Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, son birkaç ayda ulaşılan oranları, 'ileriye dönük olarak olumlu ve sevindirici bir gelişme' olarak niteledi.
Haziran ayında açıklanan işsizlik oranı beklenenden daha düşük olan yüzde 10,5 seviyesinde gerçekleşti. Aynı rakam mayıs ayında yüzde 11, nisanda yüzde 12 idi. MÜSİAD Başkanı Vardan, söz konusu rakamları, "2010'un ilk aylarından beri gözlemlenen, işsizlikteki düşüş trendi devam etmekte ve beklentilerin üzerinde gitmektedir. Bu da ileriye dönük olarak olumlu ve sevindirici bir gelişmedir." ifadeleriyle değerlendirdi.
Çift haneli büyüme oranının ardından açıklanan yüzde 10,5'luk işsizlik rakamının ekonomideki olumlu gelişmeleri açıkça ortaya koyduğunu vurgulayan Ömer Cihad Vardan, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bu noktada, kriz sonrası çok kısa bir zamanda sağlanan bu ivmenin kalıcı olmasını ve sürdürülebilirliğini sağlamak öncelikli hedef olmalıdır. Bu hedefin sağlanması yönünde ulusal istihdam stratejilerinin etkin olarak uygulanması son derece önemlidir. Bu sayede, ülke nüfusumuzun büyük çoğunluğunu oluşturan gençlere yeni iş bulma imkanları oluşturulurken, bu potansiyele müteşebbis bir ruh da kazandırmak gerekmektedir. Ayrıca, işsizliği tek hanelere düşürecek ve tek hanede sabit tutacak mikro düzeyde projelere önem verilirken, TOKİ, otoyol ve liman projeleri gibi ülke kalkınmasına ve yeni yatırımlara katkı sağlayacak mega projelerin tekrar gündeme alınması gereği de ortadadır."
Türkiye'nin büyüme ve istihdamı arttırma hızında diğer ülkelere nazaran açık ara önde olduğuna işaret eden Vardan, benzer şekilde 2. çeyrek büyüme oranıyla G-20 ülkeleri içinde ilk sırayı aldığını ve Çin ile aynı başarıyı yakaladığını kaydetti. MÜSİAD Başkanı, "Avrupa Birliği ülkelerinin ekonomik göstergeleriyle ülkemizin yakaladığı yükselme trendi kıyaslandığında, Türkiye'nin ekonomik açıdan AB'ye yük değil, tam aksine AB ekonomisin motor gücü olabileceğini görmek mümkündür." dedi.
Bütçe açığındaki düşüşe de değinen Vardan, 'sevindirici bir gelişme' diye nitelediği düşüşle ilgili şöyle konuştu:
"Bu durum, aslında mali kuralın bir süredir zaten uygulana geldiğini ortaya koymaktadır. Cari açıktaki artış ise büyümenin de beraberinde getirdiği bir sorun olmakla beraber, özellikle imalat sanayinin ithalata bağımlılığından ileri gelmektedir. Ayrıca, dış ülkelere olan enerji bağlılığımız bu soruna katkıda bulunmaktadır. Dolayısıyla bu meselelere karşı uzun vadede tedbirler aramak gerekmektedir."