25 sanık hakkında ''suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama'' suçundan cezalandırılmaları amacıyla kamu davası açıldığı belirtildi.
Şikayetçi ile İmar Bankası vekillerinin, ''Bankacılık Kanununa muhalefet etmek'' suçundan açılan davalar ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle dava dosyasının İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesini talep ettikleri belirtilen kararda, görüşü sorulan savcının ise kara para aklama suçunun Uzan ailesi mensupları tarafından kurulmuş olan suç örgütünün faaliyeti çerçevesinde işlendiğini, dosyanın özel yetkili ağır ceza mahkemesine gönderilmesi gerektiğini ifade ettiği aktarıldı.
Bu sanıklar hakkında İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesince ''çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve bu örgüte üye olmak'' suçlarından verilmiş mahkumiyet kararı olduğu belirtilen kararda, sanıkların eylemlerinin, örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçtan kaynaklanan mal varlığı değerini aklama suçu kapsamında olup olmadığının değerlendirilerek, delillerin takdiri ve yüklenen suçun bu şekliyle yargılamasının yapılması için görevsizlik kararı verildiği anlatıldı.
Kararda, sanıklar hakkında yargılamanın yapılması için dosyanın özel yetkili ağır ceza mahkemesine gönderildiği bildirildi.