Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Deryal, 55 ilde verimliliği artırma projesinin yapıldığını söyledi.
Denizli Ticaret Odası Toplantı Salonu'nda 'Rekabette Kobiler İçin Çıkış Yolu, Kümelenme ve Kritik Başarı Faktörleri' konulu panel düzenlendi.
Denizli Verimliliği Artırma Projesi kapsamında MPM, Valilik, Denizli Ticaret Odası ve Sanayi Odası'nın iş birliği ile düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan MPM Yönetim Kurulu Başkanı Deryal, hem kamuya hem de özel sektöre danışmanlık konusunda destek verdiklerini söyledi. Deryal, 55 ilde verimliliği artırma projelerinin yapıldığını, bu illerden 4'ünde bu çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.
Verimliliğin soyut bir kavram olduğunu belirten Deryal, ''Kıt kaynaklarla küresel rekabeti sağlamaya çalışıyoruz. Bu da ancak verimlilikle sağlanabilir. MPM son yıllarda hizmetlerini ülke genelinde daha geniş kesimlere ulaştırmak amacıyla yeni projeler ve programlar geliştirip uyguluyor'' dedi.
Açılış konuşmasının ardından Denizli Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin'in başkanlığını yaptığı panele geçildi. Panelde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Program Uzmanı ve Danışmanı Murat K. Gürsoy, 'Kümelenme ve Bölgesel Kalkınma', Çankaya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Kandiller 'Kümelenme Sürecindeki Kritik Aşamalar, OSTİM İŞİM Küme Örneği', Denizli Sanayi Odası Genel Sekreteri Dr. Bülent Uygun, 'Bir Protocluster Örneği Olarak Denizli Enerji Kablosu Sektörü', Çankaya Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Yöneticisi Meral Sayın 'Kümeler ve İnovasyonun Yönlendirilmesi', MPM Uzmanı Faruk Yıldırım ise 'Kümelenme ve Rekabet Elmas Modeli' konularında sunum yaptı.
-''KÜMELENMEDE ASIL OLAN, MALİYETİ DÜŞÜK AR-GE ÇALIŞMALARI VE İNOVASYON''-
Denizlili sektör temsilcilerinin görüş ve önerilerinin de ortaya konulduğu panel sonrası soruları cevaplayan panelist Prof. Dr. Kandiller, kümelenme çalışmalarının hukuki yapısının, tüzel kişiliğinin olmaması ve desteklenmeme sıkıntısı olduğunu söyledi. Kandiller, kümelenmede asıl olanın maliyeti düşük Ar-Ge çalışmaları ve inovasyon olduğunu belirtti.
Denizli Valisi Yavuz Erkmen, panel sonrası yaptığı değerlendirmede kümelenme çalışmalarının Denizli'ye çok büyük katkı sağlayacağını, Güney Ege Kalkınma Ajansı öncülüğünde kümelenme çalışmalarını yürüteceklerini bildirdi.
Erkmen, düzenlenen panel ile kobiler arasındaki güç birliğini artırmak ve ''Kümelenme'' konusunda Denizli ilinde ''Turizm, Tarım, Mermer, Tekstil ve Jeotermal-Enerji'' olmak üzere 5 sektörde başlatılan çalışmalara katkıda bulunmanın amaçlandığını kaydetti.
Ticaret Odası ve Sanayi Odası üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarındaki çalışanlar, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve üniversite öğretim üyelerinin katıldığı panelde katılımcılara bir bölgesel kalkınma yaklaşımı olan ''Kümelenme'' konusunda bilgi verildi.