BBP, BDP, EDP ve DİSK'den Evren'e dava yağıyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-16-2010 (14:59)   Son Mesaj: 09-16-2010 (14:59)    Cevap: 0    Gösterim: 513  

09-16-2010

BBP, BDP, EDP ve DİSK'den Evren'e dava yağıyor

Ankara, Adana, Kocaeli, Gaziantep, Mersin ve Ağrı'da 12 Eylül darbesini yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

BBP Ankara İl Başkanı Hasan Hüseyin Bozok ve bir grup partili, suç duyurusu dilekçelerini, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına sunmalarının ardından basın açıklaması yaptı.
    ''Cuntacılarla ve cuntacı zihniyetle hesaplaşma günü'' olduğunu ifade eden Bozok, ''Hesaplaşmamız millet iradesini yok sayanlarla, göz bebeğimiz silahlı kuvvetlerimizin namlularını halka çevirtenlerledir. Hesaplaşmamız, işkence ile insanlık dışı muamele ile insanlık suçu işleyenlerledir'' dedi.

Sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunmayı görev addettiklerini kaydeden Bozok, ''Cuntacı Evren, ömrünü kumsallarda nü resimler çizerek geçirdi. Bundan sonrasını ise İmralı'da ya da tecrit edilmiş başka bir mekanda, geç kalmış vicdani muhasebesini yaparak, darağacında can veren gönüldaşlarımızın ahını hissederek, binlerce masumun gözyaşında boğulurcasına yaşayarak geçirmeli'' diye konuştu.

KOCAELİ

Kocaeli'de Eşitlik ve Demokrasi Partisince (EDP) 12 Eylül askeri darbesini gerçekleştirenler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Adliye önünde basın açıklaması yapan EDP İl Başkanı Keramettin Gençtürk, ''12 Eylül darbecileri ve diğer sorumlular hakkında 'Darbe yapmak, anayasayı değiştirmek, hükümeti yıkmak, sistemli bir şekilde planlayarak ve tasarlayarak adam öldürmek' suçlarından suç duyurusunda bulunmak için şikayet dilekçemizi Kocaeli Cumhuriyet Savcılığına vereceğiz. Suç duyurusu üzerine yapılacak soruşturma ve kovuşturmalar sonucunda 12 Eylülcülerden hesap sorulması sağlanacağı gibi eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik bir düzen kurulması yolunda bir adım atılmış olacak'' dedi.

ADANA

Adana'da bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları, 12 Eylül askeri darbesini yapanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

EDP Adana İl Başkanı İsmail Başaran, yaptığı açıklamada, ''Darbe sonucu yönetime el koyulduktan sonra da, planlayarak ve tasarlayarak sistemli bir şekilde adam öldürmek, kasten yaralamak, işkence yapmak, eziyet etmek, hürriyetten yoksun bırakmak ve cinsel saldırıda bulunmak gibi suçlar işlenmiştir'' dedi.

KESK dönem sözcüsü ve Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa da Adliye önünde yaptığı açıklamada, 12 Eylül sürecinde ülkenin, ''dışarısı ve içerisi ile büyük bir cezaevine çevrildiğini'' söyledi. Boğa, ''12 Eylül'ü yaratanların yargılanması için bugün Adana'da da bir adım atmaktayız. Yargılanmalarının yanı sıra darbecilerin adının sokaklarda, caddelerde, başta eğitim kurumları ve okullar olmak üzere var olan tüm yerlerde anılması son bulmalıdır'' diye konuştu.

Açıklamaya, BDP, ÖDP ve EMEP temsilcileri ile aralarında DİSK, İnsan Hakları Derneği ve Alevi Kültür Dernekleri Adana şubeleri yetkilileri de katıldı.

GAZİANTEP

Gaziantep'te suç duyurusunda bulunan DİSK Bölge Başkanı Nihat Bencan, yaptığı basın açıklamasında, 12 Eylül darbesini gerçekleştirenlerin yargı önünde halka hesap vermesi gerektiğini, bu konunun takipçisi olacaklarını ifade etti.

İHD Gaziantep Şube Başkanı Aynur Ak da, 12 Eylül döneminde işlenen suçların önemli bir kısmının ''insanlığa karşı işlenen suçlar'' olduğunu ifade ederek, ''Bu nedenle Türkiye artık kendi gerçeğiyle yüzleşmeli ve bu ayıptan kurtulmalı, hiç olmazsa bir an önce vicdanları az da olsa rahatlatmalıdır'' diye konuştu.

Basın açıklamasına DİSK ve İHD Gaziantep Şubesinin yanı sıra KESK, TÜMTİS, EMEP, BDP, Pir Sultan Abdal Derneği, Tabipler Birliği, ESP ve MESOP da destek verdi.

Bu grubun ardından EDP'liler de adliye önünde basın açıklamasından sonra Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

AĞRI

Ağrı'da Baro Başkanı Timur Demir, baroya üye bazı avukatlarla Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusu dilekçesini verdi.

Demir, 1980 darbesi sürecinde binlerce insanın gözaltına alınarak, çeşitli işkencelere maruz kaldığını söyledi.

Ağrı Barosu olarak tarihi ve kurumsal sorumluluğun gereğini yerine ve Türkiye'de bir daha bu tür olumsuzlukların yaşanmasına engel olmak amacıyla acıyı yaşatanlar hakkında suç duyurusunda bulunduklarını vurgulayan Demir, darbe döneminde Ağrı'da mağdur olan kişilere de baroya müracaat etmeleri çağrısında bulundu.

Tutak Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kamil Öztürk de suç duyurusunda bulunarak, 12 Eylül 1980 ihtilalinde haksızlığa uğradığını ifade etti.

Öztürk, ''O dönem 45 gün kapalı bir alanda aç ve susuz gözetim altında tutuldum. Kişiliğime hakaret edildi. İnsanlık dışı işkenceye maruz kaldım. Haksız yere gözaltına alındım. O gün görevde bulunan komuta kademesi görev ve sorumluluklarını yerine getirmediği için kendilerinden şikayetçiyim'' dedi.

MERSİN

Mersin'de, EDP ile 78'liler Derneği üyeleri, ''12 Eylül 1980 darbesini yapanlar'' hakkında suç duyurusunda bulundu.

EDP Mersin İl Başkanı Kamil Akbay, suç duyurusunda bulunmadan önce adliye önünde yaptığı basın açıklamasında, soruşturma ve kovuşturmalar sonucu eşitlikçi özgürlükçü ve demokratik bir düzenin kurulması yönünde önemli bir adım atılacağını kaydetti.

Ayrıca, 78'liler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ethem Dinçer, aralarında Kenan Evren'in de bulunduğu kuvvet komutanları, dönemin hükümet yetkilileri, bürokrat, vali, kaymakam, emniyet müdürü, asker, amir ve memurların bulunduğu çok sayıdaki kişi hakkında suç duyurusu dilekçelerini savcılığa teslim etti.

BBP, BDP, EDP ve DİSK'den Evren'e dava yağıyor Yorumları