Yerli sebzenin en bol olduğu bugünlerde kış ayları için turşuluk alışverişi telaşı yaşanırken, domates ve taze fasulye Ramazandaki fiyatını koruyor.
Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Halil İbrahim Gürbüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan ayından itibaren turşuluk mevsiminin başladığını söyledi.
Konya'nın yaz döneminde ülkenin önemli sebze meyve üretim merkezlerinden biri olduğunu ifade eden Gürbüz, her yıl yerli sebzenin bol olduğu yaz aylarında Konya'da sebze fiyatlarının, üründe arz fazlalığına bağlı olarak en dip seviyelere düştüğünü anımsattı.
Gürbüz, bu yaz sıcaklarının sadece Konya Ovası'nda değil yurt genelindeki diğer üretim bölgelerinde de mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini, bu durumun domatesin tarlada yanmasına ve bitkinin zamanından önce ölmesine neden olduğunu vurguladı.
Çoğu yerde tarlada yanan domatesin yerine salatalık başta olmak üzere diğer sebzelerin ekildiğini dile getiren Gürbüz, şunları kaydetti:
''Ramazan ayındaki yoğun talep nedeniyle sebze fiyatlarında genel bir artış oldu. Ancak Ramazan'ın son gününden itibaren fiyatlar yüzde 50'lere yakın düştü. Yerli sebzenin en bol olduğu ve turşuluk alışverişi telaşının başladığı bugünlerde Konya Adnan Menderes Toptan Sebze ve Meyve Hali'nde salatalık 50-80 kuruş, kornişon salatalık 1 lira, turşuluk biber 1-1,2 lira, havuç 40-70 kuruş, turşuluk kırmızı lahana 50 kuruş, maydanoz, dere otu ve nane çeşitleri tanesi 10-15 kuruş aralığına geriledi. Fakat hava şartlarına bağlı üretim azlığı nedeniyle en önemli turşuluk malzemesi olan domatesin fiyatı, kalitesine göre 0,8-1,5 lira aralığında değişiyor. Yani domates fiyatı Ramazan ayındaki seviyelerini koruyor. Domates ile birlikte fiyatı Ramazan'dan beri hiç düşmeyen ürün taze fasulye oldu. Fasulyenin fiyatı halen 2 lira seviyelerini koruyor.''
Gürbüz, bu fiyatların Ankara, İstanbul gibi üretim merkezlerine uzak büyük şehirlerde, artan nakliye diğer giderler nedeniyle daha yüksek seyredebildiğini, turşuluk ya da kurutmalık sebze fiyatlarının bundan daha aşağı düşmeyeceğini, 15 güne kadar da havaların soğuyup yerli sebzelerin üşümesiyle yeniden nispi olarak artışa geçebileceğini sözlerine ekledi.