Körfez ülkelerinden Suudi Arabistan'ın 147.1 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çektiği bildirildi.
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı tarafından yayınlanan istatistiklere göre Arap dünyasının en büyük ekonomisine sahip krallık, Arap ülkeleri arasında en çok yabancı yatırım çeken ülke oldu.
Birleşik Arap Emirlikleri ise 1970'lerde kurulmasından bu yana 73.4 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çekerek Suudi Arabistan'ın ardından ikinci geldi. BAE böylece, tüm dünyadaki petrol rezervlerinin yüzde 45'ini elinde tutan ve altı üyeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi'ne yapılan yatırımların yüzde 26'sına ev sahipliği yapmış oldu.
İstatistiklere göre Konsey'in kurulmasından bu yana geçen 29 yıl boyunca Körfez ülkelerine 278 milyar dolarlık yabancı yatırım yapıldı. Bu rakamın yaklaşık yüzde 80'i Suudi Arabistan ve BAE'ye gitti. Dünyanın en büyük doğal gaz ihracatçısı Katar, Körfez'de 28.1 milyar dolarlık yabancı yatırım ile 3'üncü oldu. Bahreyn'e gelen yabancı yatırımların miktarı ise 14.9 milyar doları buldu.
Umman'a belirtilen dönem içerisinde yapılan yabancı doğrudan yatırımların değeri 13.2 milyar dolara ulaşırken, son sırada gelen Kuveyt'e gelen yatırımlar 986 milyon dolarda kaldı.
Rapora göre Körfez ülkelerine yapılan yabancı yatırımlar uzun yılların ardından ilk defa 2009'da düşüş gösterdi. 2008'de yabancı yatırımlar 60 milyar doları bulurken bu rakam 2009'da 50 milyar dolar seviyesine indi.
KÖRFEZ DIŞINDA MISIR EN ÖNDE
Körfez İşbirliği Konseyi haricinde en çok yabancı doğrudan yatırımı 66.7 milyar dolar ile Mısır çekmeyi başardı. Mısır, tüm Arap ülkeleri arasında 3'üncü sırada yer aldı.
Aynı dönemde Fas 40.7 milyar dolar, Lübnan 32 milyar dolar, Tunus 31.8 milyar dolar, Ürdün 18.7 milyar dolar ve Cezayir 17.3 milyar dolar yabancı yatırım çekti. İstikrarın sağlanamadığı Irak'a gelen yabancı yatırımlar 5.06 milyar dolar, Filistin'de ise 1.2 milyar dolarda kaldı.