Rusya ve Norveç 40 yılldır süren anlaşmazlığı sonlandırarak, Kuzey Kutbu sınır anlaşmasına imza attı. Anlaşma , bölgede petrol ve doğalgaz arama çalışmalarının da önünü açtı.
Rusya ve Norveç, 40 yıllık anlaşmazlığın ardından Kuzey Kutbu sınır anlaşmasına imza atarak, bölgede petrol ve doğal gaz araştırmalarını başlatmanın yolunu açtı.
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, Rusya'nın Barents Denizi kıyısındaki Murmansk kentinde düzenlenen törende, Kuzey Kutbu'nda iki ülke sınırlarını belirleyen anlaşmaya imza attılar.
Kremlin'den yapılan yazılı açıklamada, "Müzakereleri 1970'lerde başlayan anlaşmanın imzalanması, ilişkilerimizde tarihi bir ilerlemeyi simgelemekte" denildi.
Medvedev ve Stoltenberg'in ön anlaşmayı Nisan ayında yaptıkları hatırlatılan açıklamada, "Bu, Kuzey Kutbu'ndaki tüm önemli anlaşmazlıkların, mevcut uluslararası hukuk temelinde müzakereler yoluyla çözülebileceğinin bir örneğidir" ifadesine yer verildi.
10 MİLYAR VARİLLİK PETROL REZERVİ SÖZ KONUSU
Rusya ve Norveç arasında anlaşmazlık konusunu, Almanya topraklarının yarısına denk gelen 175 bin kilometrelik alan oluşturuyor. Anlaşmazlık bölgesinin büyük bölümünü Barents Denizi oluştururken, bu bölgedeki varlığı ispatlanmış petrol rezervleri bulunuyor. Tartışmalı bölgede 10 milyar varillik petrol rezervi bulunduğu sanılıyor.
Kanada, Rusya, Norveç, ABD ve Danimarka zengin petrol, gaz ve metal rezervlerinin bulunduğu Kuzey Kutbu sınırları konusunda uzun süredir çatışıyor.
Uluslararası hukuka göre 5 ülke Kuzey kutbu ile 320 kilometrelik ekonomik sınıra sahip bulunuyor. Ancak Rusya, Kuzey Kutbu'nun Rusya topraklarının devamı olduğunu belirterek daha fazla hak iddia ediyor.